X

Νέα αιματοχυσία στη Γάζα

Αυξάνονται τα θύματα στη Γάζα και οι απειλές για συνέχιση του αιματοκυλίσματος…

Ant1news


Τουλάχιστον 20 Παλαιστίνοι, ανάμεσά τους η σύζυγος και ο γιος του στρατιωτικού ηγέτη της Χαμάς, σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 120 τραυματίστηκαν κατά τις αεροπορικές επιδρομές των ισραηλινών στη Λωρίδα της Γάζας, από το βράδυ της Τρίτης, αφότου έσπασε η εκεχειρία με τη ρίψη 3 ρουκετών στο Νότιο Ισραήλ.

Η σύζυγος και ο γιος του Μοχάμεντ Ντέιφ, του ηγέτη των Ταξιαρχιών αλ Κάσαμ, σκοτώθηκαν το βράδυ της Τρίτης, σε μια επίθεση από την οποία έχασαν επίσης τη ζωή τους άλλη μία γυναίκα κι ένα αγόρι 14 ετών.


Οκτώ Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων τρία παιδιά και μία εγκυμονούσα, σκοτώθηκαν τα ξημερώματα, της Τετάρτης, μέσα στο σπίτι τους στο Ντέιρ αλ Μπάλαχ. Ένα παιδί ηλικίας 4 ετών κι ένας 20χρονος έχασαν τη ζωή τους στο Ζεϊτούν.

Τα τελευταία θύματα ήταν δύο ξαδέλφια ηλικίας 11 και 16 ετών που έχασαν τη ζωή τους όταν βομβαρδίστηκε το σπίτι τους, στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας. Ο 16χρονος Μοχάμεντ αλ Άμπετ και ο 11χρονος ξάδελφός του Σάχερ σκοτώθηκαν κοντά στο Ντέιρ αλ Μπάλαχ.



Σε άλλες τρεις, ξεχωριστές επιθέσεις σκοτώθηκαν τέσσερις άνδρες οι οποίοι ενταφιάστηκαν τυλιγμένοι με την πράσινη σημαία της Χαμάς, ένδειξη ότι ήταν μέλη της οργάνωσης.



Συνολικά, από την έναρξη του πολέμου της Γάζας -ο τρίτος μέσα σε διάστημα έξι ετών- έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής 2.038 Παλαιστίνιοι ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 10.300.

Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, από το απόγευμα της Τρίτης έχουν εκτοξευτεί από τη Γάζα 137 ρουκέτες εκ των οποίων 94 έπληξαν το νότιο και κεντρικό Ισραήλ ενώ 24 αναχαιτίστηκαν από το αντιπυραυλικό σύστημα Σιδηρούς Θόλος.

Εν τω μεταξύ, η οργάνωση Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ Κάσαμ, η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, απηύθυνε προειδοποίηση προς τις διεθνείς αεροπορικές εταιρείες να πάψουν να χρησιμοποιούν το αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ αρχής γενομένης από το πρωί της Πέμπτης. 

«Προειδοποιούμε τις διεθνείς αεροπορικές εταιρείες και τις προτρέπουμε να σταματήσουν να προσγειώνουν (τα αεροσκάφη τους) στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν αρχής γενομένης από αύριο στις 6 το πρωί» (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) δήλωσε ο Αμπού Ουμπέιντα, εκπρόσωπος τύπου των Ταξιαρχιών αλ Κάσαμ. Το αεροδρόμιο έχει βρεθεί στο στόχαστρο των ρουκετών της Χαμάς. 

Η ένοπλη πτέρυγα της παλαιστινιακής Χαμάς ανέφερε, επίσης, ότι οι διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων έχουν τερματιστεί μετά την ισραηλινή επιδρομή που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο της συζύγου και του γιου του ηγέτη τους, Μοχάμεντ Ντέιφ. 

«Καλούμε την παλαιστινιακή αντιπροσωπεία να εγκαταλείψει αμέσως το Κάιρο και να μην επιστρέψει» προσέθεσε ο Ουμπέιντα.

"Το Ισραήλ τορπίλισε τις διαπραγματεύσεις στο Κάιρο" 

Ευθύνες στο Ισραήλ για το «ναυάγιο» των διαπραγματεύσεων στο Κάιρο επέρριψε ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Νάμπιλ αλ Αράμπι. Κατηγόρησε το Τελ Αβίβ ότι εμπόδισε την επίτευξη οποιασδήποτε συμφωνίας που θα επέτρεπε  διαρκή κατάπαυση του πυρός εγείροντας εμπόδια στις έμμεσες διαπραγματεύσεις με τους Παλαιστίνιους στην Αιγυπτιακή πρωτεύουσα. 

«Το Ισραήλ εμποδίζει κάθε είδους συμφωνία που θα οδηγήσει στην εκτόνωση» της έντασης στη Λωρίδα της Γάζας δήλωσε ο αλ Αράμπι προσθέτοντας πως «ο Αραβικός Σύνδεσμος επιθυμεί να επιτευχθεί μια διαρκής εκεχειρία όσο το δυνατόν πιο σύντομα».