X

Τούρκοι κομάντος επιχειρούν στο έδαφος της Συρίας

Με την αεροπορική κάλυψη της διεθνούς συμμαχίας, οι επιχειρήσεις κατά θυλάκων του Ισλαμικού Κράτους.

Ant1news

Υπό την αεροπορική “ομπρέλα” της διεθνούς συμμαχίας, ο τουρκικός στρατός έχει χτυπήσει 224 φορές με το πυροβολικό του, ενώ έχει διεξάγει παράλληλα τέσσερις αεροπορικές επιδρομές, με στόχο την εκκαθάριση θυλάκων του Ισλαμικού Κράτους. Μέχρι στιγμής έχει καταστρέψει 70 στόχους των τζιχαντιστών με το πυροβολικό και 12 στόχους με τα F-16.

Πριν από λίγο ξεκίνησε επιχείρηση και από ξηράς, αφού Τούρκοι κομάντος επιχείρησαν πρώτα να ανοίξουν διάδρομο προς την πόλη Τζαραμπλούς, προκειμένου να εισέλθουν τανκς και τεθωρακισμένα, που έχουν συγκεντρωθεί στα τουρκικά σύνορα. Η επιχείρηση στη Τζαραμπλούς ονομάζεται “Ασπίδα του Ευφράτη”.

Είναι η πρώτη φορά που τουρκικά F-16, συνεπικουρούμενα βέβαια και από μαχητικά της διεθνούς συμμαχίας, επιχειρούν στα βόρεια της Συρίας μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού στις 24 Νοεμβρίου 2015. Όπως αναφέρεται, ωστόσο, η Ρωσία ενημερώθηκε από την Άγκυρα πριν ξεκινήσει η επιχείρηση.

Ο νομάρχης του Γκαζιαντέπ έκλεισε κάποιες περιοχές κοντά στα σύνορα, προκειμένου να δημιουργηθεί μία ζώνη ασφαλείας.

Εξάλλου, χθες και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, είχε προαναγγείλει ότι η Άγκυρα θα προέβαινε σε όλες τις απαραίτητες κινήσεις για να στηρίξει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις που διεξάγονται στην Τζαραμπλούς.

Η Τζαραμπλούς κατελήφθη πρόσφατα από το Ισλαμικό Κράτος και αποτελεί το τελευταίο προπύργιό του κοντά στα σύνορα με την Τουρκία. Στόχος της τουρκικής στρατιωτικές επιχείρησης είναι η εκκαθάριση των τουρκικών συνόρων από τρομοκρατικές ομάδες και να εμποδίσει νέα ροή προσφύγων, παραδίδοντας παράλληλα ανθρωπιστική βοήθεια στον πληθυσμό της περιοχής.

Η επιχείρηση θεωρείται επίσης απάντηση στις βομβιστικές επιθέσεις που έγιναν χθες το πρωί και είχαν στόχο τουρκικές περιοχές κατά μήκος των συριακών συνόρων. Το Καρκαμίς, το οποίο απέχει 1 χιλιόμετρο από την Τζαραμπλούς, επλήγη χθες το πρωί από τζιχαντιστές. Στην Τζαραμπλούς εδώ και μέρες βέβαια μάχονται με τους τζιχαντιστές οι δυνάμεις του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, που είναι ενάντια στον Άσαντ.

Η επιχείρηση τέλος ξεκίνησε λίγες μόλις ώρες πριν καταφτάσει στην Άγκυρα ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, για να αποκαταστήσει τις τεταμένες αμερικανο-τουρκικές σχέσεις μετά την απόπειρα πραξικοπήματος και την άρνηση των ΗΠΑ να εκδώσουν τον φερόμενο ως “εγκέφαλο” του πραξικοπήματος Φετουλάχ Γκιουλέν, στην Τουρκία.