X

Ψάχνουν τον δήμιο του Φόλεϊ-Σφοδρές μάχες στα μέτωπα των τζιχαντιστών

Μαίνονται οι μάχες στα μέτωπα των ισλαμιστών, την ώρα που εντείνονται οι έρευνες για τον εντοπισμό του δήμιου του Φόλεϊ. Ανακούφιση από την απελευθέρωση άλλου δημοσιογράφου.

Ant1news

Στην ταυτοποίηση και τον εντοπισμό του διαβόητου Τζον που αποκεφάλισε τον αμερικανό δημοσιογράφο Τζέιμς Φόλεϊ επικεντρώνουν τις προσπάθειές τους οι μυστικές υπηρεσίες της Δύσης, την ώρα που η κοινή γνώμη αναστέναξε με ανακούφιση στην είδηση της απελευθέρωσης ενός άλλου αμερικανού δημοσιογράφου που είχε απαχθεί στη Συρία.

Οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες είναι σύμφωνα με την Sunday Times κοντά στη λύση του μυστηρίου, αφού έχουν ταυτοποιήσει τον δήμιο του Φόλεϊ. Σύμφωνα με το δημοσίευμα ο βασικός ύποπτος ονομάζεται Abdel-Majed Abdel Bary και είναι 23 ετών, γνωστός στους κύκλους των ισλαμιστών με το όνομα Τζιχάντι Τζον.

Λίγες ημέρες μετά το ανατριχιαστικό βίντεο με τον αποκεφαλισμό του Τζέιμς Φόλεϊ από τζιχαντιστή του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, νέες συγκινητικές πληροφορίες βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Σύμφωνα με την Daily Mail, ο 25χρονος φωτορεπόρτερ Ντάνιελ Ράι Ότοσεν, ο οποίος έζησε επί 13 μήνες δίπλα στον Φόλεϊ κατά τη διάρκεια της αιχμαλωσίας τους στη Συρία, απομνημόνευσε την τελευταία επιστολή του άτυχου 40χρονου στην οικογένειά του.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, μόλις ο Ότοσεν απελευθερώθηκε τον περασμένο Ιούνιο ο πρώτος άνθρωπος στον οποίο τηλεφώνησε ήταν η μητέρα του Φόλεϊ, Νταιάν, στην οποία μετέφερε τα λόγια του γιου της, καθώς οι απαγωγείς του δεν του επέτρεπαν να γράψει επειδή ήταν Αμερικανός.

Όπως είπε στη βρετανική εφημερίδα ο ιερέας Μαρκ Μόντμάινι που διατηρεί στενή σχέση με τη βαθιά θρησκευόμενη οικογένεια Φόλεϊ «ο Τζιμ δεν επιτρεπόταν να στείλει γράμμα όπως οι άλλοι όμηροι γιατί ήταν Αμερικανός. Όμως, το υπαγόρευσε στον Δανό όμηρο και εκείνος το απομνημόνευσε».

Σε αυτή την τελευταία του «επιστολή», ο Τζιμ αναφερόταν σε όλα τα μέλη της οικογένειάς του, με ειδική αναφορά στη μητέρα του, τον πατέρα και τη γιαγιά του, την οποία αγαπούσε πολύ. "Είπε ότι αγαπάει τα αδέλφια του και ότι ένιωθε πως προσεύχονταν για εκείνον και αγωνίζονταν για την απελευθέρωσή του. Ολοκλήρωσε το μήνυμά του, λέγοντας ότι θα επέστρεφε στις ΗΠΑ για το γάμο της αδελφής του Κέιτι, καθώς είχε μόλις αρραβωνιαστεί πριν απαχθεί στη Συρία», αναφέρει το δημοσίευμα.

Οι γονείς του αμερικανού δημοσιογράφου προσεύχονται για τους ομήρους στη Συρία στην επιμνημόσυνη δέηση που τελέστηκε για τον γιο τους στην πόλη του, το Ρότσεστερ του Νιου Χαμσάιρ.

Λίγο πριν από τη λειτουργία στην εκκλησία, ο Τζον και η Νταϊάν Φόλεϊ δήλωσαν πόσο πολύ ελπίζουν ο γιος τους να αποτελέσει  παράδειγμα για όσους προασπίζονται την ελευθερία του Τύπου και την ειρήνη στον κόσμο. Απηύθυναν επίσης έκκληση για την απελευθέρωση άλλων δημοσιογράφων που έχουν απαχθεί, κυρίως στη Συρία, όπως ο Στίβεν Σότλοφ, ένας 31 ετών Αμερικανός που κρατείτο μαζί με τον γιο τους και απειλείται με θάνατο στο βίντεο στο οποίο προβάλλεται η εκτέλεση του Τζέιμς Φόλεϊ από μασκοφόρο τζιχαντιστή του Ισλαμικού Κράτους.

Οι Φόλεϊ διηγήθηκαν πως ο γιος τους, που εργαζόταν επίσης για το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων και τον ειδησεογραφικό ιστότοπο GlobalPost, είχε συγκεντρώσει πόρους για τη χρηματοδότηση ενός ασθενοφόρου για άμαχους Σύρους και για την οικογένεια του Αντον Χάμερλ, ενός νοτιοαφρικανού συναδέλφου του που σκοτώθηκε στη Λιβύη. 

Την ίδια ώρα, στη Ράκα της Συρίας, οι  τζιχαντιστές ανακοίνωσαν ότι κατέλαβαν την συριακή αεροπορική βάση Τάμπκα, κάτι που αρνείται κατηγορηματικά ο στρατός του Άσαντ.

Οι υποστηρικτές των τζιχαντιστών, στο προπύργιο του Ισλαμικού Κράτους, ξεχύθηκαν πανηγυρίζοντας στους δρόμους.

Σύμφωνα με μία μη κυβερνητική οργάνωση, οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους έσφαξαν περισσότερους από 500 ανθρώπους ενώ το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αναφέρει πως 346 μαχητές του Ισλαμικού Κράτους και περισσότεροι από 170 στρατιώτες των κυβερνητικών δυνάμεων σκοτώθηκαν στις μάχες για τον έλεγχο της βάσης.

Οι Κούρδοι πεσμεργκά, υποστηριζόμενοι από την ιρακινή πολεμική αεροπορία, κατάφεραν να ανακαταλάβουν τρία χωριά στα βορειοανατολικά της Βαγδάτης από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) και απώθησαν δύο επιθέσεις σε μια άλλη περιοχή σήμερα.

Το Ισλαμικό Κράτος έχει καταλάβει μεγάλο μέρος του ιρακινού εδάφους μετά την επίθεση που εξαπέλυσε στη χώρα, στις 9 Ιουνίου. Οι ένοπλες δυνάμεις του Ιράκ και οι Κούρδοι πεσμεργκά της αυτόνομης περιοχής του Ιρακινού Κουρδιστάν πολεμούν πλέον τους τζιχαντιστές σε πολλά μέτωπα.

Νωρίτερα σήμερα, οι Κούρδοι ανακατέλαβαν τρία χωριά στην περιοχή Τζαλάουλα της επαρχίας Ντιγιάλα καθώς και έναν από τους κεντρικούς οδικούς άξονες που χρησιμοποιούσαν οι τζιχαντιστές για να μεταφέρουν μαχητές, τρόφιμα και εξοπλισμό, όπως ανέφερε ένας στρατηγός των πεσμεργκά. Οι κουρδικές δυνάμεις βρίσκονται επίσης πολύ κοντά στο να ανακτήσουν τον έλεγχο όλων των εισόδων της πόλης Τζαλάουλα την οποία έχει καταλάβει το ΙΚ εδώ και αρκετές εβδομάδες, πρόσθεσε ο ίδιος.

Βορειότερα, οι ισλαμιστές εξαπέλυσαν δύο επιθέσεις στη σιιτική πόλη Τουζ Χουρμάτου που απέχει 175 χιλιόμετρα από τη Βαγδάτη. Οι Κούρδοι, με τη βοήθεια και της ιρακινής αεροπορίας, απέκρουσαν και τις δύο επιθέσεις.

Από τις 8 Αυγούστου οι ΗΠΑ εξαπολύουν αεροπορικές επιθέσεις εναντίον των τζιχαντιστών οι οποίοι είχαν φτάσει στο σημείο να απειλούν άμεσα την Αρμπίλ, την πρωτεύουσα του Ιρακινού Κουρδιστάν. Η Ουάσινγκτον πραγματοποίησε περισσότερες από 90 τέτοιες επιδρομές, βοηθώντας τους Κούρδους να ανακαταλάβουν ορισμένους τομείς. Οι πεσμεργκά έθεσαν επίσης υπό τον έλεγχό τους την Κυριακή τη ζώνη του Κάρατζ, νοτιοανατολικά της Μοσούλης, την πρώτης πόλης που κατέλαβαν οι ισλαμιστές στις 10 Ιουνίου και έκτοτε έχουν μετατρέψει σε προπύργιό τους.

Τη Δευτέρα, έντεκα άνθρωποι σκοτώθηκαν σε μια επίθεση αυτοκτονίας που σημειώθηκε εναντίον ενός σιιτικού τεμένους στην ανατολική Βαγδάτη, σύμφωνα με πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας και ιατρικές πηγές.

Ο δράστης πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος μέσα στο τέμενος την ώρα της προσευχής, επεσήμανε η αστυνομία.

Η επίθεση αυτή, από την οποία έχουν επίσης τραυματιστεί τουλάχιστον 32 άνθρωποι, σημειώθηκε τρεις ημέρες έπειτα από μια άλλη επίθεση που είχε κοστίσει τη ζωή σε 70 ανθρώπους εναντίον ενός σουνιτικού τεμένους στο βορειοανατολικό τμήμα της Βαγδάτης.