X

“Θύελλα” αντιδράσεων για την εκτέλεση κληρικού στη Σαουδική Αραβία

Με σκληρή επίθεση απειλούν οι Φρουροί της Επανάστασης. Ανησυχία από τις ΗΠΑ και απογοήτευση από τον ΟΗΕ. Επίθεση στην πρεσβεία της Τεχεράνης με 40 συλληφθέντες.

Ant1news

Η εκτέλεση του σιίτη ιερωμένου Νιμρ αλ-Νιμρ, που καταδίκασε οριστικά όποια ελπίδα είχε διαφανεί για προσέγγιση ανάμεσα στις δύο ιδεολογικά αντίπαλες ισλαμικές περιφερειακές δυνάμεις που ανταγωνίζονται για την επέκταση της επιρροής τους στην περιοχή, έχει σηκώσει "θύελλα" αντιδράσεων με Ιρανούς ιερωμένους, αξιωματούχους και σπουδαστές να επιτίθενται στην σουνιτική Σαουδική Αραβία. 

Η Σαουδική Αραβία εκτέλεσε, εχθές 47 ανθρώπους μεταξύ αυτών τον Νιμρ, ο οποίος κατηγορήθηκε ότι υποκίνησε τη βία εναντίον της αστυνομίας. Οι υποστηρικτές του λένε ότι εκείνος ήταν ένας ειρηνιστής που απηύθυνε έκκληση για την αναγνώριση περισσότερων δικαιωμάτων στη σιιτική μειονότητα της χώρας.

Το Ιράν κάλεσε τον σαουδάραβα επιτετραμμένο στην Τεχεράνη και κατηγόρησε την υπερσυντηρητική σουνιτική μοναρχία του Κόλπου ότι χρησιμοποιεί κατασκευασμένες κατηγορίες περί τρομοκρατικής δράσης για να καταστείλει το ειρηνικό κίνημα των σιιτών που διαμαρτύρονται για συστηματική διακριτική μεταχείριση στη Σαουδική Αραβία.

Με «σκληρή εκδίκηση» απειλούν οι Φρουροί της Επανάστασης απειλούν τη δυναστεία αλ-Σαούντ

Την ίδια ώρα οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν προειδοποιούν ότι η δυναστεία αλ-Σαούντ θα αντιμετωπίσει συνέπειες για την εκτέλεση του σιίτη ιερωμένου Νιμρ αλ-Νιμρ.

"Σκληρή εκδίκηση θα πλήξει τους αλ-Σαούντ στο προσεχές μέλλον και θα προκαλέσει την πτώση αυτού του φιλοτρομοκρατικού, αντιισλαμικού καθεστώτος", αναφέρεται σε ανακοίνωση των Φρουρών της Επανάστασης που μεταδόθηκε από το πρακτορείο ειδήσεων Mehr.

 

«Βαθιά ανησυχία» από τις ΗΠΑ

Η εκτέλεση του σιίτη ηγέτη Νιμρ αλ-Νιμρ απειλεί "να εντείνει τις διακοινοτικές εντάσεις σε μία στιγμή που είναι επείγων ο κατευνασμός τους", αναφέρεται σε ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες καλούν την κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας να σεβαστεί και να προστατεύσει τα ανθρώπινα δικαιώματα, να επιτρέψει την ειρηνική έκφραση της διαμαρτυρίας», δηλώνει σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζον Κίρμπι , όπου εκφράζει «βαθιά ανησυχία» για την εκτέλεση αυτή που προκάλεσε τον αποτροπιασμό του σιιτικού κόσμου και επαναλαμβάνει ότι υπάρχει ανάγκη όλοι οι ηγέτες της περιοχής «να διπλασιάσουν τις προσπάθειές τους για την αποκλιμάκωση των περιφερειακών εντάσεων».

«Βαθιά απογοήτευση» από τον ΓΓ του ΟΗΕ

Τη βαθιά του απογοήτευση για τις εκτελέσεις εξέφρασε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν, ενώ απηύθυνε και έκκληση για αυτοσυγκράτηση .

"Ο σεΐχης αλ-Νιμρ και μερικοί από τους άλλους φυλακισμένους που εκτελέσθηκαν είχαν καταδικασθεί έπειτα από δίκες που δημιουργούν σοβαρές ανησυχίες για τη φύση των κατηγοριών και για την αμεροληψία της διαδικασίας", ανέφερε σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος του Μπαν.

Ο Μπαν είχε θέσει το ζήτημα της υπόθεσης του Νιμρ στους σαουδάραβες ηγέτες σε αρκετές ευκαιριών και είχε καλέσει τη Σαουδική Αραβία να μετατρέψει όλες τις θανατικές καταδίκες που είχε επιβάλει, δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του ο Μπαν Κι-Μουν καλεί για» ηρεμία και αυτοσυγκράτηση στις αντιδράσεις για την εκτέλεση στο σεΐχη Νιμρ και ζητεί απ' όλους τους περιφερειακούς ηγέτες να εργασθούν για να αποφύγουν την παρόξυνση των θρησκευτικών εντάσεων».

Καταδικάζει το γεγονός και ο κορυφαίος σιίτης ιερωμένος 

Ο Μεγάλος Αγιατολάχ Άλι αλ-Σιστάνι, ο κορυφαίος σιίτης ιερωμένος του Ιράκ, καταδίκασε σήμερα την εκτέλεση στη Σαουδική Αραβία του σιίτη ιερωμένου Νιμρ αλ-Νιμρ, χαρακτηρίζοντάς την "άδικη επίθεση".

"Με μεγάλη θλίψη πληροφορηθήκαμε την είδηση για το μαρτύριο αριθμού αδελφών μας στην περιοχή, το αίμα των οποίων χύθηκε σε μια άδικη επίθεση", αναφέρει ο αλ-Σιστάνι σε επιστολή που απευθύνει στον πληθυσμό της ανατολικής σαουδαραβικής περιφέρειας του Κατίφ, όπου κήρυττε ο αλ-Νιμρ. 

 

Επίθεση στην πρεσβεία της Τεχεράνης – Συνέλαβαν 40 άτομα

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής νύχτας πραγματοποιήθηκε επίθεση διαδηλωτών στην πρεσβεία της Τεχεράνης. Μέχρι αυτή την ώρα έχουν συλλάβει 40 άτομα για την επίθεση , σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων ISNA και όσα ανακοίνωσε ο εισαγγελέας της ιρακινής πρωτεύουσας. «Έως τώρα, 40 άτομα που εισήλθαν στο εσωτερικό της πρεσβείας ταυτοποιήθηκαν και συνελήφθησαν. Η έρευνα συνεχίζεται να να εντοπιστούν οι άλλοι υπεύθυνοι αυτού του επεισοδίου», δήλωσε ο εισαγγελέας Αμπάς Τζαφαρί Ντολαταμπαντί.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Χοσεΐν Τζαμπέρ Ανσαρί είχε ζητήσει χθες το βράδυ από τη διπλωματική αστυνομία να προστατεύσει τις αντιπροσωπείες της Σαουδικής Αραβίας, "καταδικάζοντας παράλληλα και πάλι την άδικη εκτέλεση του Νιμρ αλ-Νιμρ».

Σήμερα, 13:30 ώρα Ελλάδας ήταν προγραμματισμένες εκδήλωσεις διαμαρτυρίας για την εκτέλεση του σιίτη σαουδάραβα ιερωμένου. Περισσότεροι από 1000 άνθρωποι βρέθηκαν σε δύο συνοικίες της Τεχεράνης προκειμένου να διαδηλώσουν. Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν σε κοντινή απόσταση από την πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας, παρά την απαγόρευση των αρχών με στόχο την αποφυγή νέων επεισοδίων μετά την επίθεση τη νύχτα εναντίον του κτιρίου, ένα τμήμα του οποίου πυρπολήθηκε. Ο αρχηγός της αστυνομίας της Τεχεράνης ζήτησε από τους πολίτες να διαλυθούν και να αποχωρήσουν από το σημείο.

Την ίδια ώρα, 300 έως 400 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία "Παλαιστίνη" για να καταδικάσουν την εκτέλεση του αλ Νιμρ φωνάζοντας επίσης συνθήματα κατά της κυβέρνησης του Ριάντ, των ΗΠΑ και του Ισραήλ. Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες πόλεις του Ιράν. Τέλος, για δεύτερη διαδοχική μέρα Ο Ανώτατος Ηγέτης του Ιράν Αλί Χαμενεΐ επιτέθηκε στη Σαουδική Αραβία αναφορικά με την εκτέλεση του Νιμρ αλ-Νιμρ. Όπως δήλωσε σήμερα «οι πολιτικοί στο σουνιτικό βασίλειο θα αντιμετωπίσουν τη θεϊκή τιμωρία για τον θάνατο αυτού του σιίτη ιερωμένου».

 

Ο σαουδάραβας ΥΠΕΞ ανακοίνωσε τη διακοπή διπλωματικών σχέσεων με την Τεχεράνη

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας Αντελ αλ-Ζουμπέιρ ανακοίνωσε τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων της Σαουδικής Αραβίας με το Ιράν, έπειτα από την επίθεση κατά της σαουδαραβικής πρεσβείας στην Τεχεράνη και την ιρανική αντίδραση στην εκτέλεση του σιίτη ιερωμένου Νιμρ αλ-Νιμρ.

Η Σαουδική Αραβία "να διακόψει τις διπλωματικές της σχέσεις με το Ιράν και απαιτεί την αναχώρηση της ιρανικής διπλωματικής αντιπροσωπείας εντός 48 ωρών", δήλωσε ο Αντελ αλ-Ζουμπέιρ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Ριάντ. Η Σαουδική Αραβία είναι αποφασισμένη να μην επιτρέψει στο Ιράν να υπονομεύσει την ασφάλειά της, πρόσθεσε ο υπουργός Εξωτερικών.

Το τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya μετέδωσε ότι το προσωπικό της σαουδαραβικής πρεσβείας στην Τεχεράνη, που εγκατέλειψε το Ιράν μετά τη χθεσινή επίθεση κατά του κτιρίου της διπλωματικής αποστολής, έφθασε στο Ντουμπάι, καθ΄οδόν προς το Ριάντ.