X

Οι τζιχαντιστές ενίσχυσαν τις θέσεις τους στο Κομπάνι

Την ώρα που οι κουρδικές δυνάμεις προσπαθούν να ανακόψουν την προέλαση των τζιχαντιστών, οι φανατικοί εξτρεμιστές ισλαμιστές ενίσχυσαν τις θέσεις τους στο Κομπάνι.

Ant1news



Εν μέσω των συνεχιζόμενων μαχών με τους Κούρδους μαχητές, οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους ενίσχυσαν το Σάββατο τις θέσεις τους σε μεγάλο μέρος της πόλης Κομπάνι, στα σύνορα της Συρίας με την Τουρκία. 

Οι κουρδικές δυνάμεις, αν και πολύ λιγότερες και χειρότερα εξοπλισμένες από τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, κατάφεραν να απωθήσουν τους τζιχαντιστές σε πολλά μέτωπα, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η μη κυβερνητική οργάνωση ανακοίνωσε ότι το Σάββατο σκοτώθηκαν 23 τζιχαντιστές.

Το «Ισλαμικό Κράτος» ελέγχει περίπου το 40% της πόλης, κυρίως τομείς στο ανατολικό, το νότιο και το δυτικό τμήμα και έχει θέσει υπό τον έλεγχό του το αρχηγείο των κουρδικών δυνάμεων στο βόρειο τμήμα του Κομπάνι, ένα χιλιόμετρο από τα τουρκικά σύνορα. 

Ένας Κούρδος ακτιβιστή από το Κομπάνι, ο Μουστάφα Έμπντι, υποστήριξε ότι οι κουρδικές δυνάμεις είναι ολοένα και πιο απελπισμένες καθώς τα πυρομαχικά τους μειώνονται, ενώ ζητούν να διεξαχθούν περισσότερα αεροπορικά πλήγματα.

Από την έναρξη της επίθεσης των τζιχαντιστών στην επαρχία του Κομπάνι, στις 16 Σεπτεμβρίου, 577 άνθρωποι κυρίως μαχητές - εκ των οποίων 321 τζιχαντιστές- έχουν σκοτωθεί, ανακοίνωσε το Παρατηρητήριο και περίπου 70 χωριά έχουν πέσει στα χέρια της οργάνωσης. Επιπλέον, 300.000 κάτοικοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, εκ των οποίων οι περισσότεροι (πάνω από 200.000) έχουν βρει καταφύγιο στην Τουρκία.

Έως 700 πολίτες εξακολουθούν να βρίσκονται στο κέντρο του Κομπάνι και 10.000 με 13.000 έχουν συγκεντρωθεί κοντά στα τουρκικά σύνορα, δήλωσε ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία, Στάφαν ντε Μιστούρα. Όπως ανέφερε ο ίδιος, αν το Κομπάνι πέσει, οι πολίτες «είναι πολύ πιθανό να σφαγιαστούν».

Μέσα σε αυτό το φόντο και με δεδομένο ότι οι αεροπορικές επιδρομές από τον διεθνή συνασπισμό υπό τις ΗΠΑ εναντίον θέσεων του ΙΚ, που μπήκαν στον τρίτο μήνα τους στο Ιράκ και στην τρίτη εβδομάδα τους στη Συρία, δεν έχουν καταφέρει να ανακόψουν την προέλαση των τζιχαντιστών, οι επικεφαλής του στρατού 21 χωρών του συνασπισμού θα συναντηθούν την Τρίτη στην Ουάσινγκτον για να συζητήσουν τις επόμενες κινήσεις τους.

Οι ΗΠΑ διεξήγαγαν την Παρασκευή και το Σάββατο έξι αεροπορικές επιδρομές στη Συρία, κοντά στο Κομπάνι, ενώ στο Ιράκ οι ΗΠΑ και η Ολλανδία πραγματοποίησαν τρία πλήγματα.

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Τσακ Χέιγκελ, προειδοποίησε το Σάββατο ότι η κατάσταση στο Κομπάνι είναι «ένα πολύ δύσκολο πρόβλημα».  «Κάνουμε ό,τι μπορούμε μέσω των αεροπορικών μας επιδρομών για να απωθήσουμε το Ισλαμικό Κράτος. Στην πραγματικότητα έχει σημειωθεί πρόοδος στην περιοχή», σημείωσε ο Χέιγκελ.

Ερωτηθείς για την κατάσταση στο Ιράκ, ο Χέιγκελ απάντησε ότι οι ιρακινές δυνάμεις ελέγχουν πλήρως τη Βαγδάτη και εξακολουθούν να ενισχύουν τις θέσεις τους.