X

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας: Αφγανοί διαδήλωσαν με μπούργκες

Διαδήλωση για τα δικαιώματα των γυναικών έκανε ομάδα ανδρών στο Αφγανιστάν, με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας.

Ant1news

Μία μικρή ομάδα ανδρών βγήκε στους δρόμους της Καμπούλ φορώντας μπλε μπούργκες. Οι περίπου 20 άνδρες ήταν ολότελα καλυμμένοι με το ρούχο το οποίο είναι υποχρεωτικό να φορούν οι γυναίκες στο Αφγανιστάν και σε άλλες ισλαμικές χώρες και διαδήλωσαν για τα δικαιώματα των γυναικών, με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας, στις 8 Μαρτίου.

Το ρούχο, που έχει ένα ισχνό «παραθυράκι» στο μέρος των ματιών, έγινε υποχρεωτικό και συνώνυμο με τους Ταλιμπάν, στις αρχές της δεκαετίας του 1990.

«Ποιο είναι το νόημα αυτής της κίνησης;» διερωτήθηκε ένας 24χρονος αστυνομικός και συμπλήρωσε «όλες οι γυναίκες της οικογένειάς μου φορούν μπούργκα. Δεν θα τις άφηνα ποτέ να βγουν έξω χωρίς αυτήν».

Ένας 29χρονος ακτιβιστής όμως, διαφώνησε και εξέφρασε τη διαφωνία του μέσω της ειρηνικής διαδήλωσης. «Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να καταλάβεις πώς νιώθουν οι γυναίκες, είναι να φορέσεις την μπούργκα».

Άλλοι άνδρες που συμμετείχαν στην κίνηση δήλωσαν ότι φορώντας την μπούρκγα ένιωσαν «σαν φυλακισμένοι».

Οι διαδηλωτές κρατούσαν πανό που έγραφαν «ισότητα» και «μην λες στις γυναίκες τι να φορέσουν, απλά κάλυψε τα μάτια σου».

Ένας περαστικός από το σημείο που γινόταν η διαδήλωση δήλωσε στο Reuters ότι «αυτή η διαμαρτυρία είναι δυτική κίνηση» και συμπλήρωσε ότι «δεν πρέπει οι γυναίκες να επηρεάζονται από αυτές τις κινήσεις, γιατί το Ισλάμ του δίνει τα καλύτερα δικαιώματα».