X

Πρόταση για την επίλυση του Μεσανατολικού στο ΣΑ του ΟΗΕ

Πρόταση ψηφίσματος για την «επίλυση της σύγκρουσης» μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστίνιων θα παρουσιαστεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ant1news



Την πρόταση που θα παρουσιαστεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την επίλυση του Μεσανατολικού αποκάλυψε το βράδυ της Παρασκευής ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Παλαιστίνιο ομόλογό του, Μαχμούντ Αμπάς, στο Παρίσι.

«Θα πρέπει να πούμε με σαφήνεια στην πρόταση αυτή, που θα παρουσιαστεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας, τι αναμένουμε τώρα από την (ειρηνευτική) διαδικασία και ποια πρέπει να είναι η λύση του προβλήματος», σημείωσε ο Γάλλος πρόεδρος στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Αμπάς.

«Είναι πολύ μεγάλο το διάστημα που είχαμε συζητήσεις, διαπραγματεύσεις, αναβολές, διακοπές και κυριαρχεί η αντίληψη ότι δεν θα βρεθεί ποτέ λύση στη σύγκρουση μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, μολονότι γνωρίζουμε όλες τις παραμέτρους», υπογράμμισε ο Ολάντ, σημειώνοντας ότι «για τρίτη φορά καταστράφηκε η Γάζα». «Αυτό που πρέπει να αναζητήσουμε είναι μια βιώσιμη ειρηνευτική συμφωνία», πρόσθεσε.

Από πλευράς του, ο Μαχμούντ Αμπάς κάλεσε «όλες τις χώρες να αναλάβουν τις ευθύνες τους» προκειμένου να μπει ένα τέλος σε μια σύγκρουση που διαρκεί περισσότερα από 66 χρόνια. «Η ειρήνευση θα προσδώσει αυξημένη νομιμοποίηση στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας στην περιοχή», ανέφερε ο Παλαιστίνιος πρόεδρος και σημείωσε ότι «η Γαλλία μπορεί να πιέσει για μια διεθνή κινητοποίηση ώστε να τεθεί σε εφαρμογή η αραβική πρωτοβουλία».

Σημειώνεται ότι ο Αμπάς έχει εξασφαλίσει την υποστήριξη του Αραβικού Συνδέσμου στο σχέδιό του που προβλέπει να τερματιστεί μέσα σε τρία χρόνια η ισραηλινή κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών προκειμένου να καταστεί δυνατή η ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους.