X

Αίμα, θρήνος και διπλωματικό μπρα ντε φερ με φόντο τη Λωρίδα της Γάζας

Παιδιά είναι το ένα τρίτο των νεκρών στη Γάζα, που έχουν πλέον ξεπεράσει τους 630, στην ανελέητη ισραηλινή επίθεση που συνεχίζεται για 16η μέρα.

Ant1news

Πριν καλά καλά ξεπεραστεί το παγκόσμιο σοκ από την εν ψυχρώ εκτέλεση ενός νεαρού Παλαιστίνιου ενώ αναζητούσε επιζώντες στα συντρίμμια του σπιτιού του, οι ισραηλινές επιδρομές συνεχίζονται χωρίς έλεος για 16η μέρα, με τον αριθμό των νεκρών να έχει πια ξεπεράσει τους 600, εκ των οποίων το ένα τρίτο είναι παιδιά. 

Το πρωί της Τετάρτης, σκοτώθηκαν πέντε Παλαιστίνιοι, ανάμεσα στους οποίους δύο παιδιά, από πυρά ισραηλινών αρμάτων μάχης στο Χαν Γιούνις, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας. Σύμφωνα με την παλαιστινιακή υπηρεσία πρώτων βοηθειών, ο απολογισμός έχει φθάσει τους 644 νεκρούς, αλλά ο αριθμός αυτός είναι δύσκολο να επαληθευθεί δεδομένου του χάους που επικρατεί στη Γάζα όπου πτώματα ανθρώπων που σκοτώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες εξακολουθούν να ανακαλύπτονται μέσα στα ερείπια.

Περίπου 3.700 άνθρωποι είναι τραυματίες ενώ 100.000 εκτοπισμένοι έχουν βρει καταφύγιο σε εγκαταστάσεις του ΟΗΕ.

Σήμερα το πρωί, οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν έναν 32χρονο Παλαιστίνιο στο χωριό Χουσάν στη Δυτική Όχθη, ανακοινώθηκε από πηγές στις παλαιστινιακές δυνάμεις ασφαλείας.  

 Χθες επλήγησαν από προειδοποιητικά πυρά τα γραφεία του ειδησεογραφικού τηλεοπτικού δικτύου του Κατάρ Αλ Τζαζίρα στη Γάζα. Το δίκτυο επικρίνεται πολύ στο Ισραήλ για τον τρόπο που καλύπτει τα γεγονότα.   Κατά τη 16η ημέρα των επιχειρήσεων, ολόκληρες συνοικίες της Γάζας μοιάζουν κατεστραμμένες, ιδιαίτερα η Σατζάγια όπου τα πλήγματα στοίχισαν την Κυριακή τη ζωή σε τουλάχιστον 70 ανθρώπους. 

Έκκληση να σταματήσουν οι εχθροπραξίες-Ανυποχώρητοι Νετανιάχου και Αμπάς

Νεκρούς μετρά και το Ισραήλ με 31 οικογένειες να θρηνούν την απώλεια των αγαπημένων τους , στις εχθροπραξίες που μαίνονται παρά την αυστηρή έκκληση του Μπαν Κι-Μουν προς τις δύο πλευρές "να σταματήσουν να πολεμούν" και ενώ μεγάλες αεροπορικές εταιρείες αναγκάσθηκαν να ακυρώσουν τις πτήσεις τους προς το Τελ Αβίβ.

Η Χαμάς από την πλευρά της ζητάει την άρση του ισραηλινού αποκλεισμού της Γάζας, ο οποίος ισχύει από το 2006, την απελευθέρωση κρατουμένων και το άνοιγμα των συνόρων με την Αίγυπτο.

Ο Νετανιάχου επιμένει στις θέσεις του και καλεί τη διεθνή κοινότητα να θεωρήσει τη Χαμάς μοναδική υπεύθυνη για το λουτρό αίματος: "Ο πληθυσμός της Γάζας είναι το θύμα του βάρβαρου καθεστώτος της Χαμάς", επιμένει.

Σε τηλεοπτική ομιλία του με ασυνήθιστα σκληρό τόνο, ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς υποσχέθηκε πως "θα διωχθούν όλοι αυτοί που διαπράττουν εγκλήματα εναντίον του λαού μας, όσος χρόνος κι αν χρειασθεί". Οι ισραηλινές δυνάμεις "παραβίασαν όλους τους διεθνείς νόμους και την ανθρώπινη ηθική" στη Γάζα, τόνισε ο Αμπάς. "Είμαστε γεμάτοι οργή και δεν θα ξεχάσουμε ούτε θα συγχωρήσουμε ποτέ", πρόσθεσε ο παλαιστίνιος πρόεδρος κατά την έναρξη μιας έκτακτης συνεδρίασης της παλαιστινιακής ηγεσίας στη Ραμάλα, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

"Ο λαός μας δεν θα γονατίσει μπροστά σε κανέναν εκτός από τον Θεό. Κανένας σ' αυτό τον κόσμο δεν θα ζήσει με ειρήνη και σταθερότητα όσο τα παιδιά της Ιερουσαλήμ, της Γάζας και της Δυτικής Όχθης και όλα τα παιδιά των Παλαιστινίων παντού δεν έχουν ειρήνη και σταθερότητα".   Η παλαιστινιακή ηγεσία που συνεδρίασε στη διάρκεια της νύκτας στη Ραμάλα ζήτησε να πραγματοποιηθούν "λαϊκές διαδηλώσεις αλληλεγγύης προς τη Γάζα και την Αντίσταση".   Στη Νέα Υόρκη, ο παλαιστίνιος αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ Ριάντ Μανσούρ, σε μια συναισθηματικά φορτισμένη ομιλία του, κατηγόρησε τη διεθνή κοινότητα ότι "απέτυχε στην υποχρέωσή της να προστατεύει τους αμάχους σε καιρό πολέμου". Η Ιορδανία πρότεινε στο Συμβούλιο Ασφαλείας ένα σχέδιο απόφασης που καλεί σε "άμεση κατάπαυση του πυρός", έκαναν γνωστό διπλωμάτες. 

Έκτακτη σύνοδος στον ΟΗΕ Στο μεταξύ, στις 10:00 (τοπική ώρα, 11:00 ώρα Ελλάδας) πρόκειται να αρχίσει στη Γενεύη η έκτακτη σύνοδος του Συμβουλίου του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Τη διεξαγωγή της ζήτησε ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Αιγύπτου εξ ονόματος της αραβικής ομάδας, ο μόνιμος αντιπρόσωπος του Πακιστάν εξ ονόματος του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας, και ο μόνιμος παρατηρητής του Κράτους της Παλαιστίνης.

Η απόφαση που έχει υποβληθεί από την Παλαιστίνη καταδικάζει "τις γενικευμένες, συστηματικές και κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών" που απορρέουν από τις ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις που διεξάγονται από τις 13 Ιουνίου στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη, "ιδιαίτερα από την τελευταία στρατιωτική επίθεση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας (...) κατά την οποία έγιναν τυφλές και δυσανάλογες επιθέσεις (...) που μπορεί να συνιστούν διεθνή εγκλήματα".

Στην απόφαση ζητείται επίσης "να σταλεί επειγόντως μια ανεξάρτητη διεθνής ερευνητική επιτροπή" για να ερευνήσει σχετικά με τις παραβιάσεις αυτές και καλούνται οι ερευνητές να καταρτίσουν ένα κατάλογο "των παραβιάσεων και των εγκλημάτων που διαπράττονται" και "να ταυτοποιήσουν αυτούς που είναι υπεύθυνοι" ώστε να δικαστούν και να "μπει τέλος στην ατιμωρησία". Στο κείμενο ζητείται εξάλλου να τεθούν οι Παλαιστίνιοι υπό "άμεση διεθνή προστασία". Απευθύνεται έκκληση για "άμεση παύση των ισραηλινών στρατιωτικών επιθέσεων" και για "να μπει τέλος στις επιθέσεις εναντίον των αμάχων, περιλαμβανομένων και των ισραηλινών αμάχων".

Στην απόφαση ζητείται επίσης από την Ελβετία, ως κράτος θεματοφύλακα των Συνθηκών της Γενεύης -θεμελιωδών κειμένων του ανθρωπιστικού δικαίου- να οργανώσει επειγόντως μια διάσκεψη για την κατάσταση στα Κατεχόμενα Εδάφη. Μια επιστολή προς την κατεύθυνση αυτή, με ημερομηνία 9 Ιουλίου, έχει ήδη σταλεί στη Βέρνη από τον παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς.