X

Υπό τον έλεγχο των Πεσμεργκά χριστιανικά χωριά στο βόρειο Ιράκ

Οι Κούρδοι μαχητές ανακατέλαβαν χριστιανικά χωριά στο βόρειο Ιράκ από τους τζιχαντιστές της οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος».

Ant1news

Υπό τον έλεγχό τους έθεσαν την Τρίτη πολλά χριστιανικά χωριά στο βόρειο Ιράκ οι Κούρδοι μαχητές Πεσμεργκά, μετά από συγκρούσεις με τους τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους».

«Σήμερα το πρωί οι Πεσμεργκά κατάφεραν να εκδιώξουν τους μαχητές (του Ισλαμικού Κράτους) από τέσσερα χωριά δυτικά της Αρμπίλ και να τα θέσουν υπό τον έλεγχό τους», δήλωσε ένας Ιρακινός αξιωματούχος. Πρόκειται για τα χωριά Χάσαν αλ Σαμ, Σιούνταν, Μπάχρα και Τζισρ αλ Χαντρ. «Τα χωριά αυτά είναι πολύ σημαντικά γιατί βρίσκονται κοντά στις (χριστιανικές) πόλεις Μπαρτάλα και Καρακός», πρόσθεσε.



Τα χωριά βρίσκονται στην κοιλάδα της Νινευή, που εκτείνεται από την Αρμπίλ, πρωτεύουσα του Ιρακινού Κουρδιστάν, ως τη Μοσούλη, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ, την οποία ελέγχουν από τον Ιούνιο οι τζιχαντιστές, όταν και ξεκίνησαν την προέλασή τους.

Δεκάδες χιλιάδες χριστιανοί του Ιράκ αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους τον Αύγουστο και χριστιανοί θρησκευτικοί ηγέτες χαρακτηρίζουν την επίθεση των τζιχαντιστών ως τη χειρότερη καταστροφή στη μακρά ιστορία της χριστιανικής μειονότητας στη χώρα.

Την ίδια ώρα, οι τζιχαντιστές που ελέγχουν τη Μοσούλη υποχρεώσαν τους σουνίτες εμπόρους να τους παραδώσουν τα περιουσιακά στοιχεία που ενδέχεται να έχουν στην κατοχή τους από χριστιανούς ή σιίτες συνεργάτες τους που εγκατέλειψαν την πόλη, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

Παράλληλα, σε μηνύματα που έχουν αναρτήσει στους δρόμους της πόλης, τα τεμένη και σε πλατείες, προειδοποιούν τους σουνίτες που έχουν εγκαταλείψει τη Μοσούλη να επιστρέψουν στην πόλη, ειδάλλως θα χάσουν τις περιουσίες τους. «Λένε ότι οι σουνίτες κάτοικοι της Μοσούλης που δεν θα επιστρέψουν για να ζήσουν στο χαλιφάτο θα κηρυχθούν αποστάτες», ανέφερε σχετικά ένας εκ των κατοίκων.