X

«Ντοκουμέντα» της χρήσης χημικών στον εμφύλιο της Συρίας

Ακτιβιστές της συριακής αντιπολίτευσης ανήρτησαν στο Ίντερνετ φωτογραφίες και βίντεο που εικονίζουν, όπως υποστηρίζουν,  αυτοσχέδια βόμβα χλωρίου.

Ant1news


Να στηρίξει τις καταγγελίες της ότι οι δυνάμεις του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ χρησιμοποίησαν, την περασμένη εβδομάδα, χημικά όπλα σε δύο επιθέσεις επιχειρεί η συριακή αντιπολίτευση αναρτώντας στο Ίντερνετ φωτογραφίες και σχετικά βίντεο.

Οι αντάρτες και η κυβέρνηση αλληλοκατηγορούνται για τις επιθέσεις με δηλητηριώδες αέριο που φέρεται ότι έγιναν την Παρασκευή και το Σάββατο στο ελεγχόμενο από τους αντάρτες χωριό Κφαρ Ζέιτα στην κεντρική επαρχία Χαμάς, 200 χλμ. βορείως της Δαμασκού.

Αμφότερες οι πλευρές υποστηρίζουν πως χρησιμοποιήθηκε χλώριο, το θανατηφόρο αέριο που δεν περιλαμβάνεται στον κατάλογο των χημικών όπλων προς καταστροφή που δήλωσε ο Άσαντ στον ΟΑΧΟ ( Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων).

Η κρατική συριακή τηλεόραση κατηγόρησε το Σάββατο ως δράστη των επιθέσεων το Μέτωπο Νόσρα, που συνδέεται με την Αλ-Κάιντα, προσθέτοντας πως δεκάδες άνθρωποι τραυματίσθηκαν.

Την Κυριακή, όμως, ακτιβιστές της "Συριακής Επανάστασης στην Κφαρ Ζέιτα" ανήρτησαν εικόνες βίντεο και φωτογραφίες ενός μεταλλικού κουτιού που δεν είχε εκραγεί και έφερε το χημικό σύμβολο του χλωρίου, Cl2, για το οποίο είπαν πως βρέθηκε στο χωριό. Το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς σημειώνει, πάντως, πως δεν μπόρεσε να επαληθεύσει την αυθεντικότητα των βίντεο ή των φωτογραφιών.

Εν τω μεταξύ, ο ΟΑΧΟ ανακοίνωσε πως η Συρία έχει καταστρέψει ή παραδώσει το 65,1% των 1.300 μετρικών τόνων χημικών όπλων που έχει αναφέρει πως διαθέτει, αλλά πρέπει να αυξήσει το ρυθμό για να ανταποκριθεί στις συμφωνηθείσες προθεσμίες.

Το 13ο φορτίο χημικών όπλων φορτώθηκε, τη Δευτέρα, σε πλοία στο λιμάνι της Λατάκιας για να καταστραφεί στο εξωτερικό ενώ η Συρία έχει προθεσμία έως τις 30 Ιουνίου για να εγκαταλείψει πλήρως το πρόγραμμα των χημικών όπλων.