X

Ξεπέρασαν τους 1000 οι νεκροί στο Ιράκ μέσα στον Ιούνιο

Στην πλειονότητα τα θύματα είναι άμαχοι, όπως ανακοίνωσε ο ΟΗΕ.

Ant1news


Τουλάχιστον 1.000 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, έχασαν τη ζωή τους και σχεδόν ισάριθμοι τραυματίστηκανί στις μάχες και σε άλλες βιαιότητες στο Ιράκ μέσα στον Ιούνιο, καθώς οι σουνίτες αντάρτες προελαύνουν στο βόρειο τμήμα της χώρας, ανακοίνωσε ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών.

Επτακόσιοι πενήντα επτά άμαχοι σκοτώθηκαν και 599 τραυματίστηκαν στις επαρχίες Νινευή, Ντιγιάλα και Σαλαχεντίν από την 5η έως την 22η Ιουνίου, δήλωσε ο Ρούπερτ Κόλβιλ, εκπρόσωπος του ΟΗΕ για ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Ο αριθμός αυτός -ο οποίος πρέπει να θεωρείται μάλλον ως ο ελάχιστος- συμπεριλαμβάνει επαληθευμένες εκτελέσεις με συνοπτικές διαδικασίες και εξωδικαστικές δολοφονίες, πολιτών, αστυνομικών, στρατιωτικών εκτός μάχης», τόνισε ο Κόλβιλ. Άλλοι σκοτώθηκαν σε επιθέσεις του πυροβολικού ή από διασταυρούμενα πυρά.

Τουλάχιστον άλλοι 318 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 590 τραυματίστηκαν, την ίδια χρονική περίοδο, στη Βαγδάτη και σε περιοχές στο νότιο Ιράκ.

Συνεχίζονται και οι απαγωγές σε περιοχές στο βόρειο Ιράκ και στη Βαγδάτη. Ανάμεσα στους απαχθέντες είναι  48 Τούρκοι, που βρίσκονταν στο προξενείο της χώρας τους στη Μοσούλη όταν το ΙΚΙΛ κατέλαβε την πόλη, καθώς και 40 Ινδοί, οι οποίοι εργάζονται για  ιρακινή κατασκευαστική εταιρεία.

Το ΙΚΙΛ έχει διανείμει δεκάδες βίντεο στα οποία καταγράφονται απάνθρωπη μεταχείριση, αποκεφαλισμοί, εκτελέσεις στρατιωτικών εκτός μάχης, αστυνομικών και ανθρώπων οι οποίοι στοχοποιήθηκαν λόγω της θρησκείας ή της εθνοτικής τους ταυτότητας, όπως οι σιίτες και μειονοτικοί καθώς και οι Τουρκομάνοι, οι Σαμπάκ, οι Χριστιανοί και οι Γεζίντι, ανέφερε ο Κόλβιλ.

Η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Νάβι Πιλάι δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι δυνάμεις του ΙΚΙΛ και οι σύμμαχοί του είναι, σχεδόν, βέβαιο πως έχουν διαπράξει εγκλήματα πολέμου, εκτελώντας πολλούς άμαχους.

«Τα αποδεικτικά στοιχεία θα συγκεντρωθούν όπως συγκεντρώνονται εδώ και χρόνια τώρα στη Συρία σε βάρος οποιουδήποτε διαπράττει εγκλήματα, και ευελπιστώ μια μέρα κάποιοι θα λογοδοτήσουν γι' αυτά, αλλά με οργανώσεις όπως το ΙΚΙΛ, προφανώς αυτό θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο», τόνισε ο Κόλβιλ.