X

Σφοδρές συγκρούσεις στο Ιράκ

Οι κυβερνητικές δυνάμεις επιχειρούν να φρενάρουν την προέλαση των τζιχαντιστών στο δυτικό τμήμα του Ιράκ.

Ant1news


Να σπάσουν την πολιορκία των τζιχαντιστών στο μεγαλύτερο διυλιστήριο του Ιράκ στην Μπάιτζι επιχειρούν οι κυβερνητικές δυνάμεις ενώ η πολεμική αεροπορία βομβαρδίζει τομείς που ελέγχουν οι αντικαθεστωτικοί αντάρτες. 

Οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας ανακοίνωσαν πώς «ο στρατός στη Χαντίθα (210 χλμ. βορειοδυτικά της Βαγδάτης), με την υποστήριξη μαχητών των φυλών, απώθησε μαχητές της οργάνωσης ΙΚΙΛ». 

Η Χαντίθα, όπου βρίσκονται οι σημαντικότεροι σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Άνμπαρ, επιβλέπει έναν οδικό άξονα ο οποίος οδηγεί στη Ράμαντι, την πρωτεύουσα της επαρχίας, η πλειονότητα των κατοίκων της οποίας είναι σουνίτες και η οποία γειτονεύει με τη Συρία. 

Σουνίτες αντάρτες, υπό την ηγεσία του ΙΚΙΛ, προσπαθούν να προελάσουν προς τα δυτικά στην Άνμπαρ, όπου τις τελευταίες ημέρες έχουν καταλάβει τις πόλεις Κάιμ, Αάνα και Ράουα, ενώ τα κυβερνητικά στρατεύματα δείχνουν ανήμπορα να σταματήσουν την προέλασή τους. 

Η πολεμική αεροπορία, εξάλλου, εξαπέλυσε επιδρομές στην αλ Άνμπαρ και σε δύο ζωτικής σημασίας γέφυρες στον Ευφράτη ποταμό κοντά στην πόλη Κάιμ, 340 χλμ. βορειοδυτικά της Βαγδάτης, που χρησιμοποιούσαν οι αντάρτες για τις κινήσεις τους από την επαρχία Νινευή, της οποίας ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος. 

Στην πόλη Μπάιτζι, οι αεροπορικές επιδρομές σκότωσαν 19 ανθρώπους και τραυμάτισαν άλλους 17, όπως είπαν αξιωματούχοι, σύμφωνα με τους οποίους επρόκειτο για πολίτες, ενώ το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο Ιρακίγια έκανε λόγο για 19 «τρομοκράτες» νεκρούς. 

Τοπικός αξιωματούχος στη Μπάιτζι, δήλωσε πως ανάμεσα στα θύματα είναι δέκα παιδιά και εννιά γυναίκες. Εργαζόμενος στο τοπικό νοσοκομείο επιβεβαίωσε ότι στην πλειονότητά τους τα θύματα είναι άμαχοι. Εξήγησε ότι οι αεροπορικές επιδρομές στοχοποίησαν αντάρτες οι οποίοι «κρύβονταν μέσα σε σπίτια σε κατοικημένες περιοχές». 

Παρόμοιες επιδρομές στοίχισαν τη ζωή σε 13 ανθρώπους, 7 αντάρτες και 6 πολίτες, στην πόλη Κάιμ, στην επαρχία αλ Άνμπαρ, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες. 

Παράλληλα, οι κυβερνητικές δυνάμεις απώθησαν νέες επιθέσεις των ανταρτών στο διυλιστήριο στην Μπάιτζι, 200 χλμ. δυτικά της Βαγδάτης. 

Ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Μάλικι για θέματα ασφαλείας, Κάσεμ Άτα υποστήριξε ότι «το διυλιστήριο βρίσκεται υπό τον πλήρη έλεγχο και την προστασία των δυνάμεων ασφαλείας» και πρόσθεσε πως «αποκρούουμε όλες τις απόπειρες των τρομοκρατών» να καταλάβουν το διυλιστήριο ή να του προκαλέσουν ζημιές.

Οι ισλαμιστές έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους μεγάλα τμήματα τεσσάρων επαρχιών κι απέχουν μόλις περί τα 100 χιλιόμετρα από τη Βαγδάτη, όπου βρίσκονται, ήδη, οι πρώτοι αμερικανοί σύμβουλοι που θα υποστηρίξουν τις δυνάμεις ασφαλείας του Ιράκ στη μάχη κατά των ισλαμιστών ανταρτών, όπως ανακοίνωσε το Πεντάγωνο.  

«Έχουμε αρχίσει να αναπτύσσουμε τις πρώτες ομάδες εκτίμησης», δήλωσε ο υποναύαρχος Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος του Πενταγώνου, ενώ πρόσθεσε ότι σχεδόν 40 στρατιωτικοί από τους συνολικά 300 συμβούλους τους οποίους η Ουάσινγκτον έχει δεσμευθεί να στείλει στο Ιράκ «έχουν ήδη ξεκινήσει τη νέα τους αποστολή». Οι 40 στρατιωτικοί  βρίσκονται στην αμερικανική πρεσβεία στη Βαγδάτη. 

Επιπλέον, 90 στρατιώτες της ομάδας Centcom, της διοίκησης που είναι αρμόδια για την Μέση Ανατολή και την Κεντρική Ασία, έχουν επίσης ξεκινήσει την αποστολή τους, η οποία προβλέπει, σύμφωνα με τον Κίρμπι, τη δημιουργία ενός «κοινού κέντρου διοίκησης», το οποίο θα διαχειρίζονται σε συνεργασία με τις ιρακινές δυνάμεις. Άλλοι 50 αμερικανοί στρατιώτες αναμένεται να φτάσουν τις επόμενες ημέρες στην ιρακινή πρωτεύουσα.  

«Οι ομάδες αυτές θα εκτιμήσουν τη συνοχή και την κατάσταση ετοιμότητας των δυνάμεων ασφαλείας του Ιράκ» και στη συνέχεια να μεταφέρουν τα αποτελέσματα των αναλύσεών τους στη διοίκησή τους «σε 2 με 3 εβδομάδες από σήμερα», υπογράμμισε ο Κίρμπι. . 

Στο ιρακινό Κουρδιστάν ο Τζον Κέρι

Για την κρίση στο Ιράκ συνομίλησε ο αμερικανός ΥΠΕΞ Τζον Κέρι με τους ηγέτες της αυτόνομης επαρχίας του ιρακινού Κουρδιστάν, τους οποίους κάλεσε να ταχθούν στο πλευρό της Βαγδάτης. 

Ο Κέρι μετέβη αεροπορικώς στον κουρδικό θύλακα έπειτα από μια επίσκεψη σχεδόν 24 ωρών στη Βαγδάτη στο πλαίσιο της κατεπείγουσας περιοδείας του στη Μέση Ανατολή με σκοπό να «σωθεί το Ιράκ».  Το Στέιτ Ντηπάρτμεντ εκτιμά πως εάν οι Κούρδοι «αποφασίσουν να αποσυρθούν από την πολιτική διαδικασία στη Βαγδάτη, αυτό θα επιταχύνει κατά πολύ τις αρνητικές τάσεις».

Από την πλευρά τους οι Κούρδοι ηγέτες κατέστησαν σαφές στον Κέρι ότι η διευθέτηση βάσει της οποίας το Ιράκ παραμένει ενιαίο κράτος έχει τεθεί, πλέον, σε κίνδυνο. 

«Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια νέα πραγματικότητα κι ένα νέο Ιράκ», δήλωσε ο Κούρδος πρόεδρος Μασούντ Μπαρζανί.

Ο Κούρδος πρόεδρος έχει ζητήσει την παραίτηση του Νούρι αλ Μάλικι θεωρώντας πως οι «εσφαλμένες πολιτικές», του σιίτη πρωθυπουργού είναι η κύρια αιτία για το ξέσπασμα της βίας. 

Μιλώντας, εξάλλου, στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN επανέλαβε την απειλή περί δημοψηφίσματος για ανεξαρτησία, υποστηρίζοντας ότι έχει έρθει η στιγμή οι Κούρδοι να αποφασίσουν για τη δική τους τύχη. 

Οι 5 εκατ. Κούρδοι, στους οποίους έχει παραχωρηθεί διευρυμένη αυτονομία από τη Βαγδάτη και στο θύλακα των οποίων επικρατεί συγκριτικά περισσότερη ηρεμία από ό,τι στην υπόλοιπη χώρα μετά την ανατροπή του Σαντάμ Χουσέιν το 2003, επωφελήθηκαν από το χάος  και πλέον ελέγχουν περισσότερες περιοχές όπου βρίσκονται μεγάλα πετρελαϊκά κοιτάσματα.

Η Ουάσινγκτον έχει εκφράσει την ελπίδα πως η δημιουργία μιας νέας, πιο αντιπροσωπευτικής κυβέρνησης στη Βαγδάτη θα μπορούσε να δώσει τη λύση στην κρίση. Ο Κέρι έχει θέσει ως στόχο να πείσει τους Κούρδους ηγέτες να συμμετάσχουν σε αυτήν την κυβέρνηση. 

Ο επικεφαλής της διπλωματίας των ΗΠΑ δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC News πως ο πρωθυπουργός Νούρι αλ Μάλικι «λέει ότι παραμένει δεσμευμένος στη συνταγματική διαδικασία, θέλει να δει το κοινοβούλιο να συνέρχεται την 1η Ιουλίου και θα εργαστεί για να προσπαθήσει να συσταθεί μια κυβέρνηση ενότητας, μια κυβέρνηση που μπορεί να ενώσει τους Ιρακινούς».

Μέσα στις επόμενες επτά ημέρες η ιρακινή βουλή αναμένεται να συγκληθεί για να εκλέξει τον πρόεδρο του σώματος, τον πρόεδρο της χώρας και τον πρωθυπουργό.

«Εναπόκειται στους Ιρακινούς τις προσεχείς ημέρες να κάνουν αυτή την επιλογή, αλλά είναι μια κρίσιμης σημασίας επιλογή και ένα προαπαιτούμενο (. . .) για την επιτυχία στον αγώνα εναντίον του ΙΚΙΛ και για να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις με τις οποίες έχει βρεθεί αντιμέτωπο το Ιράκ», πρόσθεσε ο αμερικανός ΥΠΕΞ.

Από την πλευρά της η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ κάλεσε να σχηματιστεί το ταχύτερο δυνατόν μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας στο Ιράκ, τονίζοντας πως η σταθερότητα μπορεί να επιτευχθεί μόνον διαμέσου ενός πολιτικού διαλόγου μεταξύ των θρησκευτικών και των πολιτικών παρατάξεων στη χώρα.

«Είναι σημαντικό. . . να σχηματιστεί ταχέως μια κυβέρνηση η οποία επίσης θα υποσχεθεί να ενισχύσει το κράτος του Ιράκ έναντι των φονταμενταλιστών και των εξτρεμιστών», είπε η Μέρκελ το απόγευμα, έπειτα από μια συνάντησή της με τον βασιλιά Αμπντάλα Β΄ της Ιορδανίας.