X

Ο μυστηριώδης τζιχαντιστής που σκοτώνει μπροστά στην κάμερα

Οι εικόνες από τις μαζικές εκτελέσεις των ιρακινών στρατιωτών από τα μέλη της οργάνωσης των τζιχαντιστών ISIL, κάνουν το γύρω του κόσμου προκαλώντας αντιδράσεις και οργή, τόσο και κοινωνικό, όσο και σε πολιτικό  επίπεδο.

Ant1news

Οι τζιχαντιστές της ISIL έχουν καταλάβει μεγάλο μέρος του βορείου τμήματος της χώρας, καθώς και τον έλεγχο της Μοσούλης και του Τιγκρίτ.

Χθες μετά την κατάληψη του Τιγκρίτ ήταν που δόθηκε, από την ίδια την οργάνωση, στη δημοσιότητα το βίντεο με την εκτέλεση σχεδόν 1700 ιρακινών στρατιωτών.

Ο αρχηγός της οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε» (ISIL), ο οποίος κατέλαβε τις δύο μεγάλες πόλεις, θεωρείται επικεφαλής μίας από τις ισχυρότερες οικονομικά τρομοκρατικές οργανώσεις παγκοσμίως. Ο ίδιος  ο Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι χαρακτηρίζεται από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ως ο νέος «Οσάμα Μπιν Λάντεν».

Το πρόσωπο ωστόσο που βγαίνει προς το έξω είναι αυτό του Shakir Wahiyib, ο οποίος ηγείται των στρατιωτικών επιχειρήσεων. Εκείνος δεν διστάζει να εμφανιστεί στην κάμερα, στα βίντεο με τις εκτελέσεις που γυρνούν τον κόσμο.

Η ταυτότητά του ωστόσο, στην ουσία, παραμένει άγνωστη. Οι ελάχιστες πληροφορίες, που θα μπορούσαν να είναι και απλά φήμες, τον θέλουν να είναι 30 ετών και το παρατσούκλι του  είναι «Λιοντάρι της Ερήμου». Η φήμη του εξαπλώθηκε μετά την ανάρτηση ενός βίντεο πέρυσι το καλοκαίρι, στο οποίο εκτελούσε τρεις Σύρους οδηγούς φορτηγών που βρέθηκαν στο πέρασμά του.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, ο αλ Μπαγκντάντι τον χρησιμοποιεί απλά ως εξιλαστήριο θύμα για τις δικές του ενέργειες, αποφεύγοντας τη δημοσιότητα η οποία στρέφεται πάνω στον πιστό του στρατιώτη, τον οποίον φέρεται να γνώρισε στην φυλακή του ISIS.

«Είναι ο μόνος που σκοτώνει χωρίς να καλύπτει το πρόσωπό του. Είναι επικίνδυνος και κυνικός», λέει ο Yassin Dwaji, ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ιρακινής αστυνομίας.

Ο Shakir Wahiyib έχει επικηρυχθεί από τις αρχές για 50.000 δολάρια.