X

Τα σχολεία της Γάζας υποδέχθηκαν ξανά τους μαθητές τους

Τα σχολεία της Γάζας άνοιξαν και τα παιδιά των Παλαιστινίων που επέζησαν από τον πόλεμο, καλούνται καθίσουν ανάμεσα σε πολλές κενές θέσεις.

Ant1news

Οι μαθητές των σχολείων της Γάζας περπάτησαν ανάμεσα σε συντρίμμια για να φτάσουν στις τάξεις τους, όπου οι φωτογραφίες των νεκρών συμμαθητών τους συμπλήρωναν τις κενές θέσεις τους.

Περισσότερα από 500.000 παιδιά Παλαιστινίων ξεκίνησαν σήμερα Κυριακή την πρώτη μέρα των μαθημάτων τους, στα δημόσια σχολεία, τα ιδιωτικά και τα σχολεία των Ηνωμένων Εθνών, με τρεις εβδομάδες καθυστέρησης, αφού τα σχολεία είχαν γίνει καταφύγια για τους άμαχους κατά τη διάρκεια των μαχών που διήρκησαν 51 ημέρες.

Οι μαθητές ήταν εκείνοι που κουβαλούσαν μαζί τους τις φωτογραφίες των νεκρών συμμαθητών τους. Δεν ήταν λίγοι οι μαθητές που είχαν χάσει και την οικογένειά τους στο τελευταίο ξέσπασμα του πολέμου.

«Εκατοντάδες μαθητές και παιδιά σκοτώθηκαν, ενώ χιλιάδες έχουν τραυματιστεί. Προσευχόμαστε στο Θεό να γιατρέψει τις πληγές τους και ανάπαυση σε αυτούς που πέθαναν. Ξεκινάμε αυτήν τη σχολική χρονιά αμέσως μετά από τον πόλεμο που σημάδεψε κάθε πλευρά της ζωής μας» δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Παιδείας.

Μία διευθύντρια σχολείου αναγκάστηκε να συνδυάσει τις τάξεις της σε μία αίθουσα, αφού το σχολείο τους έχει καταστραφεί, με αποτέλεσμα τα παιδιά να μεταφέρονται σε άλλες αίθουσες, σχολεία και τάξεις, κάτι το οποίο «δημιουργεί πρόβλημα στην εκπαίδευσή τους» όπως δήλωσε η ίδια.

Απεσταλμένος του ΟΗΕ στην Γάζα δήλωσε ότι ακόμα γίνονται έρευνες για το βομβαρδισμό του σχολείου του οργανισμού το καλοκαίρι, όπου σκοτώθηκαν οι 30 άμαχοι που είχαν βρει καταφύγιο.

«Δεν υπάρχει κάτι που να θέλω περισσότερο από το να δω αυτά τα σχολεία να διώχνουν τον πόνο και να φιλοξενούν και πάλι την εκπαίδευση» είπε ο ίδιος.

Ο ΟΗΕ έχει ανοίξει 252 σχολεία στην Γάζα, που εξυπηρετούν σχεδόν 241.00 μαθητές. Κατά τη διάρκεια των μαχών τα 90 από αυτά έγιναν καταφύγια που φιλοξένησαν περίπου 300.000 εκτοπισμένους κατοίκους. Τώρα σε 20 από αυτά μένουν 64.000 πρόσφυγες, των οποίων τα σπίτια έχουν καταστραφεί από τις ισραηλινές επιδρομές.