X

ΗΠΑ: Ανά πάσα στιγμή μπορούν να ξεκινήσουν οι επιδρομές στη Συρία

Οι ΗΠΑ δεν θα ενημερώσουν εκ των προτέρων για τη χρονική στιγμή κατά την οποία θα επεκτείνουν τις αεροπορικές επιδρομές τους κατά των τζιχαντιστών στη Συρία.

Ant1news



Την ετοιμότητα των ΗΠΑ να ξεκινήσουν τα αεροπορικά χτυπήματα εναντίον των τζιχαντιστών στη Συρία ανακοίνωσε την Παρασκευή η σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Αμερικανού πρόεδρου Μπαράκ Ομπάμα, Σούζαν Ράις, σημείωσε, όμως, ότι δεν θα υπάρξει ειδοποίηση για το πότε θα αρχίσουν οι επιχειρήσεις της Πολεμικής Αεροπορίας.

«Δε νομίζω ότι θα ήταν συνετό ή σοφό για εμένα να σας ενημερώσω από αυτό το βήμα ακριβώς πότε αυτό θα συμβεί και τι βήματα θα χρειαστεί να γίνουν προτού αυτό συμβεί», δήλωσε η Ράις στους δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο. «Δεν θα σας δώσω καμία διευκρίνιση ή πρόβλεψη για τη χρονική στιγμή που αυτό θα μπορούσε να συμβεί», πρόσθεσε

Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Τζος Έρνεστ, ανέφερε ότι δεν απαιτεί κάθε αεροπορική επιδρομή την έγκριση του Αμερικανού προέδρου. «Αντίθετα με ορισμένα δημοσιεύματα, (ο πρόεδρος των ΗΠΑ) δεν θα χρειαστεί να εγκρίνει ή να απορρίπτει χωριστά κάθε αεροπορική επιδρομή στη Συρία», ξεκαθάρισε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, χωρίς πάντως να διευκρινίσει αν ο Ομπάμα θα χρειαστεί να εγκρίνει την πρώτη αεροπορική επιδρομή στη Συρία.

Ακόμη, σημείωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες λαμβάνουν προληπτικά μέτρα προκειμένου να περιορίσουν τις υλικές ζημιές ή τον τραυματισμό αμάχων κατά τις επιδρομές στο Ιράκ και τη Συρία.

Και το Ιράν μπορεί να παίξει κάποιο ρόλο στη μάχη κατά των τζιχαντιστών

Μέσα σε αυτό το φόντο, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, δήλωσε σήμερα ότι και το Ιράν μπορεί να διαδραματίσει έναν ρόλο στην παγκόσμια προσπάθεια για την εξάλειψη των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους. 

«Ο συνασπισμός που απαιτείται για την εξόντωση του Ισλαμικού Κράτους δεν είναι μόνο, ή πρωταρχικά, από την φύση του στρατιωτικός», σημείωσε ο Κέρι κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας για το Ιράκ και πρόσθεσε πως «πρέπει να είναι εκτενής και να περιλαμβάνει τη στενή συνεργασία και προσπάθειες σε  πολλαπλές κατευθύνσεις».

«Υπάρχει ένας ρόλος για σχεδόν κάθε χώρα της παγκόσμιας κοινότητας να διαδραματίσει, περιλαμβανομένου του Ιράν», ανέφερε σχετικά ο Κέρι .