X

Επιθέσεις αυτοκτονίας εξαπέλυσαν οι Ταλιμπάν στην Καμπούλ

Στο στόχαστρο ένα γαλλικό πολιτιστικό κέντρο και μία αυτοκινητοπομπή κυβερνητικών στρατευμάτων. Επτά νεκροί ο μέχρι στιγμής απολογισμός.

Ant1news

Ένας βομβιστής-καμικάζι επιτέθηκε σε ένα γαλλικό πολιτιστικό κέντρο στην Καμπούλ, με αποτέλεσμα τουλάχιστον ένας άνθρωπος, Γερμανός υπήκοος σύμφωνα με τις αφγανικές αρχές, να χάσει τη ζωή του και άλλοι 20 να τραυματιστούν, μια ενέργεια την ευθύνη για την οποία ανέλαβαν οι Ταλιμπάν, ενώ η Γαλλία καταδίκασε.

Νωρίτερα μια ακόμη επίθεση βομβιστή-καμικάζι, την ευθύνη για την οποία ανέλαβαν επίσης οι Ταλιμπάν, στοίχισε τη ζωή σε έξι στρατιώτες σε ένα προάστιο της πρωτεύουσας του Αφγανιστάν, όπου οι επιθέσεις εναντίον στελεχών των αφγανικών δυνάμεων και των ξένων πολλαπλασιάζονται τις τελευταίες εβδομάδες.

Στο Παρίσι, ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ «καταδίκασε» αυτή την «απεχθή» ενέργεια, σύμφωνα με μια ανακοίνωση την οποία έδωσ στη δημοσιότητα το Ελιζέ. Στοχοθετώντας το γαλλοαφγανικό λύκειο και το πολιτιστικό κέντρο, τόνισε ο πρόεδρος της Γαλλίας, «οι τρομοκράτες έθεσαν στο στόχαστρο τον πολιτισμό και την (καλλιτεχνική) δημιουργία».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς είχε κάνει νωρίτερα λόγο για «πολλούς» νεκρούς και πολυάριθμους τραυματίες, αλλά επισήμανε ότι η Γαλλία δεν θρηνεί κάποιον νεκρό. «Η πρεσβεία της Γαλλίας έχει κινητοποιηθεί στο πλευρό των αφγανικών αρχών για να διασωθούν οι τραυματίες», ανέφερε επιπλέον ο Φαμπιούς σε μια ανακοίνωση που δημοσιοποίησε το γαλλικό ΥΠΕΞ.

Ο δράστης, ένας έφηβος 15 - 17 ετών, είχε κρύψει τα εκρηκτικά κάτω από τα ρούχα του, σύμφωνα με την αφγανική αστυνομία. Η επίθεση διαπράχθηκε ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη μια θεατρική παράσταση-καταγγελία των επιθέσεων βομβιστών-καμικάζι.

Οι δύο επιθέσεις, οι οποίες εντάσσονται στην εκστρατεία των Ταλιμπάν εναντίον στρατιωτικών και πολιτικών στόχων στο Αφγανιστάν, σημειώθηκαν ενώ δεν απομένουν πλέον παρά μόνο τρεις εβδομάδες πριν το μεγαλύτερο μέρος των μάχιμων ξένων δυνάμεων αποχωρήσει από τη χώρα.

Ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Ζαμπιχουλάχ Μουτζάχιντ δήλωσε ότι η επίθεση αυτή στοχοθέτησε μια θεατρική παράσταση σκοπός της οποίας ήταν «να προσβάλει τις ισλαμικές αξίες και να διασπείρει προπαγάνδα εναντίον των επιχειρήσεών μας στο πλαίσιο του τζιχάντ και ειδικά εναντίον των επιθέσεων βομβιστών-καμικάζι».