X

Βίντεο από την επίθεση με αέριο χλωρίου στη Συρία

Βίντεο στο οποίο απεικονίζονται νέφη ενός πρασινοκίτρινου αερίου στον δρόμο στη Συρία είδε το φως της δημοσιότητας. Ελέγχεται η γνησιότητα του βίντεο.

Ant1news

Σύροι ακτιβιστές της αντιπολίτευσης ανάρτησαν στο Διαδίκτυο ένα βίντεο το οποίο απεικονίζει μια ουσία που σύμφωνα με τους ίδιους είναι αέριο χλωρίου να ρέει στους δρόμους ενός χωριού, στο πρώτο βίντεο που πιθανόν αποδεικνύει τη διεξαγωγή αυτής που αποκαλούν μια εκστρατεία χημικού πολέμου από τον στρατό του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Το χωριό Κφαρ Ζέιτα, στην κεντρική επαρχία Χάμα, περίπου 200 χλμ. βόρεια της Δαμασκού, βρίσκεται στο επίκεντρο της εκστρατείας που ακτιβιστές και ιατροί έχουν καταγγείλει ότι διεξάγεται εδώ και δύο μήνες. Στο χημικό πόλεμο αυτό, λένε, ο συριακός στρατός προχωρά σε ρίψεις δοχείων με χλώριο από ελικόπτερα.

Η Δαμασκός αρνείται ότι δυνάμεις πιστές στον Άσαντ έχουν χρησιμοποιήσει χλώριο ή άλλα, πολύ πιο θανατηφόρα αέρια. Επιρρίπτει την ευθύνη για όλες τις επιθέσεις με χημικά όπλα στους αντάρτες οι οποίοι μάχονται εναντίον τους στον εμφύλιο πόλεμο ο οποίος μαίνεται τα τελευταία τρία και πλέον χρόνια.

Στο κείμενο που συνοδεύει το βίντεο, το οποίο μεταφορτώθηκε την Πέμπτη από έναν χρήση ο οποίος αυτοαποκαλείται Μουστάφα Τζαμάα, αναφέρεται πως το υλικό αυτό μαγνητοσκοπήθηκε χθες Πέμπτη στο χωριό Κφαρ Ζέιτα από μέλη της Γενικής Επιτροπής της Επανάστασης, μια οργάνωση της αντιπολίτευσης.

Στο βίντεο απεικονίζονται νέφη ενός πρασινοκίτρινου αερίου στον δρόμο. Ένας άνδρας τρέχει να ξεφύγει από το σύννεφο μαζί με μια γυναίκα η οποία κρατάει ένα κομμάτι ύφασμα στο στόμα της. Ένας άνδρας ο οποίος φοράει παντελόνι παραλλαγής καλεί να έλθει ένα αυτοκίνητο για να μεταφερθεί η γυναίκα κάπου όπου μπορούν να της παρασχεθούν ιατρικές φροντίδες. Ο αφηγητής λέει: «Βομβαρδισμός με αέριο χλωρίου. Κίτρινος καπνός».

Το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς επισημαίνει ότι δεν είναι σε θέση να επαληθεύσει την αυθεντικότητα του υλικού αυτού. Στο βίντεο δεν υπάρχει κάποια ένδειξη για το πού ακριβώς έγινε ο βομβαρδισμός και πού ακριβώς μαγνητοσκοπήθηκαν οι εικόνες.

Πάντως ένας φωτοειδησεογράφος ο οποίος συνεργάζεται συχνά με το Ρόιτερς μετέδωσε ότι μετέβη στο σημείο της επίθεσης περίπου μια ώρα αφότου ένα ελικόπτερο προχώρησε στη ρίψη μιας βόμβας. Εκεί «η οσμή του χλωρίου ήταν έντονη. Μύριζε σαν ξίδι, ή σαν καθαριστικό. Άρχισα να βήχω και να βαριανασαίνω. Τα μάτια μου έκαιγαν», ανέφερε.

Μια από τις φωτογραφίες που έστειλε ο ίδιος δείχνει τη γυναίκα που έτρεχε να σωθεί από το αέριο στο βίντεο να υποβάλλεται σε οξυγονοθεραπεία σε ένα νοσοκομείο εκστρατείας. «Υπήρχαν εκεί 70 τραυματίες. Όσοι βρίσκονταν στο σημείο της έκρηξης λιποθύμησαν», είπε ακόμη.

Ακτιβιστές είπαν ότι το χωριό Κφαρ Ζέιτα δέχθηκε δύο τέτοιες επιθέσεις χθες Πέμπτη όπως και το χωριό αλ Τάμανα στη βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ. Έχουν αναφερθεί πάνω από 10 επιθέσεις με χρήση χλωρίου στη Συρία μετά την 11η Απριλίου 2014.

Η επίθεση αυτή καταγγέλθηκε ότι διαπράχθηκε την ίδια ημέρα που η Ρωσία και η Κίνα άσκησαν βέτο σε ένα σχέδιο απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών που πρότεινε να παραπεμφθεί ο φάκελος της Συρίας στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ώστε αυτό να αποφασίσει αν θα ασκήσει διώξεις για εγκλήματα πολέμου κι εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στο συριακό εμφύλιο.

Η κυβέρνηση του Άσαντ συμφώνησε με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και τη Ρωσία να καταστραφούν τα χημικά όπλα που διαθέτει ο στρατός της Συρίας έπειτα από μια επίθεση με αέριο σαρίν σε ένα προάστιο της Δαμασκού τον Αύγουστο του 2013, όταν είχαν βρει το θάνατο εκατοντάδες άνθρωποι. Η κυβέρνηση και οι αντάρτες αλληλοκατηγορήθηκαν για την επίθεση αυτή.

Το χλώριο είναι χιλιάδες φορές λιγότερο θανατηφόρο από το σαρίν, αλλά παρ' όλ' αυτά είναι απαγορευμένο με βάση τη Σύμβαση για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων, που επικύρωσε η Συρία. Η χρήση του, εάν επαληθευτεί, αποτελεί παραβίαση της συμφωνίας που υπέγραψε η Δαμασκός με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία. Η υλοποίηση της συμφωνίας υπολείπεται των προθεσμιών που έχουν καθοριστεί κατά ολόκληρες εβδομάδες κι ενώ απομένει ένα 7% του συνόλου των συριακών χημικών όπλων εντός της χώρας.

Η Συρία δεν έχει δηλώσει ότι στο οπλοστάσιό της περιέχονται ποσότητες χλωρίου και αυτό περιπλέκει την επιχείρηση για να απομακρυνθούν τα χημικά όπλα από τη χώρα.

Ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) εξετάζει το ενδεχόμενο να αρχίσει έρευνα σχετικά με τις καταγγελίες περί επιθέσεων με χλώριο, ανέφεραν πηγές στο Ρόιτερς τον περασμένο μήνα.