X

Στον έλεγχο της ISIS η Παλμύρα, η μισή Συρία και τα σύνορα με το Ιράκ

Εικόνες καταστροφής από την πόλη της Παλμύρας στην Συρία. Φόβοι για εγκλωβισμένους. Εκτός ελέγχου η προέλαση των τζιχαντιστών.

Ant1news

Η ISIS έχει πλέον τον έλεγχο της μισής συριακής επικράτειας. Μετά την προέλασή της από την πόλη Παλμύρα και την ανατολική Συρία, το Ισλαμικό Κράτος έχει καταλάβει και το τελευταίο συνοριακό πέρασμα προς το Ιράκ.

Ανησυχητικές αναφορές από την πόλη της Παλμύρας κάνουν λόγο για εγκλωβισμένους αμάχους και εκτελέσεις, ενώ ελλοχεύουν οι φόβοι πως οι τζιχαντιστές θα αξιοποιήσουν την ευκαιρία να καταστρέψουν τα μνημεία της αρχαίας πόλης. Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κάνει λόγο για 49 εγκλωβισμένους ανθρώπους μέσα στην Παλμύρα, μέλη συριακών δυνάμεων, τα περισσότερα από τα οποία έχουν αποκεφαλιστεί. Σε βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα, φαίνεται πολεμικό όχημα να κινείται στην πόλη και μαχητές να καταστρέφουν τα κτήρια της.

Το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινότητας είναι έντονο όσο αφορά και στα μνημεία της Παλμύρας, τα οποία είναι ανεκτίμητης αξίας. Η ανησυχία εστιάζεται στο ενδεχόμενο να υπάρξουν εκ νέου εικόνες καταστροφών αρχαιοτήτων από τους τζιχαντιστές, καταστροφές που θα αποτελέσουν επίδειξη ισχύος από την ISIS, όπως έχει συμβεί και στο παρελθόν.

Σε στρατιωτικό πεδίο η κατάληψη της Παλμύρα βρίσκεται πάνω στον άξονα σύνδεσης της Δαμασκού με τα ανατολικά της. Πλέον, το μεγαλύτερο μέρος των περιοχών της Συρίας που ελέγχει το Ισλαμικό Κράτος  είναι έρημος, που αποτελεί και τη μισή επικράτεια της χώρας.

Και το συνοριακό πέρασμα του Αλ Ουαλίντ Τανέφ, μεταξύ Συρίας και Ιράκ έχει καταληφθεί από την ISIS, ελέγχεται έτσι ολόκληρη η μεθόριος, με εξαίρεση ένα μικρό τμήμα του βορρά, το οποίο ελέγχεται από τους Κούρδους. Από ιρακινής πλευράς, τις τελευταίες μέρες γίνεται παρέλαση στο Ραμάντι.

Οι ανησυχίες επικεντρώνονται επίσης στην τύχη όσων έχουν μείνει στην Παλμύρα και το σύγχρονο Ταντμούρ. Οι υπηρεσίες του ΟΗΕ ανέφεραν, σύμφωνα με το BBC, ότι αναφορές θέλουν τους τζιχαντιστές να εμποδίζουν αμάχους που προσπάθησαν να διαφύγουν.

Η ομάδα «Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων», που συγκεντρώνει πληροφορίες από τη συριακή επικράτεια, έχει αναφέρει ότι τουλάχιστον 49 άτομα σκοτώθηκαν όταν οι τζιχαντιστές μπήκαν στην Παλμύρα.

Πρόκειται στην πλειονότητά τους για μέλη των συριακών δυνάμεων, πολλοί από τους οποίους αποκεφαλίστηκαν.