X

«Οι βόμβες έπεφταν βροχή» στη Γάζα και κάποιες πάνω σε νοσοκομείο

Το νοσοκομείο της περιοχής Shujaiyeh βομβαρδίστηκε χθες από τους Ισραηλινούς, προκαλώντας το θάνατο τεσσάρων ανθρώπων, τον τραυματισμό δεκάδων και το απόλυτο χάος.

Ant1news

Ο Τζον Κέρι βρίσκεται στο Κάιρο για να συναντηθεί με τον Μπάν Κι Μουν, ώστε να επιτευχθεί μία συμφωνία που θα οδηγήσει σε κατάπαυση του πυρός, την ίδια ώρα, οι κάτοικοι της πόλης Shujaiyeh περιγράφουν το πιο φρικτό 48ωρο που έζησαν μέχρι τώρα.

Τη Δευτέρα στην πόλη της ανατολικής Γάζας πέθαναν από τις ισραηλινές επιδρομές 72 άνθρωποι, εκτοξεύοντας το συνολικό αριθμό των νεκρών Παλαιστινίων σε πάνω από 570, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι γυναίκες και παιδιά. Οι τραυματίες από τις 8 Ιουλίου μέχρι σήμερα ξεπερνούν τους 3000.

Στην περιοχή επικρατεί χάος και πανικός από τους ασταμάτητους βομβαρδισμούς, που κάνουν τους κατοίκους να μην έχουν προς τα πού να δραπετεύσουν. Μέχρι τη Δευτέρα πήγαιναν στο νοσοκομείο al-Shifa που δέχτηκε τους βομβαρδισμούς. Πρόκειται για το νοσοκομείο από το οποίο είχαν στείλει τις συγκλονιστικές επιστολές τους ένας ντόπιος κι ένας Νορβηγός γιατρός.

«Δεν υπάρχει ασφαλές μέρος για να πάμε» δήλωσε στο Αλ Τζαζίρα μία μητέρα τριών παιδιών τα οποία βρίσκονταν όλα τραυματισμένα στο νοσοκομείο και συμπλήρωσε:

«Αναγκαζόμαστε να φεύγουμε από τα σπίτια μας, αφού οι βόμβες πέφτουν σα βροχή».

Στο εσωτερικό του νοσοκομείου επικράτησε το απόλυτο χάος. Άνθρωποι με κάθε είδους τραύματα, εγκαύματα, ακρωτηριασμένοι και άτομα που κάνουν την αναγνώρισή τους αδύνατη από τους συγγενείς τους βρίσκονται ανάμεσα στο ιατρικό προσωπικό το οποίο μετά το βομβαρδισμό ζήτησε τη στήριξη του Ερυθρού Σταυρού, για να μετακινηθούν από το σημείο οι ασθενείς.

Τα ασθενοφόρα δεν μπορούσαν να προσεγγίσουν το χώρο κι όταν έφτασαν εκεί βρήκαν τους νεκρούς και τους τραυματίες χωρίς να μπορούν να διαχωρίσουν ποιος είναι τι.

Μέλη των πληρωμάτων των ασθενοφόρων, είναι επίσης ανάμεσα στα θύματα του ανηλεούς πολέμου. Χθες ένας από αυτούς πέθανε όταν βομβαρδίστηκε το σπίτι μέσα στο οποίο είχε μπει για να βγάλει μία δεκαμελή οικογένεια, στην οποία υπήρχαν πολλά παιδιά, ενώ το ασθενοφόρο έξω από το οίκημα καταστράφηκε εντελώς.

«Αντί να στοχεύουν σε νοσοκομεία και ιατρικό προσωπικό, καταπατώντας διεθνείς νόμους, οι δυνάμεις του Ισραήλ θα πρέπει να προστατεύουν αυτούς και τους ασθενείς, εξασφαλίζοντας την περίθαλψή τους μέσα και έξω από τη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε ο Φίλιπ Λούθερ της Διεθνούς Αμνηστίας.

Οι επιθέσεις όμως δεν έρχονται μόνο από αέρος. Χθες ένα βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα από Μη Κυβερνητική Οργάνωση δείχνει τον εν ψυχρώ πυροβολισμό Παλαιστίνιου τη στιγμή που ενώ είχε συμφωνηθεί κατάπαυση του πυρός, για ανεύρεση επιζώντων, ψάχνει στα συντρίμμια και γίνεται αντιληπτός από τους σκοπευτές λόγω του κινητό του που χτυπάει.

Για τους δημοσιογράφους που βρίσκονται στην περιοχή κάνοντας ανταποκρίσεις για τα κανάλια των χωρών τους, είναι πια αδύνατο να μένουν αμέτοχοι σε όλο αυτό που συμβαίνει. Το Σαββατοκύριακο ένας Νορβηγός άφησε την κάμερα για να βοηθήσει στη σωτηρία ενός παιδιού, ενώ χθες βραβευμένος για τα πολεμικά ρεπορτάζ του ανταποκριτής του Αλ Τζαζίρα λύγισε μπροστά στην κάμερα και ξέσπασε σε κλάματα ενώ περιέγραφε μία ακόμα σφαγή αμάχων.