X

Βοήθεια από τις ΗΠΑ ζήτησε το Ιράκ

Ο Μπαράκ Ομπάμα διεμήνυσε στο Κογκρέσο ότι δεν χρειάζεται έγκριση από κάποιον για να κάνει οποιαδήποτε κίνηση στο Ιράκ, τη στιγμή που η επίσημη κυβέρνηση της χώρας ζήτησε αμερικανική βοήθεια.

Ant1news

Το Ιράκ, σύμφωνα με το BBC, ζήτησε από τις αμερικανικές δυνάμεις να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των τζιχαντιστών, οι οποίοι έχουν καταλάβει πόλεις κλειδιά και διυλιστήρια πετρελαίου.

Ο Ομπάμα από την πλευρά του είπε στο Κογκρέσο ότι δεν χρειάζεται νομική έγκριση για να κάνει οποιαδήποτε κίνηση στο Ιράκ.

Οι ειδικοί ωστόσο προειδοποιούν ότι οποιαδήποτε ανάμειξη των ΗΠΑ, είτε διπλωματική , είτε στρατιωτική θα επιφέρει πολιτικές αλλαγές στο Ιράκ.

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, σε χθεσινή του συνομιλία με τον Ιρακινό πρωθυπουργό είπε ότι εκτός από τα «πρόσθετα μέτρα» που χρειάζονται για να «αντιμετωπιστούν οι τρομοκράτες» είναι αναγκαία και η «εθνική ενότητα».

Η αντίθεση της κυβέρνησης Ομπάμα στην κυβέρνηση του Μαλίκι, πρωθυπουργού του Ιράκ, έχει εκφραστεί πολλάκις. Η Ουάσινγκτον τον κατηγορεί για διακρίσεις σε βάρος των Σαουδαράβων και για μονοπωλιακή πολιτική.

Ο γγ Άμυνας των ΗΠΑ, Τσακ Χάγκελ, είπε σε συνεδρίαση του Κογκρέσου ότι:

«Η τρέχουσα κυβέρνηση δεν τήρησε ποτέ τις δεσμεύσεις της για ενότητα μεταξύ των Σουνιτών, των Σιιτών και των Κούρδων», κατηγορώντας την εμμέσως πλην σαφώς ότι ευθύνεται για την κατάσταση που επικρατεί στο Ιράκ αυτήν τη στιγμή.

Ο Λευκός Οίκος μέχρι στιγμής έχει αποφύγει να απαντήσει στο φλέγον ζήτημα για το αν χρειάζεται ή όχι την έγκριση του Κογκρέσου για να πραγματοποιήσει στρατιωτική επιχείρηση στο Ιράκ.