X

Ακόμη δεν εξετάζεται η αποστολή στρατευμάτων στην Υεμένη

Η νόμιμη κυβέρνηση της Υεμένης αποκλείει το διάλογο με τους σιίτες αντάρτες Χούτι, που προελαύνουν προς το Άντεν.

Ant1news



Ανεξέλεγκτη παραμένει η κατάσταση στην Υεμένη, όπου οι σιίτες αντάρτες Χούτι προσπαθούν να καταλάβουν και το Άντεν, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας.

Την προέλαση των Χούτι προσπαθεί να ανακόψει η συμμαχία που σχηματίστηκε υπό τη Σαουδική Αραβία, εξαπολύοντας αεροπορικές επιδρομές σε στοχευμένα σημεία, ενώ αναλυτές δεν αποκλείουν να χρειαστεί και ανάπτυξη χερσαίων στρατευμάτων, κάτι που, πάντως, δεν φαίνεται να εξετάζεται στην παρούσα φάση.

H Σαουδική Αραβία επικεντρώνεται στο να πολεμήσει του μαχητές Χούτι στην Υεμένη διεξάγοντας αεροπορικούς βομβαρδισμούς και δεν έχει εξετάσει το ενδεχόμενο να αναπτύξει χερσαία στρατεύματα, ανέφερε σχετικά ο πρεσβευτής της χώρας στις ΗΠΑ στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC. «Δεν έχουμε λάβει απόφαση να στείλουμε χερσαίες δυνάμεις», είπε ο Άντελ αλ Τζουμπέιρ στην εκπομπή Meet The Press. 

«Μέχρι στιγμής, πρόκειται για μια επιχείρηση της πολεμικής αεροπορίας. Έχουμε εισηγηθεί αυτό το σχέδιο και εκτελούμε αυτό το σχέδιο», πρόσθεσε. Από πλευράς του, ο επικεφαλής της διπλωματίας της Υεμένης απέκλεισε σήμερα κάθε διάλογο με τους σιίτες αντάρτες Χούτι έως ότου παραδοθούν.

Δεν θα υπάρχουν «διαπραγματεύσεις ούτε διάλογος, όσο η νόμιμη κυβέρνηση δεν επανακτήσει τον έλεγχο όλης της επικράτειας της Υεμένης», επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Ριάντ Γιασίν, από το Σαρμ Ελ Σέιχ, όπου είχε συμμετάσχει στην ετήσια Σύνοδο του Αραβικού Συνδέσμου.

«Προκειμένου να υπάρξει ένας διάλογος με τους Χούτι, πρέπει καταρχάς να παραδώσουν τα όπλα τους και να επιστρέψουν τα όπλα που πήραν από τις αποθήκες του στρατού», υπογράμμισε ο Γιασίν. 

Οι Χούτι αφού έθεσαν υπό τον έλεγχό τους την πρωτεύουσα της Υεμένης Σαναά, συνεχίζουν την προέλασή του προς το Άντεν, τη μεγαλύτερη πόλη στη νότια Υεμένη και έδρα του προέδρου της χώρας Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι.

Μέσα σε αυτό το φόντο, οι επικεφαλής των κρατών μελών του Αραβικού Συνδέσμου συμφώνησαν, κατά τη διάρκεια της ετήσιας Συνόδου που πραγματοποιήθηκε στην Αίγυπτο, καταρχήν στη συγκρότηση μιας κοινής στρατιωτικής δύναμης, η οποία θα έχει κυρίως στόχο να πολεμήσει «τις τρομοκρατικές οργανώσεις», όπως ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι. 

Οι ίδιοι έδωσαν διορία ενός μήνα προκειμένου να οριστεί η σύνθεση της δύναμης αυτής, οι τρόποι και τα μέσα δράσης της και να διευκρινιστούν οι στόχοι της.