X

Κλιμακώνονται οι επιχειρήσεις κατά των τζιχαντιστών σε Συρία και Ιράκ

Για δεύτερη συνεχή ημέρα συνεχίζεται το σφυροκόπημα από αέρος κατά θέσεων των εξτρεμιστών μαχητών του Ισλαμικού Κράτους.

Ant1news

Αμερικανικά αεροσκάφη εξαπέλυσαν νέες επιδρομές εναντίον θέσεων των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους τόσο στη Συρία όσο και στο Ιράκ.

Σύμφωνα με το αμερικανικό Πεντάγωνο, οκτώ οχήματα του ΙΚ καταστράφηκαν κοντά στο Αμπού Καμάλ στα σύνορα Συρίας-Ιράκ, ενώ άλλα δύο επλήγησαν στην περιοχή Ντέιρ αλ-Ζουρ στην ανατολική Συρία.

Αεροπορικές επιδρομές πραγματοποιήθηκαν επίσης στα δυτικά της Βαγδάτης, νοτιοανατολικά της πόλης Αρμπίλ στο ιρακινό Κουρδιστάν, καθώς και στη μεθόριο του Ιράκ με την Τουρκία.

Σύροι ακτιβιστές ανέφεραν αεροπορικά πλήγματα στα περίχωρα της κουρδικής πόλης Κομπανί, η οποία είχε πολιορκηθεί για αρκετές ημέρες από τους τζιχαντιστές. Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν πως είδαν δύο μαχητικά προερχόμενα από την Τουρκία, ωστόσο η Άγκυρα διέψευσε πως έγινε χρήση της βάσης του Ιντσιρλίκ για επιχειρήσεις κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Δορυφορικές φωτογραφίες καταγράφουν τις θέσεις που επλήγησαν στη διάρκεια των αεροπορικών επιδρομών:

Στο μεταξύ η Ουάσιγκτον έδωσε στη δημοσιότητα ένα νέο βίντεο με επιθέσεις εναντίον θέσεων τζιχαντιστών στο έδαφος της Συρίας:

Αν και οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ έχουν εξαπολύσει σχεδόν 200 πλήγματα στο Ιράκ τις τελευταίες εβδομάδες, η εκστρατεία που άρχισε αυτή την εβδομάδα ανοίγει ένα νέο μέτωπο, στη Συρία, και ουσιαστικά σηματοδοτεί την εμπλοκή της Ουάσινγκτον στον συριακό πόλεμο, ο οποίος διαρκεί τρία χρόνια.

Οι ΗΠΑ ανέφεραν ότι η μόνιμη αντιπρόσωπος της χώρας στον ΟΗΕ Σαμάνθα Πάουερ ενημέρωσε τον Σύρο πρεσβευτή για το ότι επρόκειτο να γίνουν οι επιδρομές-αλλά η Ουάσινγκτον αποκλείει κάθε συνεργασία ή συντονισμό με την κυβέρνηση του Μπασάρ αλ Άσαντ, που θεωρεί μέρος του προβλήματος.

Ένας υπουργός της κυβέρνησης της Συρίας δήλωσε σήμερα ότι οι αεροπορικές επιδρομές οι οποίες εξαπολύονται στο έδαφος της χώρας εναντίον τζιχαντιστών από τον διεθνή συνασπισμό υπό αμερικανική ηγεσία είναι «στη σωστή κατεύθυνση», διότι η κυβέρνησή του ενημερώθηκε πριν αρχίσουν, αλλά και επειδή δεν πλήττουν αμάχους ή συριακούς στρατιωτικούς στόχους.