X

Μόνοι οι Κούρδοι υπερασπίζονται το Κομπάνι

Σκληρές μάχες στο φλεγόμενο Κομπάνι, με πολλούς… θεατές να παρακολουθούν τους Κούρδους να υπερασπίζονται την πόλη τους και τους τζιχαντιστές να την διεκδικούν.

Ant1news

Μόνοι οι κούρδοι υπερασπίζονται το Κομπάνι από τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους που έχουν στείλει στην άλλη μεριά των συνόρων, με την Τουρκία, περισσότερους από 200.000 πρόσφυγες.

Οι τζιχαντιστές που διεκδικούν την πόλη της Συρίας, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, έχουν καταφέρει να καταλάβουν τον έλεγχο σχεδόν της μισής πόλης, παρά τις ασταμάτητες μάχες τους με τους κούρδους που συχνά υποστηρίζονται από αμερικανικές επιδρομές από αέρος. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ υπάρχει μεγάλη πιθανότητα χιλιάδες κόσμου να έχουν σφαγιαστεί στις κοιλάδες του Κομπάνι.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του στρατού του Οτσαλάν και την νυχτερινή του ανταπόκριση, μέσω skype, από το φλεγόμενο κέντρο της πόλης, σκληρές μάχες λάμβαναν χώρα τόσο στα ανατολικά, όσο και στα νοτιανατολικά της πόλης, χωρίς ωστόσο καμία από τις πλευρές να κερδίζει έδαφος.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι κούρδοι μαχητές έχουν καταφέρει να υπερασπιστούν τα εδάφη τους. Στις μάχες της Κυριακής, σύμφωνα με την ίδια πηγή, έχασαν τη ζωή τους 36 τζιχαντιστές και οκτώ κούρδοι.

Παράλληλα, τα τουρκικά τανκς βρίσκονται παρατεταγμένα στα σύνορα της Τουρκίας, η οποία εξακολουθεί να αρνείται να στηρίξει στους Κούρδους μόνη της.

Η Άγκυρα, που θα δεχτεί μέσα στην εβδομάδα αμερικανική αντιπροσωπεία για να συζητήσουν το θέμα της συμμετοχής της στην υπεράσπιση της Κομπάνι, έδωσε σήμερα την άδεια στις ΗΠΑ να χρησιμοποιούν τις βάσεις της για να κάνουν επιδρομές κατά του Ισλαμικού Κράτους. Παράλληλα, επιμένει ότι η μόνη περίπτωση συνεργασίας με τις συμμαχικές δυνάμεις είναι η επίθεση κατά του καθεστώτος Άσαντ. Η Ουάσιγκτον ωστόσο, παρά τις επιδρομές που πραγματοποιεί στις θέσεις των τζιχαντιστών στο έδαφος της Συρίας, δεν έχει καμία συνεργασία, αλλά ούτε επιθετικές διαθέσεις προς τον πρόεδρο της Συρίας.