X

Τι είναι το ΙΚΙΛ και γιατί περιλαμβάνει την Ελλάδα στον χάρτη του;

Σε παγκόσμια τζιχάντ (ιερό πόλεμο) κάλεσε την Τρίτη ο ηγέτης του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε (ΙΚΙΛ), Αμπού Μπακρ Αλ Μπαγκντάντι, και ζήτησε να υπάρξει εκδίκηση για όλα τα δεινά που έχουν υποστεί οι μουσουλμάνοι.

Ant1news

 «Δεν υπάρχει καλύτερος αγώνας αυτόν τον ιερό μήνα ή οποιονδήποτε άλλο από την τζιχάντ στο μονοπάτι του Θεού, οπότε ενστερνιστείτε αυτήν την αλλαγή και προστατέψτε τη θρησκεία του Αλάχ μέσω της τζιχάντ» ανέφερε μέσω ηχογραφημένου μηνύματος που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο. 

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο Αμπού Μπακρ Αλ Μπαγκντάντι ζήτησε από τους μουσουλμάνους μαχητές να εκδικηθούν για όλα τα δεινά που έχουν υποστεί οι μουσουλμάνοι σε όλο τον κόσμου. Παράλληλα κάλεσε όλους τους μουσουλμάνους να μεταναστεύσουν στο Ισλαμικό Κράτος, λέγοντας ότι η μετακίνηση στο «Σπίτι του Ισλάμ» είναι καθήκον.

Χάρτης τζιχαντιστών περιλαμβάνει και την Ελλάδα !

Τουλάχιστον μεγαλόπνοα είναι τα σχέδια των τζιχαντιστών του Ιράκ. Το ΙΚΙΛ, που ανακοίνωσε την ίδρυση ισλαμικού χαλιφάτου, απειλεί ότι θα επεκταθεί και σε άλλα εδάφη για να ενώσει τους μουσουλμάνους όλου του κόσμου.

Συγκεκριμένα, ο χάρτης που βρέθηκε στη δημοσιότητα αποκαλύπτει πως οι τζιχαντιστές θέλουν να καταλάβουν τα Βαλκάνια, την Ελλάδα, την Ισπανία, τη βόρειο Αφρική αλλά και την Ινδία. Ο χάρτης που έχει κυκλοφορήσει από τους οπαδούς του ΙΚΙΛ εμπεριέχει και πενταετές σχέδιο, σύμφωνα με το οποίο -όπως αναφέρει η Dailymail- οι τζιχαντιστές θα επεκταθούν και σε κράτη όπου δεν κυριαρχεί το μουσουλμανικό στοιχείο. Δηλαδή, το χαλιφάτο θα ξεκινά από το Ιράκ και θα φτάνει μέχρι τη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική αλλά και την Ευρώπη.

Παράλληλα, στο διαδίκτυο υπάρχει βίντεο με εκπρόσωπο του ΙΚΙΛ σε συνοριακό πέρασμα στη συροϊρακινή μεθόριο που υπόσχεται την απελευθέρωση της Παλαιστίνης. «Αυτά δεν είναι τα μόνο σύνορα που θα σπάσουμε» δηλώνει.

Τι είναι το ΙΚΙΛ 

Το IΚΙΛ, σύμφωνα με το Κυπριακό Κέντρο στρατηγικών μελετών, είναι η διάδοχος οργάνωση της Αλ Κάιντα στο Ιράκ, που δημιουργήθηκε από τον Αμπού Μουσάμπ Αλ Ζαρκάουι λίγα χρόνια πριν από την εισβολή των ΗΠΑ στη χώρα το 2003. Η οργάνωση υποσχέθηκε πίστη στην Αλ Κάιντα του Οσάμα Μπιν Λάντεν το 2004, και οι σουνίτες μαχητές της είναι αφοσιωμένοι σε επιθέσεις κατά των Αμερικανικών, καθώς και σε τρομοκράτηση της σιϊτικής κυβέρνηση στη Βαγδάτη, που ανέλαβε την εξουσία μετά την αποπομπή του Σαντάμ Χουσεΐν. 

Πρωταρχικός στόχος του IΚΙΛ και του ιρακινού ηγέτης της, Αμπού Μπακρ αλ Μπαγχνταντί, είναι να εγκαθιδρύσει ένα ριζοσπαστικό καθεστώς σουνιτών ισλαμιστών στην ανατολική περιοχή της Συρίας, του Λιβάνου, το Ισραήλ, την Ιορδανία, την Κύπρο και τη Νότια Τουρκία.

Η πιο πρόσφατη βία ξέσπασε στα τέλη Δεκεμβρίου, όταν ο πρωθυπουργός Νούρι αλ Μαλίκι διέταξε τις δυνάμεις ασφαλείας να διαλύσουν μια εκδήλωση διαμαρτυρίας εναντίον του στο Ραμάντι που όπως ισχυρίστηκε είναι θερμοκοιτίδα της Αλ Κάιντα. Χιλιάδες καλά οπλισμένοι ισλαμιστές μαχητές ξεσηκώθηκαν στις αρχές Ιανουαρίου στην ευρύτερη επαρχία Ανμπάρ και κατέλαβαν τη Ραμάντι, την πρωτεύουσα της επαρχίας, τη Φαλούτζαχ και, μια ανήσυχη πόλη που απέχει λιγότερο από μία ώρα από τη Βαγδάτη. Το μαζικό οπλοστάσιο, με τα εξελιγμένα όπλα, που διαθέτει η IΚΙΛ αφήνει να εννοηθεί ότι η οργάνωση εισήγαγε οπλισμό από τη Συρία.