X

Το Ισλαμικό Κράτος έκανε ταινία αποτυπώνοντας την αιματηρή του δράση

Στη δημοσιότητα δόθηκε ταινία παραγωγής των τζιχαντιστών στην οποία καταγράφεται η δράση του Ισλαμικού Κράτους.

Ant1news

Η ταινία των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους είχε προαναγγελθεί και δόθηκε στη δημοσιότητα. Το Flames of War» (Φλόγες του Πολέμου) έχει διάρκεια 55 λεπτά και σε αυτήν καταγράφεται η δράση των τζιχαντιστών.

Επιθέσεις κατά των εξτρεμιστών και των αμερικανών στρατευμάτων – την εποχή που η αμερικανική κυβέρνηση υπό τον Τζορτζ Μπους εισέβαλε στο Ιράκ- καθώς και μαζικές εκτελέσεις κρατουμένων συνθέτουν την ιδιόρρυθμη «ταινία».

Πλάνα του Μπους, αλλά και του Ομπάμα, συμπεριλαμβάνονται στην ταινία, στην οποία ο αφηγητής μιλά αμερικάνικα με εξαιρετική προφορά.

Στην αφήγηση εκθειάζεται το βίαιο έργο των τζιχαντιστών και επαναλαμβάνονται οι προειδοποιήσεις προς τις ΗΠΑ σχετικά με την παρεμπόδισή της δημιουργίας ισλαμικού κράτους στο Ιράκ και την Συρία.

Ο επικεφαλής του Ισλαμικού Χαλιφάτου, Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, ακούγεται επιπλέον στην ταινία να απειλεί πως  «η μάχη έχει αρχίσει και στο όνομα του Αλλάχ θα είμαστε νικητές».

Σύμφωνα με ειδικό που πραγματοποίησε δηλώσεις στο αμερικανικό δίκτυο CNN πρόκειται για προπαγάνδα που στόχο έχει την στρατολόγηση νέων μελών.

Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, ωστόσο, εστιάζουν στο ποιος είναι ο αφηγητής του βίντεο, παρατηρώντας ότι μιλάει με προφορά των βόρειων πολιτειών της Αμερικής.

Ο άνδρας εμφανίζεται στα τελευταία λεπτά της ταινίας,  παρουσιάζοντας τους άνδρες οι οποίοι, όπως λέει, είναι κρατούμενοι του καθεστώτος Άσαντ, να σκάβουν τους τάφους τους με τα χέρια τους. Λίγα δευτερόλεπτα πριν το τέλος του βίντεο ο αφηγητής εκτελεί εν ψυχρώ τους άνδρες με μια σφαίρα στο κεφάλι.

Το CNN τονίζει ότι είναι πολύ νωρίς για να διαπιστωθεί αν πρόκειται όντως για αμερικανό υπήκοο ή για κάποιον που έχει ζήσει στις ΗΠΑ. Οι ειδικοί, σε κάθε περίπτωση, προσπαθούν να ταυτοποίησουν τον μασκοφόρο.

Ο αναλυτής για θέματα τρομοκρατίας του CNN, Πολ Γκρουκσανκ, εικάζει ότι πρόκειται για άνδρα αραβικής καταγωγής που έχει εκπαιδευτεί στις ΗΠΑ, χωρίς να αποκλείει να είναι αμερικανός ή και καναδός. Αν επιβεβαιωθεί κάτι τέτοιο, ο μασκοφόρος άνδρας θα αποτελέσει τον πρώτο βορειαμερικανό τζιχαντιστή που εμφανίζεται να εκτελεί Σύρους μπροστά στην κάμερα.

 «Είναι ξεκάθαρο ότι το Ισλαμικό Κράτος μελέτησε βήμα προς βήμα το σχέδιό του, τοποθετώντας τον άνδρα αυτόν μπροστά στην κάμερα. Γιατί; Γιατί μοιάζει με Αμερικανό. Το μήνυμα απευθύνεται σε δυτικό κοινό», σημειώνει ο αναλυτής σε θέματα ασφαλείας του πανεπιστημίου Τζορτζ Ουάσιγκτον, Φρανκ Τσιλούφο, ο οποίος προσθέτει ότι ο σκοπός του βίντεο είναι να υπογραμμιστεί η δύναμη του Ισλαμικού Κράτους και να προκληθεί φόβος στους Αμερικανούς.