X

Σκηνές ιντιφάντα στα Παλαιστινιακά εδάφη

Αφορμή η απαγωγή και δολοφονία 16χρονου Παλαιστίνιου.

Ant1news


Βίαιες συγκρούσεις ξέσπασαν στη συνοικία Σουάφτ, μετά την απαγωγή και τη δολοφονία νεαρού Παλαιστίνιου. Ο 16χρονος Μοχάμαντ Αμπού Χντέιρ απήχθη από τη Σουάφτ της Ανατολικής Ιερουσαλήμ και το πτώμα του, που έφερε σημάδια κακοποίησης, βρέθηκε σε δασώδη περιοχή της Δυτικής Ιερουσαλήμ.

Παλαιστίνιοι, που υποστηρίζουν πως πρόκειται για πράξη εκδίκησης για την απαγωγή και την δολοφονία τριών Ισραηλινών εφήβων, τα πτώματα των οποίων βρέθηκαν το βράδυ της Δευτέρας στη Χεβρώνα, συγκεντρώθηκαν κοντά στο σπίτι της οικογένειας Αμπού Χντέιρ, αλλά η διαδήλωση του πλήθους κατέληξε σε βίαιες συγκρούσεις με τους  Ισραηλινούς μεθοριακούς φρουρούς.

Στη Σουάφτ, εκτυλίχθηκαν σκηνές που θύμιζαν τις παλαιστινιακές ιντιφάντες. Οι αστυνομικοί έριχναν σφαίρες καλυμμένες με καουτσούκ και βομβίδες κρότου προς την κατεύθυνση των διαδηλωτών, η πλειονότητα των οποίων είχε καλυμμένο το πρόσωπο. Οι διαδηλωτές απαντούσαν ρίχνοντας πέτρες και κοκτέιλ Μολότοφ αλλά και λάστιχα στα οποία είχαν βάλει φωτιά.

Ενδεικτικός της οργής των διαδηλωτών ήταν ο άγριος ξυλοδαρμός ενός άνδρα τον οποίο μάρτυρες αναγνώρισαν ως πράκτορα των μυστικών υπηρεσιών του Ισραήλ.

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς δήλωσε ότι θεωρεί το Ισραήλ "εξ ολοκλήρου υπεύθυνο" για την απαγωγή και τον φόνο του 16χρονου. Παράλληλα, ζήτησε από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να καταδικάσει την απαγωγή , όπως είχε κάνει και ο Αμπάς για τους τρεις νεαρούς Ισραηλινούς που είχαν εξαφανιστεί τον Ιούνιο.

Ο Νετανιάχου καταδίκασε, πράγματι, την απαγωγή και τον φόνο του Μοχάμαντ Αμπού Χντέιρ σημειώνοντας ότι πρόκειται για ένα "ειδεχθές έγκλημα". Ταυτοχρόνως, κάλεσε όλες τις πλευρές να δείξουν αυτοσυγκράτηση και να μην πάρουν τον νόμο στα χέρια τους.