X

Ρωσική βοήθεια στους χιλιάδες εγκλωβισμένους στο Χαλέπι

Δεκάδες χιλιάδες άμαχοι βρίσκονται εγκλωβισμένοι στο ανταρτοκρατούμενο Χαλέπι, όπου διεξάγονται σφοδρές μάχες. Πρόταση Άσαντ στους αντάρτες.

Ant1news

Τρίμηνη αμνηστία στους αντάρτες που παραδίνουν τα όπλα τους ανακοίνωσε ότι θα χορηγήσει ο Μπασάρ Αλ Άσαντ, την ώρα που η Ρωσία ανακοινώνει, μέσω του Υπουργού Αμύνης της, ότι, ανοίγει δρόμο για ανθρωπιστική βοήθεια, αλλά και τον απεγκλωβισμό των 40.000 και πλέον κατοίκων του Χαλεπίου.

Το Χαλέπι αποτελεί θέατρο συγκρούσεων μεταξύ του στρατού του Άσαντ και των ανταρτών, με τους τελευταίους να έχουν υπό τον έλεγχό τους το ανατολικό κομμάτι της πόλης. Ο κυβερνητικός στρατός έχει εδώ και εβδομάδες κλείσει τις κεντρικές αρτηρίες που συνδέουν το Χαλέπι με τον Ιντλίμπ, γεγονός που σημαίνει αποκλεισμό των χιλιάδων κατοίκων του που πέφτουν θύματα των μαχών. Με τους Κούρδους επίσης στην περιοχή, το ανατολικό κομμάτι της πόλης βρίσκεται εντελώς αποκομμένο από την υπόλοιπη χώρα.

Oι πρώτες πτήσεις βοήθειας που πέρασαν πάνω από το Χαλέπι, πετώντας είδη διατροφής και πάνες, οι κάτοικοι δεν δέχονται να τα φάνε, θεωρώντας ότι είναι δηλητηριασμένα, σύμφωνα με την ανταποκρίτρια της Independent στη Μέση Ανατολή.

 

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΟΗΕ, περίπου 300.000 κάτοικοι βρίσκονται στην περιοχή, ωστόσο, οι λίγοι δημοσιογράφοι που έχουν καταφέρει να βρεθούν στο σημείο, κάνουν λόγο για περίπου 40.000 εγκλωβισμένους. Η μεγάλη διαφορά στις εκτιμήσεις δεν είναι μόνο αποτέλεσμα της ομηρίας των αμάχων, αλλά και των καθημερινών επιδρομών που προκαλούν χιλιάδες τραυματισμούς, θανάτους και εκτοπισμούς των αμάχων.

Το Χαλέπι δεν είναι αγροτική περιοχή, κάτι που σημαίνει ότι, δεν υπάρχουν προϊόντα διατροφής και οι κάτοικοί του αντιμετωπίζουν πρόβλημα ασιτίας. Οργανώσεις όπως η Χεζμπολάχ και άλλες, έχουν επίτηδες αποκόψει τις προμήθειες από την  περιοχή, λόγω της επικράτησης των ανταρτών σε αυτήν. 

Την ίδια ώρα, μαρτυρίες κάνουν λόγο για νέα είδη πυρομαχικών της ρωσο- συριακής συμμαχίας, με άγνωστο περιεχόμενο και συνέπειες.