X

Αμερικανικά όπλα στα χέρια των ανταρτών στη Συρία

Βίντεο από τον εμφύλιο στη Συρία δείχνουν αντάρτες οπλισμένους με αμερικανικά αντιαρματικά.

Ant1news

Μέχρι πρότινος γινόταν λόγος για τους ρωσικούς πυραύλους και τα ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη των δυνάμεων του Μπασάρ αλ Άσαντ. Εδώ και λίγες ημέρες, όμως, βίντεο που κάνουν το γύρο του κόσμου μέσω του διαδικτύου, δείχνουν αντάρτες οπλισμένους με αμερικανικά αντιαρματικά BGM-71 TOW.

Αμερικανοί αναλυτές σπεύδουν να αμφισβητήσουν ότι η Ουάσιγκτον οπλίζει τους αντικαθεστωτικούς που μάχονται για την ανατροπή του καθεστώτος Άσαντ στη Συρία και εικάζουν ότι τα όπλα ενδεχομένως να προέρχονται από τη Σαουδική Αραβία, χώρα που είναι σύμμαχος των ΗΠΑ και κατέχει μεγάλες ποσότητες αμερικανικών όπλων.

Ακόμα και αν αυτό το σενάριο έχει βάση, τίποτα δεν αποκλείει η ενίσχυση των ανταρτών να γίνεται με τη συγκατάβαση των αμερικανών.

Η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Μπερναντέτ Μίχαν, σχολίασε πως «οι ΗΠΑ έχουν δεσμευτεί πως θα ενισχύσουν τη μετριοπαθή αντιπολίτευση», προσθέτοντας πως «δεν πρόκειται να δώσουμε λεπτομέρειες για κάθε τρόπο με τον οποίο παρέχεται βοήθεια».

Οι χώρες της Δύσης αποφεύγουν να μιλούν για την προμήθεια όπλων στους αντιπάλους του Άσαντ, ενώ ανησυχούν για το ενδεχόμενο να βρεθούν στα χέρια τζιχαντιστών στον εμφύλιο που μαίνεται στη Συρία και έχει προκαλέσει το θάνατο 150.000 ανθρώπων εδώ και τρία χρόνια.