X

Την ταυτότητα του απαγωγέα του αποκαλύπτει πρώην όμηρος των τζιχαντιστών

Ο Ενέν κρατήθηκε όμηρος για κάποιο διάστημα μαζί με τους αμερικανούς δημοσιογράφους Τζέιμς Φόλεϊ και Στίβεν Σοτλόφ, οι οποίοι εκτελέστηκαν αμφότεροι δια αποκεφαλισμού από τους τζιχαντιστές

Ant1news

Ένας γάλλος δημοσιογράφος, ο οποίος ήταν όμηρος στη Συρία, υποστηρίζει ότι ένας από τους απαγωγείς του ήταν ο Μεχντί Νεμούς που θεωρείται δράστης της αιματηρής επίθεσης στο Εβραϊκό Μουσείο των Βρυξελλών κατά την οποία σκοτώθηκαν τέσσερις άνθρωποι.

Το γαλλικό περιοδικό Le Point δημοσιεύει σήμερα δηλώσεις του δημοσιογράφου του, Νικολά Ενέν, ο οποίος υποστηρίζει ότι βασανίστηκε από τον Νεμούς, γάλλο υπήκοο που είχε ενταχθεί στις τάξεις των τζιχαντιστών στη Συρία. Ο Νικολά Ενέν εξήγησε ότι αποφάσισε να κάνει τις αποκαλύψεις για να ενημερωθεί η κοινή γνώμη.

Οι τέσσερις γάλλοι δημοσιογράφοι που κρατήθηκαν όμηροι στη Συρία, ο Νικολά Ενέν, ο Πιερ Τορές, ο Ντιντιέ Φρανσουά και ο Εντουάρ Ελιάς- αναγνώρισαν τον Μεμούς σε φωτογραφίες μετά τη σύλληψή του τον Μάιο.

Ο Ενέν κρατήθηκε όμηρος για κάποιο διάστημα μαζί με τους αμερικανούς δημοσιογράφους Τζέιμς Φόλεϊ και Στίβεν Σοτλόφ, οι οποίοι εκτελέστηκαν αμφότεροι δια αποκεφαλισμού από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους τις τελευταίες εβδομάδες. Εκείνος απελευθερώθηκε μαζί με άλλους γάλλους δημοσιογράφους, οι οποίοι κρατούνταν από τον Ιούνιο του 2013.

Ο Νικολά Ενέν, παρουσιάζει τον Νεμούς ως «Αμπού Ομαρ, ο βασανιστής». Περιγράφει έναν Νεμούς «μέλος μίας μικρής ομάδας Γάλλων (δεσμοφυλάκων), η εμφάνιση του οποίου τρομοκρατούσε τους πενήντα περίπου σύρους κρατούμενους στα γειτονικά κελιά. Κάθε βράδυ, τα χτυπήματα άρχιζαν να πέφτουν βροχή στην αίθουσα όπου ανακρινόμουν και εγώ», είπε.

«Οταν ο Νεμούς δεν τραγουδούσε, βασάνιζε», γράφει ο δημοσιογράφος, που λέει ότι είχε και ο ίδιος δεχτεί τα χτυπήματα του άνδρα αυτού, που τον γνώριζε ως «Αμπού Ομαρ, ο βασανιστής». Τον περιγράφει στον περιοδικό le Point ως έναν δεσμοφύλακα «εγωκεντρικό και μυθομανή για τον οποίο ο τζιχάντ δεν είναι τελικά παρά το πρόσχημα για να κορέσει την αρρωστημένη δίψα του για καταξίωση. Ενα χαμένο κορμί, ένας  διεστραμένος νέος».

«Πιθανότατα δεν είχε έρθει στη Συρία για να πολεμήσει για κάποιο ιδεώδες, αλλά, πριν απ΄όλα, και χωρίς αμφιβολία λόγω έλλειψης αναγνώρισης, για να καταξιωθεί, για να πραγματοποιήσει κάποιου είδους δολοφονική εκστρατεία που είχε φτιάξει στο μυαλό του», δήλωσε ο δημοσιογράφος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας, Μπερνάρ Καζνέβ, επιβεβαίωσε ότι οι υπηρεσίες «έχουν διαβιβάσει στη δικαιοσύνη στοιχεία που παραπέμπουν στο ενδεχόμενο ο Νεμούς να έχει υπάρξει δεσμοφύλακας των ομήρων μας», χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο Νεμούς, 29 ετών, κρατείται στο Βέλγιο, όπου τού έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για 4 δολοφονίες που διαπράχθηκαν στις 24 Μαΐου στο όνομα του "τζιχάντ" στο Εβραϊκό Μουσείο των Βρυξελλών. Οταν συνελήφθη, στις 30 Μαΐου κατά τη διάρκεια έρευνας ρουτίνας στη Μασσαλία,  οπλοφορούσε και είχε σημαία με το έμβλημα του Ισλαμικού Κράτους, καθώς και φιλμ που αναφερόταν στη σφαγή των Βρυξελλών. Ο Νεμούς, Γάλλος αλγερινής καταγωγής, είχε πάει στη Συρία για τον "τζιχάντ" και εντάχθηκε στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους.

Οι γαλλικές αρχές υποστηρίζουν ότι περίπου 900 γάλλοι υπήκοοι έχουν εμπλακεί στον τζιχάντ (ιερός πόλεμος) στην περιοχή της Συρίας. Πολλές δεκάδες από αυτούς, μάλιστα, έχουν σκοτωθεί.

Μιλώντας τον περασμένο μήνα στο Associated Press, ο Ενέν είπε ότι ο Φόλεϊ υφίστατο σκληρότερα βασανιστήρια εξαιτίας της εθνικότητάς του, τα οποία αντιμετώπιζε πάντα με κουράγιο και αξιοπρέπεια.

Εκείνος και οι άλλοι γάλλοι δημοσιογράφοι, οι οποίοι αφέθηκαν ελεύθεροι τον Απρίλιο, περιέγραψαν ότι κρατούνταν σε περίπου δέκα υπόγειους χώρους αιχμαλωσίας, συνήθως μαζί με άλλους.