X

Ισραήλ: Βίντεο με το νεαρό Άραβα που σκότωσαν αστυνομικοί

Στη δημοσιότητα δόθηκε το βίντεο με τον 22χρονο που έχασε τη ζωή του από αστυνομικά πυρά στο βόρειο Ισραήλ.

Ant1news



Κύμα οργής έχει ξεσπάσει στην αραβική κοινότητα του Ισραήλ μετά το θάνατο ενός 22χρονου Άραβα από πυροβολισμούς αστυνομικών στην περιοχή Καφρ Κανά, στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Ο νεαρός Καΐρ Χαμντάν επιτέθηκε με ένα μαχαίρι στο βαν αστυνομικών, που είχαν καταφθάσει στην περιοχή για να συλλάβουν έναν συγγενή του και ένας αστυνομικός, όπως φαίνεται στο βίντεο από κάμερα ασφαλείας που δόθηκε στη δημοσιότητα, τον πυροβόλησε και τον τραυμάτισε θανάσιμα. Ο 22χρονος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου υπέκυψε στα τραύματά του. 

Σύμφωνα με την αστυνομία, είχαν προηγηθεί προειδοποιητικά πυρά, όμως στο βίντεο, το οποίο έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων, δεν φαίνεται κάτι τέτοιο. Αντιθέτως, πιστεύεται ότι θα μπορούσαν να αποφευχθούν οι πυροβολισμοί και το περιστατικό ερευνάται από το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Μετά το θάνατό του τη νύχτα της Παρασκευής και τη δημοσιοποίηση του βίντεο, χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους και έστησαν οδοφράγματα, ζητώντας την τιμωρία των αστυνομικών. Ορισμένοι εξ αυτών πέταξαν πέτρες και άναψαν φωτιές στην είσοδο του Καφρ Κανά, σύμφωνα με το Reuters.

Επιπλέον, οι ηγέτες της αραβικής κοινότητας του Ισραήλ, κήρυξαν 24ωρη γενική απεργία την Κυριακή σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Δείτε το βίντεο ντοκουμέντο:

Νετανιάχου: Δεν θα ανεχτούμε φασαρίες και ταραχές

Αυστηρό μήνυμα ότι το Ισραήλ δεν θα ανεχτεί το είδος της βίας που ξέσπασε στο Κφαρ Κανά και ότι οι στασιαστές θα τιμωρηθούν με όλη τη σκληρότητα του νόμου έστειλε την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου.

«Το Ισραήλ είναι μια χώρα του νόμου και της τάξης. Δεν θα ανεχτούμε φασαρίες και ταραχές. Θα ενεργήσουμε εναντίον όσων πετάνε πέτρες και μπλοκάρουν δρόμους και ζητούν την ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους στη θέση του Ισραήλ», ανέφερε σε δήλωσή του ο Νετανιάχου.

Παραιτήθηκε ο υπουργός Περιβάλλοντος επικρίνοντας τον Νετανιάχου

Μέσα σε αυτό το φόντο, ο υπουργός Περιβάλλοντος του Ισραήλ, Αμίρ Περέτζ, που θεωρείται ως ένας από τους πλέον μετριοπαθείς στο θέμα των σχέσεων με τους Παλαιστινίους στην κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου, υπέβαλε σήμερα την παραίτησή του, επικρίνοντας σφοδρά τον Ισραηλινό πρωθυπουργό για τους χειρισμούς του.

«Ο Αμίρ Περέτζ ανακοίνωσε την πρόθεσή του να παραιτηθεί κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου όπου υπογράμμισε ότι η χώρα θα βιώσει ένα σεισμό σε όλους τους τομείς: διπλωματικό, κοινωνικό και οικονομικό» είπε ένας εκπρόσωπός του. «Αντί να αναζητά τις λύσεις, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου αναζητά τους ενόχους», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος, τονίζοντας ότι ο Περέτζ αποφάσισε να υποβάλει την παραίτησή του από την κυβέρνηση λόγω της διαφωνίας του στο σχέδιο του προϋπολογισμού για το 2015 που το χαρακτήρισε «αντικοινωνικό».

Ο υπουργός εξέφρασε ακόμη σφοδρές επικρίσεις για την άρνηση του πρωθυπουργού να διαπραγματευτεί με τους Παλαιστινίους.  «Εγώ διεξάγω έναν πόλεμο χωρίς έλεος εναντίον της τρομοκρατίας όπως επίσης εναντίον της Χεζμπολάχ όπως και της Χαμάς, όμως επίσης πιστεύω και τάσσομαι υπέρ μιας πολιτικής διαδικασίας στο πλαίσιο μιας συνολικής θεώρησης σχετικά με την ασφάλεια του Κράτους του Ισραήλ», είπε ο Περέτζ, που έχει ανεβάσει τους τόνους εναντίον του Ισραηλινού πρωθυπουργού μετά την αναστολή των διαπραγματεύσεων με τους Παλαιστινίους τον Απρίλιο.