X

Στο κενό οι εκκλήσεις για εκεχειρία

Δίχως τέλος μαίνεται η αιματοχυσία στη Γάζα, με τους Ισραηλινούς να βάζουν στο στόχαστρο θύλακες της Χαμάς.

Ant1news

Στο κενό πέφτουν οι εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας για εκεχειρία μεταξύ ισραηλινών και παλαιστινίων, με τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές να συνεχίζουν τις εκατέρωθεν επιθέσεις.

Πυραύλους κατά του σπιτιού του Ισμαήλ Χανίγια, ο οποίος είναι αναπληρωτής επικεφαλής του ισλαμιστικού κινήματος της Χαμάς στη Γάζα, εκτόξευσαν την Τρίτη ισραηλινά στρατιωτικά αεροσκάφη. 

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματισμούς ή θύματα, ενώ ο Χανίγια και η οικογένειά του δεν βρίσκονταν εντός του σπιτιού όταν αυτό καταστράφηκε από τους πυραύλους, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο της Χαμάς, al-Aqsa.

Η φρίκη του πολέμου σε όλο της το μεγαλείο παρουσιάστηκε στην χθεσινή επίθεση των Ισραηλινών σε νοσοκομείο, αλλά και σε πάρκο με θύματα παιδιά, που βρήκαν τραγικό θάνατο.

Αεροπορικές επιδρομές που πραγματοποιήθηκαν τα ξημερώματα της Τρίτης στις κεντρικές και νότιες περιοχές της Λωρίδας της Γάζας είχαν ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν 16 Παλαιστίνιοι και να τραυματιστούν ακόμα 50 άνθρωποι.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, ισραηλινά αεροσκάφη, άρματα μάχης και πολεμικά πλοία ενέτειναν τις επιδρομές τους σε διάφορες περιοχές της Λωρίδας της Γάζας, κυρίως στην πόλη της Γάζας.

Ο μοναδικός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Λωρίδας της Γάζας σταμάτησε να λειτουργεί μετά τον βομβαρδισμό του από τον ισραηλινό στρατό τη νύκτα, ο οποίος έπληξε τον ατμολέβητα και στη συνέχεια τις δεξαμενές καυσίμων, οι οποίες ανεφλέγησαν.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, δήλωσε ότι οι Ισραηλινοί είναι προετοιμασμένοι για μια «παρατεταμένη εκστρατεία» στη Γάζα, ενώ επεσήμανε ότι για να δοθεί οποιαδήποτε λύση στην κρίση απαιτείται η αποστρατιωτικοποίηση του παλαιστινιακού θύλακα που ελέγχεται από ισλαμιστές της Χαμάς.

Τουλάχιστον 1.100 Παλαιστίνιοι, κυρίως άμαχοι μεταξύ των οποίων και 200 παιδιά, έχουν σκοτωθεί τις τελευταίες ημέρες από τις επιδρομές των Ισραηλινών στη Γάζα, δήλωσαν Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι.

Στις συγκρούσεις έχασαν τη ζωή τους και πέντε ισραηλινοί στρατιώτες, οι οποίοι προσπάθησαν να αποτρέψουν ομάδα ενόπλων Παλαιστινίων να εισχωρήσουν στο Ισραήλ μέσω σήραγγας στο Νάχαλ Οζ, κοντά στα σύνορα με τη Γάζα.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε επίσης ότι οι δυνάμεις του σκότωσαν έναν Παλαιστίνιο, μέλος της ομάδας των ενόπλων που εισχώρησε στο ισραηλινό έδαφος κοντά στο κιμπούτς του Νάχαλ Οζ, κοντά στα σύνορα.

Η Χαμάς από την πλευρά της ανέλαβε την ευθύνη για την επιχείρηση στο Νάχαλ Οζ και υποστήριξε ότι 10 ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν κατά τη διάρκειά της.

Εκπρόσωπος των Παλαιστινίων στις ΗΠΑ, λέει ότι η Παλαιστίνη θέλει άμεση κατάπαυση του πυρός, ότι πρέπει να λυθούν τα βασικά προβλήματα στη Γάζα, η άρση του αποκλεισμού, να επιτρέψουν στο λαό να ζήσει αξιοπρεπώς, ελεύθερα, διαφορετικά τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει. Λέει ακόμη ότι το Ισραήλ πάντα χρησιμοποιούσε ως δικαιολογία την καταστροφή των σηράγγων, σημείωσε όμως ότι πρέπει να καταλάβουν ότι εάν συνεχίσουν αυτήν την τακτική, δεν θα υπάρξει ποτέ έξοδος απο την κρίση.

Από την πλευρά του ο πρώην υφυπουργός Άμυνας του Ισραήλ, που τον απέλυσε ο Νετανιάχου όταν είπε όχι στη σύντομη εκεχειρία, σημειώνει ότι «δεν συζητάς με τη Χαμάς, κάνεις τη Χαμάς να σε εκλιπαρεί». 

Ο Ρόμπερτ Σέρι διαμεσολαβητής του ΟΗΕ διαπραγματεύεται και με τις δύο πλευρές, και δεν κρύβει την απογοήτευσή του λέγοντας ότι ενώ περίμενε ότι θα ηρεμήσουν τα πράγματα ξαφνικά χάθηκαν και άλλες ζωές κυρίως παιδιών. Κάνει έκκληση και στις δύο πλευρές να σκεφτούν να γίνει κατάπαυση του πυρός για 24 ώρες και να υπάρξει διάλογος.

«Λυσσασμένος σκύλος» το Ισραήλ 

Ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ χαρακτήρισε σήμερα το Ισραήλ "λυσσασμένο σκύλο" που διαπράττει "γενοκτονία" στη Γάζα και κάλεσε τον ισλαμικό κόσμο να "εξοπλίσει" τους Παλαιστίνιους, σε ομιλία του που μεταδόθηκε απευθείας από την ιρανική τηλεόραση.

"Ενας λυσσασμένος σκύλος, ένας άγριος λύκος επιτίθεται κατά αθώων ανθρώπων, αθώων παιδιών που έχασαν τη ζωή τους. Αυτό που διαπράττουν οι ηγέτες του σιωνιστικού καθεστώτος είναι γενοκτονία, μία ιστορική καταστροφή", δήλωσε ο Αλί Χαμενεΐ με την ευκαιρία του τέλους του ραμαζανιού.