X

Πολιορκούν την πόλη Κομπάνι οι τζιχαντιστές-Στο Ιράκ κερδίζει έδαφος ο ιρακινός στρατός

Εδώ και μερικές ημέρες, οι τζιχαντιστές έχουν πλησιάσει από τρεις άξονες στο Κομπάνι. Στο Ιράκ, ο στρατός κέρδισε έδαφος, καταλαμβάνοντας εκ νέου την Ντουλουίγια.

Ant1news

Οι ισλαμιστές του Ισλαμικού Κράτους συνεχίζουν την πολιορκία της πόλης Κομπάνι όπου οι δυνάμεις των Κούρδων της Συρίας προβάλλουν απεγνωσμένη αντίσταση.

Η κατάληψη αυτής της πόλης, στην οποία δεν έχουν μείνει παρά μερικές χιλιάδες άμαχοι, θα επέτρεπε στην εξτρεμιστική οργάνωση να ελέγχει μια μακρά και συνεχή λωρίδα εδάφους στη μεθόριο με την Τουρκία.

"Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μην πέσει το Κομπάνι", δήλωσε ο τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, μια ημέρα αφού το τουρκικό κοινοβούλιο έδωσε το πράσινο φως για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, όπως και στο Ιράκ, καθώς και για τη στάθμευση στο έδαφός της ξένων στρατευμάτων.

Μολονότι ο Νταβούτογλου πρόσθεσε πάντως πως "καμιά απόφαση δεν έχει ληφθεί για ενδεχόμενη στρατιωτική δράση", η Συρία θεώρησε πως "η δηλωθείσα πολιτική" της τουρκικής κυβέρνησης συνιστά "μια αληθινή επίθεση".

Το Κομπάνι, το οποίο ονομάζεται Άιν αλ-Άραμπ στα αραβικά, έζησε το σφοδρότερο βομβαρδισμό του από την αρχή της επίθεσης των τζιχαντιστών, καθώς τουλάχιστον 80 βλήματα όλμων εβλήθησαν από τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Εδώ και μερικές ημέρες, οι τζιχαντιστές έχουν πλησιάσει από τρεις άξονες στο Κομπάνι, το οποίο υπερασπίζονται μέλη των Μονάδων Προστασία του Λαού (YPG, η κύρια κουρδική πολιτοφυλακή), κατώτερα σε αριθμό και λιγότερο καλά οπλισμένα.

Το βράδυ, το ενημερωτικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN-Turk μετέδωσε πως οι δυνάμεις του συνασπισμού πραγματοποίησαν πολλά πλήγματα εναντίον θέσεων του Ισλαμικού Κράτους γύρω από το Κομπάνι. Λίγο νωρίτερα οι τζιχαντιστές είχαν αποκεφαλίσει ακόμη έναν όμηρο, προκαλώντας παγκόσμιο σοκ και ξεσηκώνοντας θύελλα κατακραυγής.

Ο ιρακινός στρατός κερδίζει έδαφος

Στο Ιράκ, ο στρατός κέρδισε χθες, Παρασκευή, έδαφος, καταλαμβάνοντας εκ νέου την Ντουλουίγια, βορείως της Βαγδάτης, όπου μάχες μαίνονται εδώ και τέσσερις μήνες ανάμεσα στους τζιχαντιστές και τις κυβερνητικές δυνάμεις που έχουν συμμαχήσει με σουνιτικές φυλές, σύμφωνα με τον εκπρόοσωπο του υπουργείου Άμυνας Μοχάμεντ αλ-Ασκάρι. Μαχητές των φυλών δήλωσαν ωστόσο πως η πόλη δεν έχει απελευθερωθεί πλήρως.

Πάντα βορείως της πρωτεύουσας, ο ιρακινός στρατός κατάφερε επίσης να ανακαταλάβει μια δεκαριά χωριά, όμως δυτικά της Βαγδάτης οι τζιχαντιστές πήραν τον έλεγχο ενός τμηματος της πόλης Χιτ στην επαρχία Αλ-Άνμπαρ, όπου ο έλεγχος των κυβερνητικών δυνάμεων δεν παύει να μειώνεται.

Ολλανδικά μαχητικά αεροπλάνα μπορεί να αρχίσουν τις επιχειρήσεις τους στο Ιράκ "απ' αυτό το σαββατοκύριακο", ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Ολλανδίας. Ο Λευκός Οίκος χαιρέτισε με ανακοίνωση που εξέδωσε την ανάπτυξη αυτή.

Εξάλλου ένας στρατιώτης των Πεζοναυτών, ο οποίος έπεσε την Τετάρτη στη θάλασσα αφού εκτινάχθηκε από το αεροπλάνο του που υπέστη βλάβη κατά την απογείωση, είναι ο πρώτος αμερικανός στρατιωτικός που σκοτώθηκε στις εκστρατεία των ΗΠΑ εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

Ανηλεές το σφυροκόπημα από τη Δύση

Τουλάχιστον 35 τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους σκοτώθηκαν χθες τη νύκτα και σήμερα τα ξημερώματα από τις αεροπορικές επιδρομές που εξαπέλυσε η υπό τις ΗΠΑ διεθνής συμμαχία στα βόρεια και βορειοανατολικά της Συρίας, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, τουλάχιστον 30 τζιχαντιστές σκοτώθηκαν κοντά στο Σαντάνι, στην επαρχία Χασακέ (βορειοανατολικά) και πέντε κατά τις επιδρομές στα πέριξ της κουρδικής πόλης Κομπάνι, στην επαρχία του Χαλεπίου (βόρεια), στη μεθόριο με την Τουρκία.