X

Αιματοκύλισμα σε σουνιτικό τέμενος στο Ιράκ

Μακελειό με δεκάδες νεκρούς σημειώθηκε σε τέμενος όπου προσεύχονταν σουνίτες στην πόλη Μπακούμπα.

Ant1news

Ένοπλοι άνοιξαν πυρ σήμερα εναντίον πιστών που προσεύχονταν μέσα σε ένα σουνιτικό τέμενος στην πόλη Μπακούμπα, στην επαρχία Ντιγιάλα, βορειοανατολικά της Βαγδάτης, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 70 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και άλλοι 20 να τραυματιστούν, σύμφωνα με νεώτερο απολογισμό που δόθηκε από γιατρούς και αστυνομικούς.

Οι πληροφορίες ως προς την ταυτότητα των δραστών της αιματηρής επίθεσης είναι αντιφατικές. Κατά πηγές που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, τη σφαγή διέπραξαν σιίτες παραστρατιωτικοί, πληροφορία που έδωσαν επίσης πηγές που μίλησαν στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Άλλες πηγές ωστόσο που μίλησαν σε αυτό το τελευταίο ανέφεραν ότι μπορεί να πρόκειται για επίθεση του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ), της οργάνωσης των σουνιτών τζιχαντιστών η οποία έχει εξαπολύσει μια ευρείας κλίμακας επίθεση στο βόρειο και στο δυτικό Ιράκ.

Η σφαγή αποτέλεσε πλήγμα για τον εντολοδόχο πρωθυπουργό Χάιντερ αλ Αμπάντι, ο οποίος ανήκει στην πλειονότητα των σιιτών και επιδιώκει να εξασφαλίσει υποστήριξη από τους σουνίτες και τους Κούρδους για να αντιμετωπίσει τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, η δράση των οποίων απειλεί να διαλύσει το Ιράκ.

Δύο σημαίνοντες σουνίτες πολιτικοί αποχώρησαν από τις συνομιλίες για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης στο Ιράκ μετά την επίθεση, όπως ανακοίνωσε το βράδυ της Παρασκευής ένας βουλευτής. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Σάλεχ Μπούτλακ και ο πρόεδρος του κοινοβουλίου, Σαλίμ αλ Τζιμπούρι, διέκοψαν τη συμμετοχή τους στις διαπραγματεύσεις με τον κυριότερο σιιτικό πολιτικό σχηματισμό μέχρι να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των ερευνών για την επίθεση στο τέμενος, στην επαρχία Ντιγιάλα.

«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι σταματήσαμε τις διαπραγματεύσεις με την Εθνική Συμμαχία λόγω αυτού του εγκλήματος, μέχρι να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα της έρευνας», είπε ο προσκείμενος στον Τζιμπούρι βουλευτής Ράαντα αλ Νταχλάκι.

Η επίθεση σημειώνεται σε μια χρονική συγκυρία κατά την οποία στη Βαγδάτη καταβάλλονται προσπάθειες να σχηματιστεί μια κυβέρνηση όσο το δυνατόν πιο αντιπροσωπευτική ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τους σουνίτες εξτρεμιστές, η προέλαση των οποίων έχει θορυβήσει δυτικές κυβερνήσεις.