X

Ισραηλινός στρατός: «Σε 5 λεπτά βομβαρδίζουμε δίπλα σας»

Άρον-άρον χιλιάδες οικογένειες Παλαιστινίων εγκαταλείπουν τα σπίτια τους, εν μέσω των συνεχιζόμενων αεροπορικών επιδρομών στη Λωρίδα της Γάζας.

Ant1news

Με κάρα, γαϊδούρια, πεζοί… κουβαλώντας στα χέρια ότι μπορούν να περισώσουν από τις περιουσίες τους… άνδρες και γυναίκες με τα παιδιά στην αγκαλιά τους, παίρνουν το δρόμο της μεγάλης φυγής από τη Λωρίδα της Γάζας.

Κατά χιλιάδες εγκαταλείπουν τα σπίτια τους οι κάτοικοι του βόρειου τμήματος της Γάζας, μετά από μία νύχτα σφοδρών βομβαρδισμών και τις προειδοποιήσεις των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων ότι επίκειται μπαράζ αεροπορικών επιδρομών στην περιοχή.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι έριξε φέιγ βολάν με τα οποία καλεί τους κατοίκους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Εν τω μεταξύ το φως της δημοσιότητας είδε ένα ηχητικό ντοκουμέντο με την προειδοποίηση προς οικογένεια Παλαιστινίων να απομακρυνθεί άμεσα γιατί σε 5 λεπτά θα βομβαρδιζόταν γειτονικό κτίριο.

Η συνομιλία έχει ως εξής:

«Γεια σας, μιλάτε εβραϊκά; Πώς είστε; Όλα καλά;
Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις πρέπει να βομβαρδίσουν το κτίριο, που βρίσκεται δίπλα σας. Καταβάλουμε κάθε προσπάθεια ώστε να μην πλήξουμε γειτονικά κτίρια.
Προσπαθούμε να διασφαλίσουμε, πριν πλήξουμε τον στόχο, ότι δεν υπάρχουν άμαχοι στη γύρω περιοχή.
Βεβαιωθείτε και πείτε το σε όλους. Γιατί σε 5 λεπτά θα βομβαρδίσουμε τον στόχο.»

Όπως συμβαίνει συνήθως σε ανάλογες περιπτώσεις, οι παράπλευρες απώλειες είναι αναπόφευκτες. Και με τον όρο «παράπλευρες απώλειες» περιγράφονται… θάνατοι αμάχων.

Ο Ρόμπερτ Τέρνερ, επικεφαλής των επιχειρήσεων της Υπηρεσίας Προσφύγων του ΟΗΕ δηλώνει ότι χιλιάδες κάτοικοι της Γάζας έχουν ήδη βρει καταφύγιο σε κτίρια του οργανισμού. «Διαθέτουμε 8 σχολεία που έχουν δεχθεί περισσότερους από 4.000 κατοίκους. Και καταφθάνουν κι άλλοι, οι περισσότεροι φεύγουν από τους βόρειους τομείς, το Μπέιτ Λαχίγια και το Μπέιτ Χανούν», εξηγεί στους δημοσιογράφους.

Από την έναρξη της ισραηλινής επίθεσης, 165 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στον παλαιστινιακό θύλακα, στη μεγάλη τους πλειοψηφία άμαχοι.

«Στη Γάζα όπως και στο Ισραήλ, η απόλυτη προτεραιότητα είναι η εφαρμογή κατάπαυσης του πυρός», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς στη Βιέννη, όπου βρίσκεται μαζί με ομολόγους του για να συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις με την Τεχεράνη για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Από την πλευρά του, του γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι ο υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμάιερ θα βρίσκεται τη Δευτέρα και την Τρίτη στη Μέση Ανατολή για διαβουλεύσεις με στόχο την αποκλιμάκωση της κρίσης.