X

Μάγεψε η συναυλία στην αρχαία Παλμύρα (βίντεο)

Μοναδικές στιγμές στην ιστορική εκδήλωση για τον εορτασμό της απελευθέρωσης της πόλης από τους τζιχαντιστές.

Ant1news

Μαγικές στιγμές έζησαν οι εκατοντάδες τυχεροί θεατές που κατέκλυσαν το αρχαίο αμφιθέατρο της Παλμύρας, την οποία ανακατέλαβε ο συριακός στρατός από τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους που την είχαν για σχεδόν δύο χρόνια υπό την κυριαρχία τους, προκαλώντας, εκτός των άλλων, τεράστιες ζημιές στις σπουδαίες αρχαιότητες της.

Η ιστορική συναυλία που έδωσε η Συμφωνική Ορχήστρα του θεάτρου Μαριίνσκι της Αγίας Πετρούπολης, υπό την διεύθυνση του διάσημου Ρώσου αρχιμουσικού, Βαλέρι Γκέργκιεφ, είχε τίτλο «Προσευχή για την Παλμύρα, η μουσική ξαναδίνει ζωή στα αρχαία τείχη» κι όπως σχολίασαν παρατηρητές και διεθνή ΜΜΕ ήταν η πιό τρανή απόδειξη ότι «ο πολιτισμός επέστρεψε στην Παλμύρα».

Τα ερείπια της Παλμύρας, που χρονολογούνται στην προχριστιανική περίοδο, έχει περιληφθεί από την UNESCO στην παγκόσμια κληρονομιά της ανθρωπότητας. Η πόλη καταλήφθηκε από τους τζιχαντιστές τον Μάιο του 2015 και απελευθερώθηκε στις 27 Μαρτίου από σύμπραξη συριακών και ρωσικών δυνάμεων και μόλις πριν από δέκα ημέρες ολοκληρώθηκε η αποναρκοθέτηση του αρχαίου χώρου της Παλμύρας.

Η συναυλία στην Παλμύρα δείχνει «την αλληλεγγύη προσωπικοτήτων από τον χώρο του πολιτισμού προς αυτούς που πολεμούν τους τρομοκράτες», δήλωσε ο Εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντίμτρι Πεσκόφ.

Ο 63χρονος μαέστρος. Βαλέρι Γκέργκιεφ, έχει οργανώσει συναυλίες και σε άλλες περιοχές που έχουν πληγεί από τον πόλεμο ή φυσικές καταστροφές, μεταξύ των οποίων στο Τσχινβάλι της Νότιας Οσετίας, στο Τόκιο μετά το δυστύχημα στην Φουκουσίμα, ενώ οργάνωσε μεταξύ άλλων εκδηλώσεις σε πολλές περιοχές του πλανήτη για την στήριξη των οικογενειών των θυμάτων της τραγωδίας στο Μπεσλάν, όπου περισσότεροι από 330 άνθρωποι, εκ των οποίων 186 παιδιά, βρήκαν τον θάνατο.