X

Αίμα αθώων και πάλι στη Γάζα μετά την κατάρρευση της εκεχειρίας

Ένα κοριτσάκι 2 ετών και μια γυναίκα τα πρώτα θύματα στη Λωρίδα της Γάζας

Ant1news


Ανηλεές σφυροκόπημα στη Γάζα ξεκίνησε το Ισραήλ μετά την κατάρρευση της εκεχειρίας, που τυπικά έληγε τα μεσάνυχτα, και σε αντίποινα για τη ρίψη ρουκετών στο ισραηλινό έδαφος

Σύμφωνα με τους Παλαιστίνιους το Ισραήλ εξαπέλυσε 35 αεροπορικές επιδρομές, μια εκ των οποίων είχε στόχο σπίτι, όπου σκοτώθηκαν ένα κοριτσάκι δύο ετών και μια γυναίκα.


Οι αλλεπάλληλες εκρήξεις προκάλεσαν και τη μαζική φυγή χιλιάδων Παλαιστινίων από τη Σετζάγια, το Ζεϊτούν και τη Σάαφ, με προορισμό τα σχολεία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, που έχουν μετατραπεί σε κέντρα υποδοχής των εκτοπισμένων.

«Πολύ ανήσυχη» για την παραβίαση της εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας δήλωσε η διπλωματία των ΗΠΑ επιρρίπτοντας, ταυτοχρόνως, την ευθύνη στην ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς.

«Είμαστε πολύ ανήσυχοι για αυτό που συνέβη, καταδικάζουμε την επανάληψη της εκτόξευσης ρουκετών(…) και, όπως έχουμε πει, το Ισραήλ διατηρεί το δικαίωμα στην αυτοάμυνα έναντι των επιθέσεων αυτών», είπε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μαρί Χαρφ.

Η εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας έκρινε ότι η «Χαμάς είναι υπεύθυνη για την ασφάλεια στη Γάζα» και υπενθύμισε πως «οι εκτοξεύσεις ρουκετών έγιναν από τη Γάζα».

«Καλούμε να τερματιστούν αμέσως οι εκτοξεύσεις ρουκετών και να ξαναρχίσουν οι συνομιλίες με στόχο μια εκεχειρία», συνέχισε η εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, εκφράζοντας την ελπίδα να είναι πιο «μακρόχρονη», ή εν ανάγκη να πρόκειται για μια «παράταση της προσωρινής εκεχειρίας».

Οι ελπίδες για διαρκή κατάπαυση του πυρός στη Γάζα «εξανεμίζοντας» έκρινε, πάντως, εκπρόσωπος της Χαμάς, ο οποίος  συμμετέχει στην αποστολή των διαπραγματευτών στην Αίγυπτο.

«Δεν έχει σημειωθεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, οι ελπίδες να επιτευχθεί μία συμφωνία εξανεμίζονται και εμείς επιρρίπτουμε την πλήρη ευθύνη για αυτήν την κατάσταση στους σιωνιστές κατακτητές» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο, ο Έζατ αλ Ρισκ, υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Χαμάς, που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας.

«Η παλαιστινιακή αντιπροσωπεία παρουσίασε την τελική της απάντηση στην πρόταση (της διαρκούς κατάπαυσης του πυρός) που έκαναν οι Αιγύπτιοι. Οι Αιγύπτιοι τη διαβίβασαν στους εκπροσώπους του εχθρού, που έχουν φύγει (από το Κάιρο) με τη δικαιολογία ότι πρέπει να την παρουσιάσουν στην κυβέρνησή τους» πρόσθεσε ο αλ Ρισκ.