X

Κατάληψη διυλιστηρίου της Βαγδάτης από τους τζιχανιστές

Τη στιγμή που τα συμφέροντας Τεχεράνης – Ουάσινγκτον ενώνονται απέναντι στους σουνίτες τζιχαντιστές του Ιράκ, εκείνοι κάνουν επίθεση καταλαμβάνοντας το μεγαλύτερο μέρος του διυλιστηρίου της Βαγδάτης.

Ant1news

Οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε (ΙΚΙΛ) πήραν τον έλεγχο του μεγαλύτερου τμήματος του διυλιστηρίου πετρελαίου στην πόλη Μπαϊτζί  βόρεια της Βαγδάτης, το οποίο είναι το μεγαλύτερο στη χώρα, δήλωσε πριν από λίγο αξιωματούχος του διυλιστηρίου.

«Οι ένοπλοι κατάφεραν να εισέλθουν στο διυλιστήριο. Τώρα έχουν τον έλεγχο των μονάδων παραγωγής, του κτιρίου της διοίκησης και τεσσάρων παρατηρητηρίων. Αυτό αντιστοιχεί στο 75% του διυλιστηρίου», δήλωσε αξιωματούχος μιλώντας από τους χώρους του διυλιστηρίου.

Ο ίδιος είπε ότι οι συγκρούσεις ανάμεσα στους τζιχαντιστές και στις δυνάμεις ασφαλείας μαίνονται κοντά στην κεντρική αίθουσα ελέγχου της μονάδας.

Νωρίτερα σήμερα, οι τζιχαντιστές του ΙΚΙΛ εξαπέλυσαν επίθεση με όλμους και πολυβόλα κατά του διυλιστηρίου.

Η επίθεση εκδηλώθηκε στις 4 π.μ έξω από τις τρεις κύριες εισόδους των εγκαταστάσεων, πρόσθεσαν οι πηγές.

Χθες Τρίτη απομακρύνθηκαν από το διυλιστήριο οι ξένοι εργαζόμενοι, καθώς οι δυνάμεις ασφαλείας προετοιμάζονταν για επίθεση στις εγκαταστάσεις.

Τμήματα του διυλιστηρίου είχαν καταληφθεί πριν από μία εβδομάδα από δυνάμεις του ΙΚΙΛ, όταν οι σουνίτες αντάρτες εξαπέλυσαν ευρείας κλίμακας επίθεση στο βόρειο Ιράκ.

Και το Ιράν έχουν «απέναντί» τους οι τζιχαντιστές

Ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί προειδοποίησε σήμερα ότι η χώρα του «θα κάνει τα πάντα» για να προστατεύσει τους ιερούς τόπους του σιιτικού ισλάμ στο Ιράκ απέναντι στην απειλή των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε.

«Σχετικά με τους ιερούς τόπους των σιιτών ιμάμηδων (στο Ιράκ) προειδοποιούμε τις μεγάλες δυνάμεις, τους λακέδες τους, τους δολοφόνους και τους τρομοκράτες, ότι ο μεγάλος ιρανικός λαός θα κάνει τα πάντα για την προστασία τους», δήλωσε ο πρόεδρος Ροχανί κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Χόραμ-αμπάντ ,κοντά στα σύνορα με το Ιράκ, η οποία μεταδόθηκε απευθείας από την ιρανική τηλεόραση. 

«Πολλοί άνθρωποι είναι έτοιμοι να πολεμήσουν στο Ιράκ για να υπερασπισθούν τους ιερούς τόπους και να βάλουν στη θέση τους τρομοκράτες».

Η Τεχεράνη είχε δηλώσει έτοιμη να βοηθήσει την Βαγδάτη στην αντιμετώπιση της επίθεσης των σουνιτών τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε, χωρίς όμως να στείλει χερσαίες δυνάμεις, ενώ οι ιρανικές αρχές επέμεναν μέχρι σήμερα ότι οι ιρακινές δυνάμεις είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τους τζιχαντιστές.

Αμερικανο-ιρανικές συνομιλίες διεξήχθησαν τη Δευτέρα στο περιθώριο των διαπραγματεύσεων «6+1» στη Βιέννη για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. 

Είχε προηγηθεί  δημοσίευμα της Wall Street Journal, το οποίο έκανε λόγο για επικείμενες απευθείας συνομιλίες ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την Τεχεράνη με θέμα τη μεταξύ τους συνεργασία ώστε να συνδράμουν τη Βαγδάτη στην αντιμετώπιση της προέλασης των δυνάμεων του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε.

Το σιιτικό Ιράν  βρίσκεται απροσδόκητα στη θέση να έχει κοινά στρατηγικά συμφέροντα με τις ΗΠΑ, ώστε να συνδράμουν από κοινού την σιιτική ιρακινή ηγεσία κατά των σουνιτών τζιχαντιστών.