X

De facto απόρριψη της εκεχειρίας από τη Χαμάς

Με 7 ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ «απάντησε» η Χαμάς στην παράταση, έως τα μεσάνυχτα, της εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας.

Ant1news


«Εκρηκτική» ήταν η απάντηση της Χαμάς στην 4ωρη παράταση της ανθρωπιστικής εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας που ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός. Ανέλαβε την ευθύνη για την εκτόξευση 7 ρουκετών εναντίον του Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων και δύο κατά του Τελ Αβίβ.

Πριν από την ανάληψη της ευθύνης, ο εκπρόσωπος της Χαμάς στη Γάζα, ο Φάουζι Μπάρχουμ, τόνισε ότι δεν έχει υπάρξει «συμφωνία για την παράταση της κατάπαυσης του πυρός για τέσσερις ώρες», χωρίς, πάντως, να απορρίψει ρητώς το ενδεχόμενο παράτασης της εκεχειρίας.

Οι ρουκέτες, η ευθύνη για τη ρίψη των οποίων αναλήφθηκε με δύο χωριστές ανακοινώσεις της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς, των Ταξιαρχιών Εζεντίν αλ Κάσαμ, είχαν στόχο τη Νασάλ Οζ, στο νότιο Ισραήλ (οι 5) και το Τελ Αβίβ (οι υπόλοιπες δύο).

Τη ρίψη των ρουκετών επιβεβαίωσε και ο ισραηλινός στρατός υπογραμμίζοντας πως «οι τρομοκράτες επέλεξαν να επωφεληθούν από την ανθρωπιστική εκεχειρία στη Γάζα».

Πάνω από 1000 οι νεκροί Παλαστίνιοι στη Γάζα

Τουλάχιστον 1.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και περίπου 6.000 έχουν τραυματιστεί, στη μεγάλη τους πλειονότητα άμαχοι, στη Λωρίδα της Γάζας από την έναρξη της ισραηλινής επιχείρησης «Προστατευμένη Παρυφή» την 8η Ιουλίου, όπως ανακοίνωσαν οι παλαιστινιακές υπηρεσίες άμεσης βοήθειας.

Στην ισραηλινή πλευρά, 40 στρατιωτικοί έχουν σκοτωθεί σε μάχες μέσα και γύρω από τη Γάζα, όπως και δύο άμαχοι οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους από παλαιστινιακές ρουκέτες καθώς και ένας ταϊλανδός εργάτης σε αγρόκτημα από όλμο. 138 Ισραηλινοί στρατιωτικοί νοσηλεύονται, εκ των οποίων οι 9 σε κρίσιμη κατάσταση.

Περισσότερα από 132 πτώματα ανασύρθηκαν, το Σάββατο, από τα συντρίμμια κατά την διάρκεια της ανθρωπιστικής εκεχειρίας στα παλαιστινιακά εδάφη, περιλαμβανομένων 29 στη Σετζάγια, ένα προάστιο της πόλης της Γάζας, στη Ζάιτουν και στην Τούφα, 13 στην Μπέιτ Χανούν, στο βορρά, και 11 στη Χαν Γιούνες και στη Ράφα, στο νότο, σύμφωνα με προσωρινό απολογισμό του εκπροσώπου των υπηρεσιών άμεσης βοήθειας, του Άσραφ αλ Κούντρα.

Οι σοροί μεταφέρθηκαν σε διάφορα νεκροτομεία της περιοχής, στο νοσοκομείο Καμάλ Αντουάν, στο βορρά, σε δύο νοσοκομεία στην πόλη της Γάζας και στο νότο, καθώς και στο ευρωπαϊκό νοσοκομείο της Χαν Γιούνες, διευκρίνισαν οι παλαιστινιακές υγειονομικές υπηρεσίες.

Τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο, μερικές ώρες πριν τεθεί σε ισχύ η κατάπαυση του πυρός, 22 άνθρωποι, ανάμεσά τους 10 παιδιά, σκοτώθηκαν από ισραηλινό πλήγμα σε σπίτι στη Χαν Γιούνες, στο νότιο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα, ανέφερε ο αλ Κούντρα. Στην πλειονότητά τους τα θύματα ανήκαν στην ίδια οικογένεια. Ανάμεσα στα παιδιά συμπεριλαμβάνονταν ένα κοριτσάκι ενός έτους κι ένα αγόρι τριών ετών. 

Σύμφωνα με τη UNICEF «τουλάχιστον 192 παιδιά» έχουν σκοτωθεί στη Γάζα. Εξάλλου, 160 χιλιάδες Παλαιστίνιοι έχουν καταφύγει σε κτίρια της UNRWA, της υπηρεσίας του ΟΗΕ για την αρωγή στους Παλαιστίνιους πρόσφυγες.