X

Συνεχίζει η πολιορκία της πόλης Κομπανί από τους τζιχαντιστές

Μαίνονται οι μάχες μεταξύ ΙΚ και Κούρδων στην ευαίσθητη περιοχή της πόλης Κομπανί, προκαλώντας τη συνεχή εμπλοκή της Τουρκίας, η οποία βλέπει την απειλή στα σύνορά της.

Ant1news

Χαμηλότερης έντασης από τις προηγούμενες μέρες, αλλά με την ίδια επιμονή συνεχίζονται οι μάχες στην πόλη Κομπανί  της Συρίας, μεταξύ των τζιχαντιστών και των Κούρδων μαχητών.

Οι δεύτεροι αναμένουν τη λάθος κίνηση για να αποκλείσουν τους εχθρούς τους, οι οποίοι έχουν την πεποίθηση ότι θα καταλάβουν την πόλη και θα γιορτάσουν στα τζαμιά της τη θρησκευτική γιορτή τους που ξεκίνησε το Σάββατο.

Από τις επιθέσεις των συμμάχων στην περιοχή καταστράφηκαν ένα όχημα και σκοτώθηκαν πέντε μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Συρίας. Από την πλευρά των Κούρδων οι ανθρώπινες απώλειες έφτασαν τις δέκα.

Παράλληλα ένας Κούρδος, μέλος της τουρκικής βουλής έκανε έκκληση στη διεθνή κοινότητα για βοήθεια, ώστε να διασωθεί η πόλη.

Οι μέχρι τώρα επιθέσεις της Αμερικής και των συμμάχων της δεν έχουν κατορθώσει να διακόψουν την επέλαση των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους στην πόλη, που βρίσκεται κοντά στα σύνορα της Συρίας με την Τουρκία, με αποτέλεσμα η φυγή των Κούρδων κατοίκων της να αυξάνεται καθημερινά.

Μέχρι στιγμής, επισήμως, υπολογίζεται ότι έχουν καταφύγει στα τουρκικά εδάφη περισσότεροι από 180.000 άνθρωποι. Γυναικόπαιδα στην πλειονότητά τους ζητούν άσυλο από την Τουρκία που έχει αρχίσει να διαμαρτύρεται για την κατάσταση, τη στιγμή που οι άνθρωποι αυτοί δεν μπορούν ούτε να πάνε στο εσωτερικό της Συρίας, που ούτως ή αλλιώς πλήττεται από τον εμφύλιο πόλεμο.

Σήμερα οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας έκαναν ακόμα πιο σαφή την αγανάκτησή τους, ρίχνοντας νερό με μάνικες και αέρια σε δύο Κούρδους της Τουρκίας  που θέλησαν να περάσουν προς την Συρία για να πολεμήσουν εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

Οι κουρδικές δυνάμεις δίνουν εκεί, με τα λίγα μέσα που διαθέτουν, άνιση μάχη με τους τζιχαντιστές που απειλούν με πολιορκία την πόλη Κομπανί έχοντας στην κατοχή τους τανκς και δυνατό εξοπλισμό.

Οι συμμαχικές δυνάμεις που χτυπούν στόχους του Ισλαμικού Κράτους σε Συρία και Ιράκ, δεν έχουν καταφέρει να ανακόψουν την πορεία τους προς τις περιοχές που βρίσκονται στα σύνορα της Συρίας με την Τουρκία.

Η τελευταία εξαιτίας της κατάστασης προχωρά σε ενεργό δράση, χτυπώντας τους τζιχαντιστές, ενώ το Κοινοβούλιο της χώρας ενέκρινε επιπλέον τη χρήση των βάσεών της για ανεφοδιασμό, απογείωση και προσγείωση των συμμαχικών μαχητικών.

Την ίδια στιγμή η Συρία προειδοποιεί ότι οποιαδήποτε τουρκική επίθεση κατά των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους στο έδαφός της, θα θεωρηθεί επίθεση προς τη χώρα.

Η Τουρκία από την άλλη διαμηνύει ότι θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για να αποτρέψει την κατάκτηση της Κομπανί και ότι δε θα επιτρέψει επίθεση στα δικά της εδάφη.