X

Ο αντίκτυπος του πολέμου της Γάζας στα παιδιά

Δεν είναι μόνο τα 500 παιδιά που πέθαναν στη Γάζα, είναι χιλιάδες ακόμα αυτά που έμειναν πίσω με τη φρίκη του πολέμου να σημαδεύει για πάντα τη ζωή τους.

Ant1news

Τα περισσότερα από τα θύματα του πολέμου της Γάζας ήταν παιδιά. Οι μάχες ανάμεσα στο Ισραήλ και την Χαμάς στοίχισαν τη ζωή πάνω από 500 παιδιών.

Στο νοσοκομείο της Σίφα, το μεγαλύτερο ιατρικό κέντρο της Γάζας, νοσηλεύονται πολλά παιδιά με σωματικά και ψυχικά τραύματα.

Η 8χρονη Λάμα, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όταν ένας πύραυλος που χτύπησε το σπίτι της και σκοτώθηκε η τρίχρονη αδελφή της. Σύμφωνα με τους συγγενείς της, το ότι έχασε την αδελφή της και το τραύμα που υπέστη έχουν αλλάξει το παιδί.

Η Λάμα στο παρελθόν ήταν ένα ήρεμο παιδί, ενώ τώρα έχει γίνει νευρική, επιθετική, φωνάζει στον κόσμο ακόμα και για να ζητήσει ένα ποτήρι νερό.

«Χρειάζονται χρόνια θεραπείας για να επανεφέρουμε αυτά τα παιδιά στο φυσιολογικό τους. Δεν είναι απλώς τα τραύματα, οι ουλές, οι ήχοι από τα όπλα και τους βομβαρδισμούς, τα αεροπλάνα που περνούν, όλα αυτά θα τους μείνουν για πάντα χαραγμένα στο μυαλό, να τους θυμίζουν τη φριχτή εμπειρία του πολέμου» δήλωσε στο Reuters μία από τις γιατρούς του νοσοκομείου.

Σύμφωνα με έρευνα που έκανε ο ΟΗΕ, μετά τις επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού στη Γάζα, διαπιστώθηκε ότι το 91% των παιδιών στην περιοχή παρουσίαζαν διαταραχές ύπνου, κατά τη διάρκεια των μαχών. Το 85% έχασαν την όρεξή τους για φαγητό, το 82% ένιωθε θυμό το επίμονο συναίσθημα του φόβου να γίνεται μόνιμο.

Στην ίδια κατάσταση με τη Λάμα βρίσκονται στο νοσοκομείο της Σίφα ένας 7χρονος με τον 10χρονο αδελφό του, οι οποίοι λόγω πληρότητας μοιράζονται το ίδιο κρεββάτι.

Τα δύο αδέλφια σταμάτησαν να μιλούν λίγο μετά την εισαγωγή τους στο νοσοκομείο.

«Μου λείπουν οι φωνές τους, μου λείπει ακόμα να τους ακούω να τσακώνονται για τα παιχνίδια και τα ρούχα τους. Από τότε που τραυματίστηκαν και ήρθαν στο νοσοκομείο δεν έχουν μιλήσει ποτέ ξανά. Μόνο καμία φορά ο μικρός μου ψιθυρίζει ότι θέλει φαγητό. Ελπίζω ότι θα λάβουν την κατάλληλη θεραπεία ώστε να ακούσω ξανά τις φωνές τους» δήλωσε η μητέρα τους.

Μόλις τις τελευταίες 48 ώρες τηρείται η εύθραυστη κατάπαυση του πυρός που συμφωνήθηκε από τις δύο πλευρές. Από τις μάχες που ξεκίνησαν στις 8 Ιουλίου έχουν πεθάνει πάνω από 2.100 Παλαιστίνιοι και 70 Ισραηλινοί.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι ότι η πλειονότητα των Παλαιστίνιων νεκρών ήταν άμαχοι, ενώ από τους 70 νεκρούς του Ισραήλ οι 64 ήταν στρατιώτες.

Οι τραυματισμένοι Παλαιστίνιοι ξεπερνούν τις 10.000.