X

Απελευθερώθηκε δημοσιογράφος όμηρος στη Συρία

Ελεύθερος είναι ο Αμερικανός δημοσιογράφος μετά από δύο χρόνια ομηρίας στη Συρία.

Ant1news

Ένας δημοσιογράφος από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, η τύχη του οποίου αγνοείτο από το 2012, αφέθηκε σήμερα ελεύθερος από τους απαγωγείς του στη Συρία, έπειτα από τις προσπάθειες του Κατάρ να εξασφαλίσει την απελευθέρωσή του, μετέδωσε το Αλ Τζαζίρα.

Ο τηλεοπτικός σταθμός, που εδρεύει στο Κατάρ, μετέδωσε πως ο δημοσιογράφος είναι ο Πίτερ Τέο Κέρτις, ο οποίος παραδόθηκε σε εκπρόσωπο των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Κέρτις είχε απαχθεί τον Οκτώβριο του 2012 κατά την προσπάθειά του να περάσει από την Αντιόχεια της Τουρκίας στη Συρία. Πριν από δύο μήνες, οι απαγωγείς του είχαν δώσει στη δημοσιότητα βίντεο στο οποίο ο Αμερικανός δημοσιογράφος ήταν εμφανώς ταλαιπωρημένος και με μακριά μαλλιά.

Σε ένα βίντεο, μετά την απελευθέρωση του Κέρτις, ένας άνδρας με τη στολή του ΟΗΕ ακούγεται να λέει το όνομα του δημοσιογράφου και να λέει ότι είναι από τη Μασαχουσέτη. Στη συνέχεια λέει ότι του φέρθηκαν καλά, ότι απέκτησε νέους φίλους και ότι είχε ο,τιδήποτε ήθελε και τρεφόταν καλά.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι ανέφερε σε μία δήλωση με την οποία ανακοίνωσε την απελευθέρωση του Τέο Κέρτις πως οι Ηνωμένες Πολιτείες χρησιμοποιούν "κάθε διπλωματικό και στρατιωτικό εργαλείο και κάθε εργαλείο των υπηρεσιών πληροφοριών" που έχουν στη διάθεσή τους προκειμένου να εξασφαλίσουν την απελευθέρωση και άλλων Αμερικανών που κρατούνται όμηροι στη Συρία.

Τα νέα για την απελευθέρωση του Κέρτις έρχονται λίγες μόλις ημέρες αφότου μαχητές του Ισλαμικού Κράτους σκότωσαν τον αμερικανό δημοσιογράφο Τζέιμς Φόλεϊ, ο οποίος είχε απαχθεί στη Συρία το 2012.

Πηγή του Κατάρ δήλωσε στο Ρόιτερς πως ο Κέρτις παραδόθηκε σε εκπρόσωπο των Ηνωμένων Εθνών στη Συρία. "Οι μυστικές υπηρεσίες του Κατάρ ήταν πίσω από την απελευθέρωση του αμερικανού δημοσιογράφου στη Συρία. Το Κατάρ, όπως και πολλές χώρες, επιδιώκει να απελευθερώσει όσους είναι αιχμάλωτοι για ανθρωπιστικούς λόγους", πρόσθεσε η πηγή.

Η πηγή δεν διέθετε λεπτομέρειες σχετικά με το τι έκανε το Κατάρ για να απελευθερωθεί ο δημοσιογράφος, λέγοντας μόνο ότι ήταν ένα θέμα "επικοινωνίας με τους σωστούς ανθρώπους στη Συρία".