X

Και το Κουβέιτ διακόπτει τις διπλωματικές σχέσεις με το Ιράν

Δύο εβδομάδες προθεσμία έχουν οι Ιρανοί διπλωμάτες, για να αποχωρήσουν από το Κουβέιτ. Παρέμβαση της Τουρκίας.

Ant1news

Το Κουβέιτ έγινε η επόμενη ισλαμική χώρα που «κόβει» τους δεσμούς της με το Ιράν, αφού η Τεχεράνη απέσυρε τον Πρέσβη της από τη Σαουδική Αραβία.

Το Σουδάν δίνει πλέον στους Ιρανούς διπλωμάτες δύο εβδομάδες περιθώριο, για να απομακρυνθούν οι διπλωμάτες τους από τα εδάφη του.

Η επίθεση "αποτελεί κατάφωρη προσβολή των διεθνών συμφωνιών και κανόνων και σοβαρή παραβίαση των δεσμεύσεων του Ιράν ως προς την ασφάλεια των διπλωματικών αποστολών και την προστασία των διπλωματών", αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών του Κουβέιτ", σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Kuna.

Την αρχή της διακοπής των  διπλωματικών σχέσεων με το Ιράν έκανε η Σαουδική Αραβία, ενώ χθες διέκοψαν το Χαρτούμ και το Σουδάν.

Το διπλωματικό επεισόδιο ακολούθησε την εκτέλεση σιίτη κληρικού από τις Αρχές της Σαουδικής Αραβίας και την ανταπάντηση με επίθεση στην πρεσβεία της χώρας στην Τεχεράνη, γεγονότα που πυροδότησαν και αντιδράσεις σε κοινωνικό επίπεδο.

Το θέμα έχει τεθεί στο Συμβούλιο του ΟΗΕ.

Έκκληση από την Τουρκία

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας εξέφρασε σήμερα ανησυχία για την πρόσφατη όξυνση των εντάσεων μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν και απηύθυνε έκκληση για την επάνοδο της ηρεμίας και την επαναφορά της διπλωματικής γλώσσας μεταξύ των δύο χωρών.

"Η Τουρκία ζητεί να σταματήσουν οι απειλές, να αποκατασταθεί η διπλωματική γλώσσα και να υπάρξουν αμοιβαίες εγγυήσεις", αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου.

Η Σαουδική Αραβία διέκοψε τις διπλωματικές της σχέσεις με το Ιράν την Κυριακή αφού Ιρανοί διαδηλωτές επιτέθηκαν σε αποστολές της εκεί, οργισμένοι από την απόφαση του σουνιτικού βασιλείου να εκτελέσει το Σάββατο 47 ανθρώπους μεταξύ των οποίων ένας επιφανής σιίτης ιερωμένος. Η εκτέλεση του σεΐχη Νιμρ αλ-Νιμρ έχει προκαλέσει μεγάλη αύξηση της έντασης μεταξύ σιιτικών και σουνιτικών χωρών.