X

Ξανάρχισαν οι επιδρομές κι ο ρουκετοπόλεμος στη Γάζα

Μετά τη λήξη της 5ωρης κατάπαυσης πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, ξεκίνησαν εκ νέου οι ισραηλινές επιδρομές και οι επιθέσεις με ρουκέτες από τη Χαμάς.

Ant1news



Μόλις τερματίστηκε η πεντάωρη κατάπαυση του πυρός την Πέμπτη (10:00-15:00), που εφαρμόστηκε για να λάβουν ανθρωπιστική βοήθεια οι άμαχοι κάτοικοι στην Λωρίδα της Γάζας, μια ρουκέτα που εκτοξεύθηκε από τη Γάζα έπληξε την πόλη Ασκελόν, στο νότιο Ισραήλ, ενώ ούτε οι ισραηλινοί έχασαν χρόνο και ξεκίνησαν τις επιδρομές στη Γάζα.

«Στις 15:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), αμέσως μετά τη λήξη της ανθρωπιστικής εκεχειρίας, μια ρουκέτα που εκτοξεύθηκε από τη Γάζα έπληξε την Ασκελόν», ανέφερε ο ισραηλινός στρατός. Η ρουκέτα προσγειώθηκε σε ένα άδειο χωράφι στην παραθαλάσσια αυτή πόλη, σύμφωνα με τα ισραηλινά ΜΜΕ.

Με τη σειρά του, το Ισραήλ εξαπέλυσε τις πρώτες του αεροπορικές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας μετά τη λήξη της πεντάωρης κατάπαυσης του πυρός, την οποία, πάντως, σεβάστηκαν και οι δύο πλευρές. Από τις επίδρομές μετά την προσωρινή εκεχειρία σκοτώθηκαν τρεις ανήλικοι Παλαιστίνιοι, σύμφωνα με τις παλαιστινιακές αρχές,. ενώ τραυματίστηκαν τουλάχιστον πέντε ακόμη.

«Τουλάχιστον τρία παιδιά της ίδιας οικογένειας σκοτώθηκαν από ένα ισραηλινό πλήγμα στη συνοικία Σάμπρα, στο κέντρο της πόλης της Γάζας», δήλωσε ο Άσραφ αλ Κόντρα, εκπρόσωπος των υπηρεσιών αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών των Παλαιστινίων. Τα θύματα αναγνωρίστηκαν ως ο Τζιχάντ και Ουάσιμ Σεχέιμπαρ, δύο αδελφοί ηλικίας 8 και 7 ετών, και ο Φούλα Σεχέιμπαρ, ένας εξάδελφός τους 10 ετών, διευκρίνισε ο Κόντρα. Πέντε ακόμη άνθρωποι τραυματίστηκαν από το πλήγμα αυτό, σημείωσε ο ίδιος.

Ο τελευταίος αυτός βομβαρδισμός ανεβάζει σε 235 τους νεκρούς Παλαιστίνιους από την έναρξη της ισραηλινής επιχείρησης εναντίον της Γάζας στις 8 Ιουλίου.

Την ίδια ώρα, οι διαπραγματεύσεις και οι μεσολαβητικές προσπάθειες προκειμένου να εφαρμοστεί μία εκεχειρία στη Γάζα συνεχίζονται, ωστόσο δεν έχει υπάρξει ακόμη κάποια συμφωνία μεταξύ του Ισραήλ και τη Χαμάς, όπως είχε διαρρεύσει νωρίτερα. Το Ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών διέψευσε την φημολογία ότι οι δύο πλευρές έχουν ήδη συμφωνήσει σε μια εκεχειρία από την Παρασκευή.

Νωρίτερα, ο ισραηλινός στρατός δημοσίευσε ένα βίντεο από έναν αεροπορικό βομβαρδισμό εναντίον μίας ομάδας μαχητών από τη Γάζα, οι οποίοι υποστηρίζει ότι προσπάθησαν να εισβάλουν στο Ισραήλ από ένα τούνελ.

Ταυτόχρονα,  το Ισραήλ έχει ανακοινώσει ότι δειξάγει έρευνα για τα τέσσερα παιδιά που σκοτώθηκαν σε παραλία στη Γάζα, όταν οι ισραηλινές δυνάμεις βομβάρδισαν καλύβα ψαρά.  Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι στόχος ήταν θέση της Χαμάς και ότι ξεκινά ερευνά για το περιστατικό, το οποίο χαρακτήρισε "τραγικό".  

Μέσα σε αυτό το φόντο, η υπηρεσία του ΟΗΕ για την αρωγή των παλαιστίνιων προσφύγων (UNRWA) ανακοίνωσε σήμερα ότι εντόπισε για πρώτη φορά ρουκέτες σε ένα από τα σχολεία της στη Γάζα. «Χθες (Τετάρτη) στη διάρκεια μιας τακτικής επιθεώρησης στα κτίρια της η UNRWA εντόπισε περίπου 20 ρουκέτες κρυμμένες σε ένα άδειο σχολείο στη Λωρίδα της Γάζας. Η UNRWA καταδικάζει έντονα την ή τις οργανώσεις που είναι υπεύθυνες για την τοποθέτηση όπλων σε μια από τις εγκαταστάσεις της», σύμφωνα με ανακοίνωση της υπηρεσίας, στην οποία διευκρινίζεται ότι είναι το «πρώτο» συμβάν αυτού του είδους.