X

«Διεθνή προστασία της Παλαιστίνης» από τον ΟΗΕ ζητά ο Αμπάς

Επίσημο αίτημα στον ΟΗΕ για να θέσει «το Κράτος της Παλαιστίνης υπό τη διεθνή προστασία των Ηνωμένων Εθνών» υπέβαλε ο Μαχμούντ Αμπάς.

Ant1news



Μετά την ανησυχητική κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Λωρίδα της Γάζας, ο Παλαιστίνιος πρόεδρος, Μαχμούντ Αμπάς, ζήτησε από Ηνωμένα Έθνη να τεθεί «το Κράτος της Παλαιστίνης» υπό την ομπρέλα της διεθνούς προστασίας του ΟΗΕ, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ).

Ο πρόεδρος Αμπάς έδωσε μια σχετική επιστολή στο συντονιστή του ΟΗΕ για την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, Ρόμπερτ Σέρι, η οποία απευθύνεται προς τον γενικό γραμματέα Μπαν Κι-μουν και του ζητά να «θέσει επίσημα το Κράτος της Παλαιστίνης υπό το καθεστώς της διεθνούς προστασίας του ΟΗΕ», όπως διευκρίνισε η ΟΑΠ.

Ο Αμπάς ζήτησε επίσης την άμεση δημιουργία μια επιτροπής έρευνας. «Η παλαιστινιακή διοίκηση είναι αποφασισμένη να λάβει συγκεκριμένα μέτρα προκειμένου να αντιμετωπίσει την απελπιστική κατάσταση στη Γάζα», δήλωσε σχετικά η Χανάν Ασράουι, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΟΑΠ. 

Μέσα σε αυτό το φόντο, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, τηλεφώνησε την Κυριακή στον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, για να τον διαβεβαιώσει ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να βοηθήσουν προκειμένου να επιτευχθεί μια εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας. Ο Κέρι «υπογράμμισε τις αμερικανικές ανησυχίες που σχετίζονται με την κλιμάκωση της έντασης επί του πεδίου», δήλωσε ένας υπεύθυνος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.  

Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ κατέστησε σαφές στον Ισραηλινό πρωθυπουργό ότι έχει δεσμευτεί μαζί με άλλους ηγέτες της περιοχής «να βοηθήσουν να τερματιστούν οι ρίψεις ρουκετών προκειμένου η ηρεμία να μπορέσει να αποκατασταθεί και να εμποδίσουν τον τραυματισμό αμάχων», ενώ καταδίκασε τις επιθέσεις με ρουκέτες από τη Λωρίδα της Γάζας προς το νότιο Ισραήλ, τονίζοντας «το δικαίωμα του Ισραήλ στο να υπερασπίζεται τον εαυτό του».