X

Οδομαχίες στην πόλη Κομπάνι – Χιλιάδες κάτοικοι φεύγουν προς την Τουρκία

Οι Μονάδες Προστασίας του Κουρδικού Λαού (YPG) μάχονται "από σπίτι σε σπίτι" στα ανατολικά της πόλης, σύμφωνα με Κούρδο αξιωματούχο.

Ant1news

Οδομαχίες μαίνονται στην πολιορκημένη κουρδική πόλη Κομπάνι της Συρίας καθώς οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους κατάφεραν να διεισδύσουν στις ανατολικές συνοικίες της, χρησιμοποιώντας άρματα και παγιδευμένα αυτοκίνητα, ανέφερε ένας Κούρδος αξιωματούχος.

Οι Μονάδες Προστασίας του Κουρδικού Λαού (YPG) μάχονται "από σπίτι σε σπίτι" στα ανατολικά της πόλης, είπε ο Μουστάφα Μπάλι, ο επικεφαλής της ημιεπίσημης τοπικής Ένωσης Ελεύθερων Μέσων Ενημέρωσης.

Οι YPG εκκένωσαν την περιοχή και στέλνουν όλους τους άμαχους και τους τοπικούς αξιωματούχους προς τα σύνορα με την Τουρκία, πρόσθεσε ο Μπάλι σημειώνοντας ότι ορισμένοι κάτοικοι επιμένουν να παραμείνουν στα σπίτια τους.

Ένας μεταφραστής που εργάζεται για το μεγαλύτερο πολιτικό κόμμα των Κούρδων της Συρίας, το Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης (PYD) είπε στο πρακτορείο Ρόιτερς ότι τουλάχιστον 2.000 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων πολλές γυναίκες και παιδιά, εγκατέλειψαν την πόλη. "Ακούμε τους ήχους των συγκρούσεων στον δρόμο", πρόσθεσε ο Άλι Μοχάμεντ ενώ κατευθυνόταν και ο ίδιος προς τα σύνορα με την Τουρκία.

Οι τζιχαντιστές προσπαθούν να καταλάβουν το Κομπάνι εδώ και τρεις εβδομάδες και έχουν εντείνει τις επιθέσεις τους τις τελευταίες ημέρες παρά τις αεροπορικές επιδρομές εναντίον τους. 

Την ίδια ώρα, τουλάχιστον 30 Κούρδοι μαχητές και αστυνομικοί σκοτώθηκαν σε διπλή βομβιστική επίθεση με παγιδευμένα φορτηγάκια στη βορειοανατολική Συρία, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

"Τουλάχιστον 30 μέλη των YPG (Μονάδες Προστασίας του Κουρδικού Λαού) και των Ασάγες (Κουρδικές Δυνάμεις Ασφαλείας) σκοτώθηκαν όταν δύο καμικάζι του Ισλαμικού Κράτους ανατίναξαν τα παγιδευμένα φορτηγάκια τους στη δυτική είσοδο της Χασάκα" είπε ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ράμι Άμπντελ Ραχμάν. Οι δύο εκρήξεις σημειώθηκαν με διαφορά μερικών λεπτών η μία από την άλλη.

Οι δράστες έβαλαν στο στόχαστρο δύο θέσεις των YPG και των Ασάγες, μεταξύ των οποίων και ένα στρατόπεδο εκπαίδευσης στην είσοδο της Χασάκα. Ένα μέρος της πόλης αυτής ελέγχεται από τους Κούρδους ενώ η υπόλοιπη είναι υπό τον έλεγχο των δυνάμεων του καθεστώτος του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ. 

Νωρίτερα σήμερα οι τζιχαντιστές ύψωσαν το μαύρο λάβαρό τους σε ένα κτίριο στα περίχωρα της κουρδικής πόλης.

Η βορειοανατολική επαρχία Χασάκα, που συνορεύει με το Ιράκ και την Τουρκία, έχει πληθυσμό περίπου 1 εκατομμυρίου κατοίκων. Από αυτούς, το 70% είναι Κούρδοι και το υπόλοιπο 30% Άραβες.