X

Απορρίπτει ο αλ Μάλικι τις εκκλήσεις για κυβέρνηση εθνικής ενότητας στο Ιράκ

Θεωρεί ότι η κυβέρνηση εθνικής ενότητας «αποτελεί πλήγμα στο Συνταγμα και την πολιτική διαδικασία».

Ant1news


Ο σιίτης πρωθυπουργός Νούρι αλ-Μάλικι ανακοίνωσε ότι παραμένει προσηλωμένος στη διαδικασία που προβλέπει ότι η ιρακινή βουλή θα συγκληθεί την επόμενη εβδομάδα, για να ασχοληθεί με το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης.

Η ανακοίνωση του αλ Μάλικι  σημαίνει ότι απορρίπτει τις εκκλήσεις για τον σχηματισμό επειγόντως κυβέρνησης εθνικής ενότητας για την αντιμετώπιση της καταστροφικής κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει το Ιρακ μετά την αστραπιαία προέλαση των τζιχαντιστών του ΙΚΙΛ.

«Θα προσέλθουμε στην πρώτη σύνοδο του κοινοβουλίου με αρμονία, ακολουθώντας το συνταγματικό πλαίσιο και προσηλωμένοι στην έκκληση της Ανωτάτης Μαρζάγια και με πίστη στον λαό μας...», είπε ο Ιρακινός πρωθυπουργός σε τηλεοπτικό του διάγγελμα.

«Η έκκληση για σχηματισμό επειγόντως κυβέρνησης εθνικής ενότητας αποτελεί πλήγμα στο Σύνταγμα και την πολιτική διαδικασία», τόνισε ο Νούρι αλ-Μάλικι, αψηφώντας τις πιέσεις των δυτικών συμμάχων του αλλά και τις επανειλημμένες εκκλήσεις του ανώτατου θρησκευτικού ηγέτη των σιιτών του Ιράκ, του Μεγάλου Αγιατολάχ Αλι Σιστάνι που ζήτησε τον άμεσο σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

Την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στο Ιράκ θα συζητήσει, την Παρασκευή, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι με τον βασιλιά Αμπντάλα, στο Ριάντ.

«Ο πρόεδρος Ομπάμα μου ζήτησε να μεταβώ στη Σαουδική Αραβία για να συναντηθώ με τον βασιλιά Αμπντάλα και να συζητήσουμε περιφερειακά ζητήματα, μεταξύ αυτών την κατάσταση στο Ιράκ και το πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την κοινή απειλή που αποτελεί το ΙΚΙΛ αλλά και την υποστήριξή μας προς τη μετριοπαθή αντιπολίτευση στη Συρία», δήλωσε ο Τζον Κέρι. από τις Βρυξέλλες όπου συμμετείχε στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών των χωρών μελών του ΝΑΤΟ.