X

Στην αντεπίθεση οι τζιχαντιστές, σκορπούν τον τρόμο και τον θάνατο

Οι τζιχαντιστές κλιμακώνουν τις επιθέσεις τους στο Ιράκ, ενώ στη Συρία ο στρατός βομβαρδίζει περιοχές που ελέγχει το Ισλαμικό Κράτος.

Ant1news

Τουλάχιστον 17 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 54 τραυματίστηκαν όταν τζιχαντιστές επετέθησαν εναντίον παραποτάμιας πόλης τα ξημερώματα με σκάφη οπλισμένα με πυροβόλα, ενώ δύο καμικάζι ανατίναξαν διαδοχικά τα παγιδευμένα με εκρηκτικά αυτοκίνητά τους βορείως της Βαγδάτης, ανακοίνωσαν αστυνομικές και ιατρικές πηγές που διευκρίνισαν ότι μεταξύ των νεκρών υπάρχουν και αστυνομικοί.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τζιχανιστές πραγματοποίησαν τις επιθέσεις στην παραποτάμια πόλη Ντουλουίγια, 90 χλμ. βορείως της ιρακινής πρωτεύουσας.

Ο πρώτος καμικάζι ανατίναξε το όχημά του σε προστατευτικό οδόφραγμα της περιοχής Τζομπούρ στο νότο της πόλης και ακολούθησε ο δεύτερος που εισήλθε σε αγορά όπου ανατίναξε το δικό του όχημα, σύμφωνα με πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας.

Η Ντουλουίγια αποτελεί μέρος του τόξου των σουνιτικών πόλεων που βρίσκονται βορείως της Βαγδάτης. Οι σουνίτες εξτρεμιστές του Ισλαμικού Κράτους έχουν καταλάβει μέρος της πόλης αυτής, συχνά συμμαχώντας με τοπική ένοπλη ομάδα που δεν εμπιστεύεται την υπό τους σιίτες ιρακινή κυβέρνηση.

Οι δυνάμεις ασφαλείας και τα μέλη των φυλών κατάφεραν τις τελευταίες εβδομάδες να απωθήσουν τις εφόδους των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, οι οποίοι προσπαθούν να αποκτήσουν τον έλεγχο όλης της πόλης.

Θέσεις των τζιχαντιστών πλήττει ο συριακός στρατός

Τουλάχιστον 60 άμαχοι, ανάμεσά τους και 12 παιδιά, σκοτώθηκαν μέσα στις τελευταίες 48 ώρες στη Συρία, καθώς συνεχίστηκαν οι αεροπορικές επιδρομές των συριακών ενόπλων δυνάμεων εναντίον πόλεων που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, όπως ανέφερε σήμερα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Στην Ντέιρ αλ Ζορ σκοτώθηκαν τουλάχιστον 19 άμαχοι, ανάμεσά τους εννέα παιδιά, όταν συριακά αεριωθούμενα έπληξαν ένα σχολείο όπου είχαν καταφύγει Σύροι πρόσφυγες, καθώς και περιοχές στην αλ Μαγιαντίν και Χαρίτα», ανέφερε η ΜΚΟ αυτή, η οποία εδρεύει στη Βρετανία.

Κατά την ίδια πηγή ακόμη 41 πολίτες, ανάμεσά τους τρία παιδιά, σκοτώθηκαν όταν συριακά αεροσκάφη έπληξαν την Τελ Αμπιάντ, βομβαρδίζοντας ένα σημείο κοντά σε αρτοποιείο της πόλης, που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με την Τουρκία.

Από το Σάββατο αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας της Συρίας έχουν εξαπολύσει πάνω από 10 αεροπορικούς βομβαρδισμούς σε βορειοανατολικές και ανατολικές επαρχίες, κυρίως στη Ράκα και τη Ντέιρ αλ Ζορ, αλλά τα πλήγματα αυτά σε πολλές περιπτώσεις ήταν άστοχα.

Η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, η οποία έχει αποσχισθεί από την αλ Κάιντα, έχει καταλάβει μεγάλες εκτάσεις στη Συρία -ελέγχει σχεδόν το ένα τρίτο της επικράτειας της χώρας- αλλά και στο γειτονικό Ιράκ, εγείροντας φόβους στη διεθνή κοινότητα για το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί ένας θύλακος εξτρεμιστών.

Στο μεταξύ πηγές στη Συρία δήλωσαν στο Γερμανικό Πρακτορείο ότι πολίτες εγκαταλείπουν μια περιοχή στα προάστια της πρωτεύουσας Δαμασκού έπειτα από μια προέλαση των ανταρτών. Οι αντάρτες προωθήθηκαν στη συνοικία αλ Νταχανίγια, πλησιάζοντας τις συνοικίες Τζαμαράνα και Ντουβάιλα, που ελέγχει το καθεστώς και όπου έχουν καταφύγει πολλοί εκτοπισμένοι από τα νότια και ανατολικά προάστια της συριακής πρωτεύουσας.

Πολλοί κάτοικοι έλαβαν στα κινητά τους τηλέφωνα μηνύματα που διαψεύδουν ότι οι αντάρτες έχουν καταλάβει εδάφη, πιθανόν στο πλαίσιο μιας προσπάθειας των αρχών να αποτρέψουν μια μαζική έξοδο πολιτών.

Η Πολεμική Αεροπορία της Συρίας έχει εντείνει τα πλήγματα εναντίον των θέσεων του ΙΚ στη Συρία, ενώ αεροσκάφη των ΗΠΑ πλήττουν θέσεις της οργάνωσης στην άλλη πλευρά των συνόρων, στο Ιράκ.

Πάνω από 190.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στον συριακό πόλεμο που άρχισε πριν από τρία χρόνια και πλέον, σύμφωνα με υπολογισμούς του ΟΗΕ.

Στον χάρτη του Ισλάμ και η Ελλάδα

Το «Ισλαμικό Κράτος» τύπωσε και μοίρασε στους «μαχητές» του χάρτη στον οποίο με μαύρο χρώμα αποτυπώνονται οι περιοχές που θεωρεί το ISIS ότι θα πρέπει να εμπεριέχονται στην ίδρυση ενός μελλοντικού ισλαμικού χαλιφάτου. Μεταξύ αυτών των περιοχών συμπεριλαμβάνονται τόσο η Ελλάδα όσο και η Κύπρος. Τα σύνορα του χαλιφάτου φτάνουν μέχρι τον Ατλαντικό στα δυτικά, έως την Αυστρία στα βόρεια, συμπεριλαμβάνουν ολόκληρη την Αφρική βόρεια της Σαχάρας, την Αραβική Χερσόνησο, την Ινδία, μέρος της Κίνας και το σύνολο των χωρών των λεγόμενων τουρκόφωνων περιοχών της Ασίας

Λαμβάνει τα… μέτρα του ο Ομπάμα

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα θα παρουσιάσει την Τετάρτη ενώπιον του Κογκρέσου και του αμερικανικού λαού τη στρατηγική του για την αντιμετώπιση των τζιχαντιστών του ΙΚ, που-- όπως είπε ο ίδιος --θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε απειλή για τις ΗΠΑ.Το ρεζουμέ από εχθές που το είπε ο Τσίτσας είναι ότι δεν έχουν ακόμη καμία στρατηγική.

Η ομιλία του θα πραγματοποιηθεί την παραμονή της επετείου από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

Την ίδια ώρα το FBI που ερευνά την υπόθεση του αποκεφαλισμού του Τζέιμς Φόλεϊ από τους τζιχαντιστές, έχει εντοπίσει 12 φίλους του Τζιχάντι Τζον, του βρετανού που φέρεται ως ο δήμιος του αμερικανού δημοσιογράφου.  Ο Τζον είναι το ένα μέλος εκ των τεσσάρων "σκαθαριών" όπως τους αποκαλούν που κρατούν ομήρους στη Συρία και η αστυνομία σε λίγες ημέρες θα είναι σε θέση να ανακοινώσει το όνομά του.