X

Εκατοντάδες οι νεκροί στην Γάζα

Περισσότερους από 550 νεκρούς μετρούν οι Παλαιστίνιοι, άμαχοι στην πλειονότητά τους, σε μία μάχη που δε φαίνεται να έχει τέλος. Οικονομική ενίσχυση έταξε ο Τζον Κέρι από την Αίγυπτο.

Ant1news

Συνεχίζονται οι ισραηλινές επιδρομές του Ισραήλ στοιχίζοντας ανθρώπινες ζωές κάθε λεπτό που περνά. Ο πόλεμος στη Γάζα έχει κλιμακωθεί, η κατάσταση μόνο σα χάος μπορεί να οριστεί και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, από την Αίγυπτο που βρίσκεται ειδικά για το θέμα, υποσχέθηκε στους αμάχους οικονομική ενίσχυση ύψους 47 εκατομμυρίων δολαρίων. Λίγο νωρίτερα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέδωσε ανακοίνωση προς τους Αμερικανούς πολίτες να μην πηγαίνουν στην περιοχή.

Στη λίστα των νεκρών προστέθηκαν δύο ισραηλινοί στρατιώτες σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των νεκρών ισραηλινών στους 27.

Κατά τη χθεσινή ημέρα, την επομένη του αιματηρότερου 24ωρου της ισραηλινής επιχείρησης στον παλαιστινιακό θύλακα, τουλάχιστον 55 Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους 16 παιδιά, σκοτώθηκαν, 70 πτώματα ανασύρθηκαν από τα ερείπια μετά τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς, ενώ τους εννέα έφθασαν οι νεκροί ισραηλινοί στρατιώτες.

Οικονομική βοήθεια προς τους αμάχους ανακοίνωσε ο Κέρι

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας έφτασε το βράδυ της Δευτέρας στο Κάιρο για να συζητήσει ένα σχέδιο κατάπαυσης του πυρός στον πολιορκούμενο από τις ισραηλινές δυνάμεις πυκνοκατοικημένο παλαιστινιακό θύλακα της Λωρίδας της Γάζας.

«Είμαστε βαθιά ανήσυχοι για τις συνέπειες της νόμιμης προσπάθειας του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του» δήλωσε ο Κέρι. «Καμία χώρα δεν μπορεί να μείνει απαθής όταν δέχεται επιθέσεις με πυραύλους» είπε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών  «Αλλά πάντα, σε κάθε είδος σύγκρουσης υπάρχει μια ανησυχία για τους πολίτες - για τα παιδιά, τις γυναίκες», πρόσθεσε.

Οικονομική βοήθεια 47 εκατομμυρίων δολαρίων σε ανθρωπιστική βοήθεια στους αμάχους στη Λωρίδα της Γάζας, τα βασικά θύματα της σύγκρουσης μεταξύ του Ισραήλ και του ισλαμικού κινήματος της Χαμάς υποσχέθηκε τη νύχτα της Δευτέρας προς την Τρίτη ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τζον Κέρι.

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών σχεδιάζει να παραμείνει στο Κάιρο μέχρι την Τετάρτη το πρωί αλλά δεν έχει προγραμματιστεί πότε θα ολοκληρώσει το ταξίδι του στην περιοχή και αυτό πιθανώς να σημαίνει ότι θα έχει και συνομιλίες με αξιωματούχους από το Κατάρ. Το εμιράτο του Περσικού Κόλπου έχει σχετικά στενούς δεσμούς με τη Χαμάς ενώ φιλοξενεί και τον ηγέτη της ισλαμικής οργάνωσης Χάλεντ Μεσάαλ. Η συμβολή του Κατάρ στις συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός είναι εξαιρετικά σημαντική καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν καμία άμεση επαφή με τη Χαμάς, την οποία θεωρούν τρομοκρατική οργάνωση, και έτσι πρέπει να εργαστούν, μέσω πληρεξουσίων, όπως η Αίγυπτος και το Κατάρ.

Οι ΗΠΑ προειδοποιούν τους πολίτες τους

Ταξιδιωτική οδηγία με την οποία προειδοποιεί τους αμερικανούς πολίτες να μην ταξιδεύουν στο Ισραήλ, τη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας, εξέδωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επικαλούμενο τηη αιματηρή σύγκρουση που εξελίσσεται στην περιοχή και τις μάχες μεταξύ των ισραηλινών δυνάμεων και της ισλαμικής Χαμάς.

«Το Υπουργείο Εξωτερικών συνιστά στους πολίτες των Ηνωμένων Πολιτειών να εξετάσουν την περίπτωση αναβολής μη σημαντικών ταξιδιών στο Ισραήλ και τη Δυτική Όχθη και επιβεβαιώνει τη μακροχρόνια προειδοποίηση προς τους πολίτες των Ηνωμένων Πολιτειών να μην ταξιδεύουν στη Λωρίδα της Γάζας», ανέφερε το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι η τωρινή ταξιδιωτική οδηγία αντικατέστησε μια προηγούμενη που είχε εκδοθεί στις 3 Φεβρουαρίου.

«Το περιβάλλον ασφάλειας παραμένει άσχημο στο Ισραήλ, τη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας, και οι αμερικανοί πολίτες πρέπει να είναι ενήμεροι για τους κινδύνους που εγκυμονούν τα ταξίδια σε αυτές τις περιοχές λόγω της τρέχουσας σύγκρουσης μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ» ανέφερε η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.