X

Τρόμος, αίμα, όλεθρος και σοκ από την εν ψυχρώ δολοφονία

Το αίμα εξακολουθεί να ρέει άφθονο στη Λωρίδα της Γάζας, με την εν ψυχρώ δολοφονία του νεαρού Παλαιστίνιου να προκαλεί παγκόσμιο σοκ.

Ant1news

Σοκ κι αποτροπιασμό έχει προκαλέσει διεθνώς το βίντεο που δείχνει την εν ψυχρώ δολοφονία ενός νεαρού Παλαιστίνιου από τα πυρά ελεύθερου σκοπευτή στη Λωρίδα της Γάζας.

Το βίντεο κάνει από χθες τον γύρο του κόσμου και προκαλεί ανατριχίλα σε όσους βλέπουν τον παλαιστίνιο να πέφτει νεκρός την ώρα που είχε σκαρφαλώσει στα συντρίμμια του σπιτιού του, προσπαθώντας να σώσει μέλη της οικογένειάς του…

Ο ίδιος νωρίτερα, ως μέλος ανθρωπιστικής οργάνωσης ενεργούσε ως τραυματιοφορέας, κουβαλώντας έναν νεαρό στην προσπάθειά του να τον σώσει.

Τουλάχιστον κατάφερε να σώσει ανθρώπινες ζωές πριν το όνομά του προστεθεί στη μακρά λίστα των αμάχων που έχασαν τη ζωή τους στα «τυφλά» χτυπήματα των ισραηλινών.

Οι νεκροί παλαιστίνιοι πλησιάζουν τους 600 ενώ σήμερα 15η ημέρα των επιδρομών 20 Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων 8 γυναίκες, η μία από τις οποίες ήταν έγκυος, και ένα παιδί, σκοτώθηκαν από ισραηλινά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας 

Μια έγκυος γυναίκα και ένα 4χρονο κοριτσάκι σκοτώθηκαν από πλήγμα στην Μπέιτ Χανούν, στο βόρειο τμήμα, κοντά στην ισραηλινή μεθόριο, και άλλες δύο γυναίκες, ηλικίας 50 και 70 ετών, σκοτώθηκαν από βομβαρδισμό στην Ζεϊτούν, μια συνοικία της πόλης της Γάζας, σύμφωνα με τον Άσραφ αλ Κούντρα, εκπρόσωπο των υπηρεσιών αντιμετώπισης επειγόντων περιστατικών.

Στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, άλλη μια γυναίκα σκοτώθηκε από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στην Ράφα, ενώ δύο άνδρες σκοτώθηκαν από αεροπορικούς βομβαρδισμούς στην Καράρα. Πάντα στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, δύο άνδρες έχασαν την ζωή τους από αεροπορική επιδρομή στην Χαν Γιούνες.

Νωρίτερα σήμερα 5 μέλη της ίδιας οικογένειας, μεταξύ των οποίων 4 γυναίκες, είχαν σκοτωθεί από δύο επιδρομές στην Ντέιρ αλ Μπάλαχ, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Άλλος ένας άνθρωπος έχασε εξάλλου την ζωή του από επιδρομή στην Χαν Γιούνες, ενώ άλλος ένας σκοτώθηκε από βομβαρδισμό στον καταυλισμό προσφύγων της Νουσεϊράτ, στο κεντρικό τμήμα.

Στο ανατολικό τμήμα της πόλης της Γάζας, ένα αγοράκι σκοτώθηκε από αεροπορική επιδρομή στην συνοικία Τούφα. Τέλος τρεις άλλοι σκοτώθηκαν σήμερα υπό συνθήκες που δεν έχουν διευκρινιστεί μέχρι στιγμής.

Στην ισραηλινή επιχείρηση που άρχισε στις 8 Ιουλίου έχουν χάσει την ζωή τους μέχρι σήμερα 29 Ισραηλινοί, οι 27 εκ των οποίων είναι στρατιώτες.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε εξάλλου σήμερα ότι είναι νεκρός ο ισραηλινός στρατιώτης τον οποίο η παλαιστινιακή Χαμάς είχε ανακοινώσει την Κυριακή ότι είχε αιχμαλωτίσει.

Ο ισραηλινός στρατός διευκρίνισε ότι δεν έχει ακόμη αναγνωρίσει την σορό του στρατιώτη αυτού, ενώ τα τοπικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι ένα τμήμα της σορού του βρίσκεται στα χέρια της Χαμάς.

Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό πρόκειται για τον 21χρονο λοχία Ορόν Σαούλ.

Νωρίτερα σήμερα ο στρατός ανακοίνωσε ότι μεταξύ των 13 στρατιωτών που σκοτώθηκαν την Κυριακή, οι 7 είχαν χάσει την ζωή τους από επίθεση που πραγματοποίησε η Χαμάς κατά του θωρακισμένου οχήματος στο οποίο επέβαιναν, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι η σορός του ενός από αυτούς δεν είχε καταστεί ακόμη δυνατό να αναγνωριστεί.

Σύμφωνα με τις ισραηλινές εφημερίδες, μαχητές της Χαμάς, η οποία είχε ανακοινώσει ότι αιχμαλώτισε πριν από δύο ημέρες έναν Ισραηλινό στρατιώτη που ονομάζεται Ορόν Σαούλ, είχαν πάρει την σορό του ή ένα τμήμα της σορού του.

Ο Ισραηλινός πρεσβευτής στον ΟΗΕ Ρον Πρόσορ είχε διαψεύσει ήδη από την Κυριακή το βράδυ ότι αιχμαλωτίστηκε ο Ισραηλινός στρατιώτης, σημειώνοντας ότι "οι φήμες αυτές είναι ψευδείς".

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν κάλεσε σήμερα τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους να καταθέσουν τα όπλα και να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις ώστε να τερματιστεί η αιματηρή σύγκρουση στη Λωρίδα της Γάζας.

«Το μήνυμά μου στους Ισραηλινούς και του Παλαιστίνιους είναι το ίδιο: ‘Σταματήστε να μάχεστε, αρχίστε να συζητάτε. Αντιμετωπίστε στη ρίζα τους τις αιτίες ώστε να μην έχουμε την ίδια κατάσταση σε έξι μήνες ή ένα χρόνο’», δήλωσε ο Μπαν στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου στο Τελ Αβίβ.

Ο Μπαν κάλεσε επίσης τη Χαμάς και τους συμμάχους της να σταματήσουν «αμέσως» τις ρίψεις ρουκετών εναντίον του Ισραήλ.

«Καταδικάζουμε έντονα τις επιθέσεις με ρουκέτες, πρέπει να σταματήσουν αμέσως», υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, ενώ επεσήμανε «τη νόμιμη ανησυχία και το δικαίωμα (του Ισραήλ) να αμύνεται και να υπερασπίζεται τους πολίτες του».

Όμως, πρόσθεσε ο Μπαν, «πρέπει να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα σε βάθος, κυρίως σε ό,τι αφορά την αλληλοαναγνώριση, την κατοχή, την απελπισία και την άρνηση της αξιοπρέπειας (των Παλαιστινίων), ώστε οι άνθρωποι να μην αισθάνονται πια την ανάγκη να καταφεύγουν στη βία για να εκφράζουν τα βάσανά τους».

«Η στρατιωτική δράση δεν θα διασφαλίσει τη σταθερότητα και την ασφάλεια του Ισραήλ μακροπρόθεσμα», κατήγγειλε ο Μπαν, καλώντας τις ισραηλινές αρχές να επιδείξουν «τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση» για να περιοριστεί ο αριθμός των άμαχων θυμάτων στη Γάζα.

Ο Μπαν ενημέρωσε τον Νετανιάχου, αλλά και τον ισραηλινό υπουργό Άμυνας Μοσέ Γιαλόν για τις συζητήσεις που είχε με τους παλαιστίνιους και τους άραβες ηγέτες όσον αφορά την επίτευξη εκεχειρίας στη Γάζα.

Από την πλευρά του ο ισραηλινός πρωθυπουργός σημείωσε ότι η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να θεωρεί υπεύθυνη την παλαιστινιακή Χαμάς για την απόρριψη των προτάσεων για εκεχειρία και επειδή «ξεκίνησε και παρατείνει» τη σύγκρουση στη Γάζα.

«Η διεθνής κοινότητα πρέπει να αναγνωρίσει τη Χαμάς ως υπεύθυνη για την αύξηση των τυφλών αυτών επιθέσεων (…) και τη χρήση των παλαιστίνιων αμάχων ως ανθρώπινες ασπίδες θέτοντάς τους εσκεμμένα σε κίνδυνο», υπογράμμισε ο ίδιος.

Το Ισραήλ θα συνεχίσει να επιτίθεται στη Χαμάς μέχρις ότου πετύχει τον στόχο του «να αποκαταστήσει την ηρεμία», επεσήμανε ο Νετανιάχου αναφερόμενος στη ρίψη ρουκετών από τον παλαιστινιακό θύλακα εναντίον του Ισραήλ.

"Προτεραιότητά μας και προτεραιότητα της διεθνούς κοινότητας είναι να πετύχουμε μια εκεχειρία για να βάλουμε τέλος στις μάχες και να σώσουμε τη ζωή αθώων πολιτών, τόσο στη Γάζα όσο και στο Ισραήλ", είπε ο Μπαράκ Ομπάμα μιλώντας στους δημοσιογράφους από τον Λευκό Οίκο.

"Το έργο αυτό δεν είναι εύκολο, τα πάθη είναι οξυμένα ενώ υπάρχουν και σημαντικές δυσκολίες. Παρ' όλ' αυτά, ζήτησαν από τον Τζον (Κέρι) να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να σταματήσουν οι εχθροπραξίες", συνέχισε ο Αμερικανός πρόεδρος σημειώνοντας ότι το Ισραήλ έχει ήδη προκαλέσει "σημαντικές ζημιές στις τρομοκρατικές υποδομές της Χαμάς στη Γάζα".