X

Δεν κάμπτονται οι τζιχαντιστές από τη δυτική συμμαχία που μεγαλώνει

Στην πόλη Κομπανί της Συρίας επικεντρώνονται οι μάχες μεταξύ τζιχαντιστών και δυτικών συμμάχων, στους οποίους, προστέθηκε –μετά την Τουρκία-και η Αυστραλία.

Ant1news

Βίντεο στο οποίο φαίνονται τα μαχητικά αεροσκάφη να απογειώνονται και να προσγειώνονται από και προς το αεοροπλανοφόρο Τζορτζ Μπους, μετέχοντας στον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους στην Συρία, δόθηκαν στη δημοσιότητα από το Αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του αμερικανικού αρχηγείου στρατού, από τις επιδρομές επλήγησαν ένα στρατηγικό σημείο των τζιχαντιστών, καθώς και αρκετά άρματα και τανκς τους, ενώ τα αμερικανικά μαχητικά «είναι ασφαλή».

Την ίδια ώρα, Κούρδοι της Συρίας συνεχίζουν να φεύγουν κατά χιλιάδες προς την Τουρκία, μπροστά στον τρόμο και το θάνατο που σκορπούν οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, ρίχνοντας έτσι και την Άγκυρα στη μάχη κατά των τζιχαντιστών σε Ιράκ και Συρία.

«Δέκα άνθρωποι πέθαναν μπροστά στα μάτια μου τις τελευταίες μέρες. Κρεμούν τα πτώματα από κολόνες και τα αφήνουν εκεί» περιγράφει ένας Κούρδος στο CNN.

Τα αμερικανικά μαχητικά έχουν εδώ και εβδομάδες που μαζί με τους-ολοένα και αυξανόμενους συμμάχους τους- βομβαρδίζουν τις βάσεις των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους.

Τις τελευταίες μέρες οι μάχες επικεντρώνονται στην πόλη Κομπανί, κοντά στα σύνορα της Τουρκίας με την Συρία, όπου κατοικούν κυρίως Κούρδοι και αποτελεί προπύργιο των τζιχαντιστών. Η κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή αυτή και το γεγονός ότι περισσότεροι από 150.000 Κούρδοι έχουν καταφύγει στην Τουρκία τις τελευταίες εβδομάδες, ώθησε τη Βουλή της χώρας να ψηφίσει υπέρ της συμμετοχής της στους βομβαρδισμούς στο Ιράκ, καθώς και τη χρήση των βάσεών της από τους συμμάχους.

«Δεν θα θέλαμε να πέσει το Κομπάνι. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποτρέψουμε αυτό να συμβεί», δήλωσε ο Νταβούτογλου σε συζήτηση που είχε με δημοσιογράφους, η οποία μεταδόθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο A Haber. «Καμία άλλη χώρα δεν έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει τις εξελίξεις στη Συρία και το Ιράκ. Επιπλέον, καμία άλλη χώρα δεν θα επηρεαστεί όσο εμείς», συμπλήρωσε ο Νταβούτογλου.

Οι τζιχαντιστές προέλασαν χθες σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από το κέντρο του Κομπάνι, έχοντας πάρει τον έλεγχο εκατοντάδων χωριών γύρω από την πόλη κατά τις τελευταίες εβδομάδες και έχοντας αναγκάσει τους χιλιάδες Κούρδους της Συρίας να καταφύγουν στην Τουρκία.

Η προέλασή τους σε κοντινή απόσταση από τις θέσεις του τουρκικού στρατού στη μεθόριο έχει εντείνει την πίεση στη χώρα αυτή που είναι μέλος του ΝΑΤΟ να υιοθετήσει πιο σκληρή στάση απέναντι στους τζιχαντιστές.

Η Άγκυρα ωστόσο παραμένει διστακτική φοβούμενη ότι μία στρατιωτική επέμβαση θα δημιουργούσε πρόβλημα ασφάλειας στα σύνορά της ενισχύοντας ταυτόχρονα τον σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ και τους κούρδους μαχητές που συνδέονται με το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (ΡΚΚ), το οποίο επί τρεις δεκαετίες διεξάγει ένοπλο αγώνα κατά του τουρκικού κράτους.

Ο φυλακισμένος ηγέτης του ΡΚΚ Αμπντουλάχ Οτσαλάν είπε την Τετάρτη ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες ανάμεσα στην οργάνωσή του και στο τουρκικό κράτος θα τερματιστούν αν επιτραπεί στους τζιχαντιστές του ΙΚ να διαπράξουν σφαγή στο Κομπάνι.

Ωστόσο από το πρωί της Παρασκευής διεξάγονται στην περιοχή σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ των πολεμιστών του Ισλαμικού Κράτους και των συμμάχων.

Και η Αυστραλία στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους

Τη συμμετοχή της Αυστραλίας στη μάχη κατά των τζιχαντιστών ανακοίνωσε σήμερα, Παρασκευή, ο πρωθυπουργός της χώρας Τόνι Άμποτ, σε συνέντευξη Τύπου που μεταδόθηκε σε εθνική εμβέλεια.

Ο Άμποτ είπε ότι τα μαχητικά θα αρχίσουν να βομβαρδίζουν στόχους της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ, τονίζοντας ότι η τζιχαντιστική οργάνωση αποτελεί πραγματική απειλή για τη χώρα του, η οποία πλέον συμμετέχει στον υπό τις ΗΠΑ συνασπισμό κατά των σουνιτών εξτρεμιστών ισλαμιστών.

«Σήμερα το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε τις αεροπορικές επιδρομές στο Ιράκ, έπειτα από αίτημα της ιρακινής κυβέρνησης και σε υποστήριξη αυτής. Επίσης, το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε την ανάπτυξη αυστραλιανών ειδικών δυνάμεων στο Ιράκ για να συμβουλεύουν και να βοηθούν τις ιρακινές δυνάμεις», είπε ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει αν η χώρα του θα συμμετάσχει και στις επιθέσεις στο έδαφος της Συρίας, ενώ απέφυγε να απαντήσει αν η χώρα του βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση, δηλώνοντας απλά ότι είναι σε «ανθρωπιστική αποστολή, με σκοπό την προστασία του ιρακινού λαού».

Εκδιώξαν τους τζιχαντιστές από 30 χωριά

Σύμφωνα με ανακοίνωση του στρατού του Ιράκ, την Πέμπτη ανακαταλήφθηκαν περίπου 30 χωριά στα ανατολικά της Βαγδάτης, τα οποία βρίσκονταν υπό τον έλεγχο των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους από τον Ιούνιο.

Οι τζιχαντιστές ωστόσο, εξακολουθούν να έχουν στον έλεγχό τους το μεγαλύτερο μέρος των πετρελαιοπηγών της Συρίας, καθώς και μεγάλο μέρος των αγροτικών της περιοχών, εδώ και ένα χρόνο. Στην κατοψή τους βρίσκονται επίσης η Μοσούλη και η πόλη Τικρίτ, η οποία είναι σε μικρότερη απόσταση από 160χλμ από την ιρακινή πρωτεύουσα Βαγδάτη.